Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ikstens: lēnām izsīkst Dombrovska uzticības kredīts

Jūlijā pasliktinājušies Valsts prezidenta un premjera reitingi. Kā liecina _Latvijas faktu _aptauja, Valda Zatlera darbību pozitīvi vai drīzāk pozitīvi vērtē 36,5% respondentu, negatīvi vai drīzāk negatīvi — 53,1% (jūnijā — 40,4% un iepriekš viņa reitings bija stabils). Savukārt Valda Dombrovska (JL) darbību par pozitīvu vai drīzāk pozitīvu atzinuši 27,7% aptaujāto, bet kā negatīvu vai drīzāk negatīvu vērtējuši 57,7% (jūnijā — 52%).

Sociologs _Latvijas Fakti _direktors Aigars Freimanis uzskata, ka reitingu kritums liecina par to, ka sabiedrība apjautusi politiskās elites vājumu un ilūzijas uz to vairs nelolo. Savukārt politologs Jānis Ikstens norāda, ka vasarā parasti politiķu reitingi vienmēr ir pazeminājušies.

Aptaujā pēc stratificētās nejaušības principa tika iekļauti 1004 Latvijas Republikas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jānis Ikstens, politologs:

Politiķu, sevišķi partiju, reitingi vasarās parasti ir pazeminājušies. Taču šeit vērojams negatīvā vērtējuma pieaugums. Domāju, ka galvenokārt to ietekmējušas ekonomiskās problēmas – valstī, pieklājīgi izsakoties, neiet labi, tādēļ arī aptaujas rezultāts ir tāds.

Jūlijā politiskās elites reitingus noteikti ietekmēja pensiju apcirpšana, jo tas skāra lielu sabiedrības daļu.
Vērojams, ka lēnām izsīkst Valda Dombrovska uzticības kredīts. Cilvēki kā parasti cerēja uz ātriem risinājumiem – iedzers tabletīti un viss būs kārtībā. Taču izrādās, ka Dombrovskim tabletītes nav, tā vietā ir ilgstoša un sāpīga terapija ar nepatīkamām sekām. 


Iveta Kažoka, sabiedriskās politikas centra Providus pētniece:


Visvairāk izbrīna un neizskaidrojams šķiet Valsts prezidenta Valda Zatlera reitinga straujais kritums, jo līdz jūnijam tas bijis gandrīz nemainīgs, bet jūlijā pēkšņi krities par 13 procentiem. Ja var ticēt aptaujas datiem, skaidrojums jāskatās kontekstā ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanos – iedzīvotāji aizvien skeptiskāk vērtē valsts amatpresonas.

Turklāt jūlijā salīdzinājumā ar aktivitātēm pēdējā pusgada laikā Valdis Zatlers bijis gandrīz nemanāms. Jūnijā viņš ļoti aktīvi iesaistījās budžeta krīzes pārvarēšanā, no gada sākuma cīnījās par izmaiņām satversmē, līdz ar to vienmēr atrodoties sabiedrības uzmanības centrā. Jūlijā prezidents bija pamanāms mazāk, varbūt tas izskaidro tik dramatisku viņa darba vērtējuma kritumu. Taču lielus iemeslus, kādēļ tā audzis negatīvais vērtējums, neredzu.

Neesmu gan pārliecināta, vai šai aptaujai var tik ļoti ticēt, jo kopš vēlēšanu dienas man ir ļoti liela skepse par aptaujām – Pilsoniskajai savienībai tika prognozēts 6% atbalsts, lai gan izrādījās, ka tā saņēmusi 15% balsu.


Aigars Freimanis, sociologs:

Manuprāt, politiķu reitingu kritumu ietekmē kopējā situācija valstī un galvenokārt – ekonomiskā. Sociālā un ekonomiskā nestabilitāte iespaido arī sabiedrības attieksmi pret amatpersonām.

Lielākais notikums ir saistībā ar Valsts prezidenta reitingu, jo līdzšinējā pieredze, runājot par iepriekšējiem prezidentiem Vairu Vīķi-Freibergu un Gunti Ulmani, liecināja, ka viņi abi stāv nostāk no politiskā procesa. Zatlera kungs izvēlējies aktīvu līdzdalību daudzos jautājumos un laikam daļa sabiedrības negatīvo, kas krājies valstī, grib uzkraut arī viņam.

Politiķu reitinga kritums sakrīt ar sarežģītajām sarunām ar tā sauktajiem starptautiskajiem donoriem, ar iekšējo nestabilitāti un strīdiem partiju starpā. Politiķi nespēj pieņemt lēmumus, katrs diskusiju dalībnieks atrod savus argumentus un vainu meklē citā, nevis sevī. Tas viss sabiedrībai ir apnicis.

Šie reitingi ir sliktā ziņa visai politiskajai elitei, jo sabiedrība daudz skaidrāk nekā agrāk ir apjautusi mūsu politiskās elites vājumu. Agrāk varbūt dažos gadījumos bija ilūzijas, bet šobrīd sasniegts kritiskais punkts, un pats prezidenta amatpersonas statuss, kas iepriekš pats par sevi bija pietiekams iemesls pozitīvam vērtējumam, vairs nestrādā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK


"Latvijas Faktu" aptauja - pilns teksts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas