Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

LM piedāvā pret pārmērīgiem bezdarbnieku pabalstiem cīnīties ar griestiem sociālajam nodoklim

Lai izbeigtu izteikti lielus bezdarbnieku pabalstu izmaksāšanu, Labklājības ministrija (LM) valdībai piedāvājusi veikt izmaiņas likumā Par valsts sociālo apdrošināšanu, nosakot maksimālo ienākumu apmēru, par kuru ir jāmaksā sociālais nodoklis.

Secināts, ka lielajos uzņēmumos, t.sk., valstij piederošajos, neilgi pirms atbrīvošanas pirms darba, nesamērīgi palielināts mēneša atalgojums. Atsevišķos valsts uzņēmumos, piemēram, Lattelecom, Latvijas Dzelzceļs, Latvijas Pasts, Latvenergo, arī Parex bankā vai nu pēdējā, vai arī dažos pēdējos mēnešos atalgojums palielināts pat vairākas reizes.

Ņemot vērā, ka šobrīd nekādi griesti bezdarbnieku pabalsta  vai sociālo iemaksu apmēram nav, tas radījis situāciju, ka valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai atsevišķos gadījumos pabalstos jāizmaksā ļoti lieli bezdarbnieku pabalsti. Dienas rīcībā ir informācija, ka virknē gadījumā bezdarbnieku pabalsti ir vairākos tūkstošos latu.

Vēl viens no LM piedāvātajiem risinājumiem ir noteikt griestus pašiem bezdarbnieku pabalstiem, bet pati ministrija norāda, ka šāds risinājums būtu pretrunā Satversmei.

Aprēķinot bezdarbnieka pabalstu VSAA ņem vērā pēdējo sešu mēnešu vidējo izpeļņu. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pagājušajā nedēļā parakstīja rezolūciju labklājības ministram Uldim Augulim, kurā uzdots iesniegt valdībai informāciju par gadījumiem, kad tiek izkrāpti sociālā budžeta līdzekļi. Šāda situācija kļuva iespējama pēc tam, kad no 1. janvāra tika atcelti griesti sociālajām iemaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas