Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Lai cīnītos, Rīga jāpazīst

Rīgas mēra amata kandidātus var raksturot arī viņu atbildes uz pavisam vienkāršiem jautājumiem. Un tieši šo veidu Diena šoreiz izvēlējās, lai iepazītu Rīgas domes vēlēšanām pieteikto sarakstu līderus, visiem klātienē uzdodot gandrīz vienādus jautājumus. Daļa no tiem saistīta ar vēlmi pārbaudīt, cik labi kandidāti pazīst pašvaldību un Rīgu – arī tās apkaimes, kurā paši dzīvo, sadzīvi, tradīcijas un vēsturi. Četri no vienpadsmit Rīgas mēra amata kandidātiem galvaspilsētā nedzīvo, viens uz to pārcēlies nesen.

Lielāko politisko spēku sarakstu līderiem, kuriem aptaujas ļauj cerēt uz iekļūšanu domē, jautājumus lūdzām uzdot arī Rīgas vicemēram Andrim Amerikam (Gods kalpot Rīgai). Savukārt viņam kaut ko pavaicāt Diena deva iespēju visiem uzrunāto partiju pārstāvjiem. Vairāki kandidāti savu jautājumu vēlējās izteikt Rīgas mēram Nilam Ušakovam (Saskaņa), kurš to tik un tā pāradresēja Amerikam.

Armands Krauze (ZZS) iespēju uzdot jautājumu neizmantoja, bet ar Igoru Meļņikovu, kurš pieteikts ar pirmo numuru Eiroskeptiķu un Rīcības partijas sarakstā, saruna nenotika, jo tā bija iespējama vienīgi klātienē, bet Meļņikovs piekrita atbildēt tikai uz rakstiskiem jautājumiem. Kad viņa noteiktajā laikā Diena centās atkārtoti Meļņikovu sazvanīt, tas neizdevās. Viņš ir viens no kandidātiem, kurš nedzīvo Rīgā, – politiķa mājvieta ir Jūrmalā, Krauze un Atis Zakatistovs (KPV LV) dzīvo Krimuldas novadā, Normunds Vilnītis (LSDSP) – Garkalnē. LRA/LA saraksta līderis Mārtiņš Bondars ir nesen deklarējies Rīgā.

Sarunās ar partiju Rīgas mēra amata kandidātiem Diena lūdza nosaukt potenciālos sabiedrotos domē, ja tas jau nav apstiprināts partiju sadarbības līgumā, kāds ir Zaļo un Zemnieku savienībai, Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK un Vienotībai. Katra politiskā spēka programmā tika izraudzīts viens solījums un lūgts par to pastāstīt plašāk. Tāpat svarīgi šķita noskaidrot, vai sarakstu līderi pazīst visus tajā iekļautos kandidātus, kādu no viņiem lūdzot raksturot vairāk.

Šajā laikā notika arī kāda brīnumaina sakritība.

Partiju pārstāvjiem bija lūgums dalīties iespaidos par novērojumiem, izmantojot gājēju tuneli no Vecrīgas uz autoostu, un pastāstīt, ko tajā vajadzētu pilnveidot. Pēc tam kad visi kandidāti, izņemot Rīgas vicemēru, bija jau intervēti, Diena pamanīja, ka šajā tunelī sākušies tā pilnveidošanas darbi.

Drīz pēc pašvaldību vēlēšanām jaunie Rīgas domes deputāti piedzīvos pirmos lielākos pasākumus: Jāņu svinēšanu Daugavmalā, kas ir tradīcija, kuru ieviesa tieši Ušakova vadītā dome, kā arī Rīgas pilsētas svētkus. Tos tradicionāli svin augustā kopš Rīgas astoņsimtgades svinībām 2001. gadā. Tāpēc kandidātiem būs arī jautājumi par šiem svētkiem. 

Lai labāk saprastu sarakstu līderu attieksmi pret Rīgas sabiedrisko transportu, bija lūgums raksturot viena konkrēta tramvaja un trolejbusa maršrutu. Atbildot uz lūgumu pastāstīt par maija sākumā sasauktās Rīgas domes ārkārtas sēdes darba kārtību, mēra kandidātiem bija iespēja demonstrēt savas zināšanas par pašvaldībā aktuāliem un arī problemātiskiem jautājumiem. Opozīcijas ierosināto ārkārtas sēdi sasauca 3. maija vēlā vakarā, un tās darba kārtībā bija jautājums par SIA Rīgas namu pārvaldnieks vadības atbrīvošanu, jo minētajā uzņēmumā bija fiktīvi nodarbinātas 12 personas; to revīzijā bija konstatējusi Valsts kontrole.

Intervijas ar Rīgas mēra amata kandidātiem varēs lasīt šajā un turpmākajos laikraksta Diena numuros tādā secībā, kādā tiks kārtotas viņu pārstāvēto partiju vēlēšanu zīmes, kas tika noteikts izlozē. Izņēmums būs saruna ar Rīgas vicemēru Ameriku, kurš pēdējais atbildēs uz partiju jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas