Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dombrovskis nekomentē Vilnīša parādsaistības; KNAB darbību pārbaudīs komisija

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pirmdien atteicās vērtēt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša ģimenes parādsaistības, jo tās vērtēšot komisija, kurai jāizskata visa KNAB vadītāja līdzšinējā darbība. KNAB vadītāja ģimenes parādsaistību izvērtēšana šai komisijai, kuru, pēc premjera teiktā, jāizveido šonedēļ, būs jāizdara līdz 1.aprīlm.

Izskanējusī informācija par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša dzīvesbiedres parādiem liecina par N.Vilnīša ietekmējamības riskiem un rezultātā grauj uzticību birojam, pirmdien izplatītā paziņojumā norāda Sabiedrības par atklātību Delna direktore Laura Miķelsone.

Delnas direktore uzskata, ka N.Vilnīša izvairīgās atbildes uz žurnālistu jautājumiem nerada pārliecību sabiedrībā par to, ka šādas saistības nevarētu ietekmēt N.Vilnīša darbību. Lai novērstu bažas par KNAB priekšnieka lēmumu pieņemšanas ietekmējamību, Delna aicina N.Vilnīti publiski precizēt faktus par ģimenes ienākumiem un parādsaistībām, kā arī skaidrot, kā sabiedrība var gūt pārliecību, ka parādsaistības neietekmē N.Vilnīša darbu KNAB.

Savukārt Saeimas deputāte Anna Seile (PS) aģentūrai BNS paudusi viedokli, ka N.Vilnītim būtu jāatkāpjas. Pēc deputātes domām, gada laikā novērotais, kopš N.Vilnītis vada KNAB, kā arī pēdējās dienās izskanējusī informācija par pretrunīgajiem pašreizējā korupcijas apkarotāja lēmumiem tikai apliecina, ka izvēle atbildīgajam amatam šoreiz bijusi neveiksmīga. Jautājumu Pilsoniskās sabiedrības (PS) biedri apspriedīs trešdien paredzētajā frakcijas sēdē, piebilda A.Seile.

Korupcijas pētniece Rasma Kārkliņa Dienai atzina, ka KNAB vadītājs ir nostādīts visai sarežģītā situācijā, un no korupcijas viedokļa pastāv riska faktors. "Negribētu gan uzreiz pieņemt, ka tas met ēnu uz KNAB vadītāju," teica R.Kārkliņa un piebilda, ka būtiski būs risinājumi, kā KNAB šefa dzīvesbiedre pārvarēs finansiālās grūtības. Līdzīgu viedokli Dienai pauda arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas pārstāvis Ainars Latkovskis (JL). "Svarīgi, lai sabiedrība ļoti uzmanīgi skatītos uz lēmumiem, ko birojs pieņem."

Komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP) Dienai atturējās sniegt komentāru par N.Vilnīša parādsaistībām, jo vēl neko nebija dzirdējis par biroja vadītāja sievas parādiem. "Tiklīdz iepazīšos ar informāciju, noteikti sazināšos ar KNAB vadītāju," teica deputāts.

Savukārt bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs (SCP), līdzīgi kā R.Kārkliņa, norāda uz N.Vilnīša atrašanos korupcijas riska zonā. Ņemot vērā, ka parādi ir saistīti ar N.Vilnīšu pāra kopīpašumu, ir nopietns pamats uzskatīt, ka viņa personiskie parādi ir vairāk nekā lieli, BNS atzinis A.Loskutovs. "Atbilstoši korupcijas novēršanas teorijai un praksei valsts amatpersona, kurai ir tik lielas parādsaistības, ko praktiski nav iespējams segt ar legāliem ienākumiem, atrodas ļoti nopietnā korupcijas riska zonā," sacījis A.Loskutovs.

Raidījums Nekā personīga svētdien vakarā vēstīja, ka N.Vilnīša dzīvesbiedres uzņēmuma DGS mājas parādsaistības veido pusotru miljonu latu, un uzņēmums tās segt nespēj. Ir parāds 600 000 latu Swedbank, 700 000 latu - uzņēmuma iepriekšējam īpašniekam Gatim Krēsliņam, mazākas summas - vēl 30 uzņēmumiem. Janvārī Vilnītes firma vērsās Aizkraukles rajona tiesā ar lūgumu pēc tiesiskās aizsardzības, tiesa lūgumu apmierināja. N.Vilnītis neuzskata, ka sievas parādi apdraudētu viņa darbu. Savukārt Ingūna Vilnīte nav atklājusi ienākumus un to, kā grasās atdot parādu.

(papildināta ar Ministru prezidenta viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas