Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Iespējams, parasto antenu īpašnieki neredzēs arī TV3 un LNT

Televīzijas torņa pakalpojumi ir pārāk dārgi, nekvalitatīvi, un tos izmanto pārāk maza skatītāju daļa - šādus argumentus min lielākās komerctelevīzijas, kas apsver iespēju atteikties no analogās apraides vismaz Rīgā jau no 2010.gada 1.janvāra. Tas nozīmē, ka tad vismaz galvaspilsētā un tās apkaimē, ja ne visā Latvijā, kompāniju TV3 un LNT pārraides bez dekoderiem ar parasto antenu nebūs uztveramas.

«Šī ideja nav vēl noformēta oficiāli, bet 50 tūkstoši latu mēnesī, kurus katra kompānija maksā par analogo apraidi, nav adekvāta. Jau labu laiku komerctelevīzijas šādu iespēju apsver, jo Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTVC) nekādus risinājumus nepiedāvā. Protams, Satiksmes ministrijai būs jārisina problēma, kā TV tornis spēs funkcionēt, ja tā lielākie klienti aizies. Diskusijas būs vēl ilgas un smagas, bet komerctelevīzijas vairs nespēj šo slogu nest, ja LVRTVC nesamazina cenu, turklāt tas ir ļoti nekvalitatīvs signāls, un Rīgā lielākā daļa klientu jau sen izmanto citas iespējas - kabeļtelevīziju vai virszemes digitālās TV pakalpojumus,» situāciju raksturoja Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka. Oficiālu paziņojumu par plānoto rīcību asociācija sola šodien.

Nesamērīga cena

Pirms desmit gadiem TV tornis nodrošināja 100% pārraižu, bet šobrīd tā signālu izmanto tikai 25%, taču cena par apraidi nav mainījusies, norāda kompānijas LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. «Paralēli maksāt gan par analogo, gan digitālo apraidi nav iespējams, reklāmas budžets samazinās, telekompānijas ietaupa, kur vien var, samazina darbinieku skaitu un citas izmaksas. Tāpēc mēs apsveram iespēju vismaz Rīgā no analogās apraides atteikties pavisam,» izteicās A.Ēķis. Savukārt TV3 vadība no komentāriem atteicās, norādot, ka runa ir ne tikai par lielajām komerctelevīzijām, bet par nozari kopumā.

Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTVP) locekle Dzintra Geka, kura vada komerciālo televīzijas raidorganizāciju kontroles komisiju, pirms padomes sēdes nevēlējās plaši komentēt komerckanālu plānus, bet atzina, ka tas ir loģisks atrisinājums: «Visa torņa epopeja ir murgs, un visu laiku tiek teikts, ka lietas maksā tik, cik tās maksā. Ar LVRTC ir runāts vairākkārt, bet bez rezultātiem.» LTVRC valde nav izskatījusi šo jautājumu, jo vēl nav oficiāla iesnieguma, norādīja valdes loceklis Juris Saratovs, kuram nebija zināma arī iespējamā komerctelevīziju motivācija atteikties no analogās apraides.

Seko piemēram

Iepriekš jau Latvijas TV 7.kanāls paziņoja par pāreju uz digitālo virszemes apraidi no 2010.gada 1.marta. Tobrīd komerckanālu attieksme pret to bija piesardzīga. Visā Latvijā analogā apraide tiks pārtraukta 2012.gada 1.janvārī. Valdībā nav lemts, vai kompensēt mazturīgajiem iedzīvotājiem dekoderu iegādi, lai viņi varētu skatīties Lattelecom digitālo virzemes televīziju, kas tiek piedāvāta kā alternatīva analogajai apraidei. Dekodera noma ir 1,98 lati mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas