Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Gaidīs prezidenta galavārdu

Neatkarīgi no tā, ka Vienotības valde un frakcija plāno izvirzīt premjera amatam partijas līderi Solvitu Āboltiņu, 28. decembrī savu pretendentu valdības vadītāja postenim gatavojas nosaukt arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS). "Mums jebkurā gadījumā būs kandidāts, un tad Valsts prezidentam būs jāizdara šī izvēle," teica ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc ZZS valdes sēdes, kas bija plaši apmeklēta, – uz to bija ieradušies arī politiķi, kas valdes sēdēs piedalās reti. 
Ir zināmi divi ZZS premjera kandidāti – Saeimas deputāts Māris Kučinskis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kurš gan Dienai iepriekš sacīja, ka neplāno pretendēt uz valdības vadītāja posteni. Viņaprāt, ZZS vispār nevajadzētu uzņemties atbildību par valdību. Pirmdien valdes sēdē Dūklavs nepiedalījās. Uz vaicāto, vai ZZS tomēr plāno Dūklavu pierunāt, Brigmanis atbildēja: "Jānis Dūklavs nekad nav teicis nē." ZZS frakcijas vadītājam būšot arī svarīgi saprast, kas notiek Vienotībā, ja tās vairākums nobalsos par Āboltiņu. Tad jāsaprot, cik deputātu pēc tam paliek tās frakcijā, ja citādi domājošos izslēdz. No Vienotības līderu iepriekš teiktā izriet, ka tikai pēc balsojuma par valdību kļūs skaidrs, vai visi Vienotības deputāti to atbalstīs.

Daži politiķi neoficiāli pieļāva, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis varētu neuzticēt valdības veidošanu Āboltiņai, jo viņš lielu uzmanību pievēršot savai reputācijai "un nedarīs neko, kas būs riskanti no reitingu viedokļa", atzina kāda politiskā spēka līderis. Pēc viņa prognozēm valdību varētu vadīt vai nu bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs (Vienotība), vai zemkopības ministrs Dūklavs (ZZS). 

Vienotības valdes loceklis Piebalgs Dienai uzreiz teica: "Es neesmu premjera kandidāts. Tas ir pilnīgi izslēgts. Skaidrs ir viens – mūsu kandidāte ir Solvita Āboltiņa vai neviens." Ja viņai prezidents neuztic valdības veidošanu, tad tas būtu jādara Zaļo un Zemnieku savienībai. Piebalgs piekrīt, ka Vienotība pašlaik ir grūtā situācijā, tāpēc tai ir jāpaveic trīs lietas – ir jābūt skaidriem tās darbiem, labākai komunikācijai un mazākām iekšējām pretrunām. Vienotībai būšot svarīgi, lai Āboltiņa tomēr saņemtu uzaicinājumu veidot valdību, un tā būtu iespēja parādīt, ka var to veiksmīgi izdarīt. 

Vienotības valdes un frakcijas deputātu viedokļa noskaidrošana notiks elektroniskā, atklātā balsošanā. Piektdien par aiziešanu no valdes paziņoja Ilma Čepāne. Viņa Dienai atzina, ka nav pieņemama tāda partijas vadītājai lojālo un nelojālo cilvēku saraksta veidošana. Tā kā Nacionālā apvienība ir atteikusies iesaistīties Āboltiņas veidotajā valdībā, tad pēc Čepānes domām būtu neprāts veidot valdību ar sīkpartiju, ar ko domāta Latvijas Reģionu apvienība, un, iespējams, slēptu Saskaņas atbalstu. Saskaņas līderis Nils Ušakovs Dienai sacīja, ka Saskaņa neatbalstīs nevienu valdību, ja nebūs tās pilntiesīga dalībniece, neatkarīgi no tā, kurš ir premjers. 

Āboltiņa par Čepāni runāja tikai labus vārdus – viņa esot gudra politiķe un laba kolēģe, kuras Vienotības valdē pietrūkšot. Vienotības priekšsēde cer, ka grūtos brīžos Čepāne neliegšot savu padomu. Uz vaicāto par iespējamo attieksmi pret sev nelojāliem partijas biedriem Āboltiņa atbildēja: "Politika ir brīvprātīgs process, un šeit nav runa par labvēlību vai nelabvēlību, šeit nav runa par "patīk" vai "nepatīk"." Taču varbūtējā neveiksme valdības veidošanā nebūs par iemeslu aiziešanai no partijas vadītājas amata, liecināja Āboltiņas sacītais: "Partijas kongress ir pēc gada, un ļoti ceru, ka šajā kongresā būs iespēja izvirzīt jaunu un daudzsološu līderi ar mirdzošām acīm."

Visu Ināras Egles rakstu Gaidīs prezidenta galavārdu lasiet otrdienas, 22. decembra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas