Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Dombrovskis: darbs pie budžeta politiskās veidošanas ir beidzies

Līdz ar šodienas valdības sēdes noslēgšanos ir beidzies darbs pie budžeta politiskās veidošanas. Tālāk notiks tā tehniska sagatavošana, žurnālistiem apliecināja valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL). No nepieciešamās 500 miljonu budžeta konsolidācijas 225 miljonus veido izdevumu samazinājumi, aptuveni 100 miljoni būs papildus nodokļi ieņēmumi, bet vēl 100 miljonus latu veido šī gada budžeta grozījumu ietekme.

Zemes nodokļa paaugstināšana, izmaiņas iedzīvotāju nodokļa sistēmā, kapitāla pieauguma nodokļa ieviešana un citas būtiskas izmaiņas dos papildus 54 miljonu ieņēmumu valsts budžetā. Par to šorīt vienojušās valdības koalīcijas partijas, Diena.lv informēja Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Vents Armands Krauklis.

Zemes nodokli plānots paaugstināt uz pusi līdz 1,5%, neapstrādātai lauksaimniecības zemei nodoklis varētu būt pat 3%. Tāpat koalīcija piedāvā attiecināt kapitāla pieauguma nodokli arī uz dividendēm 10% apjomā, kas ļautu 2010.gada budžetā 7.2 miljonus latu. Plānota atteikšanās no vairākiem iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumiem vai to samazināšana, kā arī attaisnoto izdevumu apmaksas termiņa pagarināšana.

Tāpat tiks samazinātas uzņēmumu iespējas norakstīt izdevumos automašīnas, ieviešot limitu šādiem pirkumiem. Līdz šim bijusi izplatīta prakse, ka ražošanas līdzekļos norakstīti ekskluzīvas automašīnas. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli apliks automašīnas, kas pieder uzņēmumiem. Plānots ieviest fiksētu summu 50 lati mēnesī, no kuras atvilks nodokļus. Šāda summa un šāda prakse kopumā ir pārņemta no Igaunijas. Tas neattieksies uz uzņēmumiem, kuru pamatnodarbošanās ir transports.

Uzņēmumiem tiks samazināts arī iespējas no apliekamā ienākuma atskaitīt reprezentācijas izdevumus. Plānots, ka turpmāk drīkstēs norakstīt vien 40% no reprezentācijas izdevumiem iepriekšējo 60% vietā. Tās ietekme uz budžeta ieņēmumiem vēl nav izvērtēta, tāpat kā tas, kādus ienākumus varētu dot arī inženiertehnisko būvju aplikšana ar nekustama īpašuma nodokli un neapstrādātās lauksaimniecības zemes aplikšana ar paaugstinātu 3% nodokli.

Koalīcijas padomes sēdē izstrādātais plāns paredz arī to, ka turpmāk darba devēji varēs apdāvināt savus darbiniekus tikai par 90 latiem iepriekšējo 180 latu vietā, nemaksājot par šo summu nodokļus. Tas budžetā dos papildus 11.4 miljonus latu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālā nodokļa.

Zemes nodokļa paaugstināšana no 1% līdz 1.5% dos papildus 13 miljonu latu ieņēmumus, bet piecu latu minimālā maksājuma noteikšana - vēl vienu miljonu.

Ieņēmumi no akcīzes nodokļa paaugstināšanas vīnam plānoti 0,6 miljonu apjomā.

Koalīcija vienojās arī noteikt lielāku akcīzes nodokli vīnam. Tas pēc V. A. Kraukļa ieceres veidos vidēji 30 santīmus par pudeli vīna.

Koalīcija vienojās arī par to, ka izstrādās alternatīvu izdevumu samazinājumu, lai būtu gatavi gadījumā, ja starptautiskie aizdevēji nepiekrīt samazinājumam 275 miljonu apmērā un pieprasa 500 miljonu samazinājumu. Taču V. A. Krauklis atzina, ka aizdevēji kļuvuši piekāpīgāki savās prasībās un kategoriski neuzstāj uz lielāku samazinājumu nepieciešamību.

Pēc koalīcijas sanāksmes paredzēta valdības ārkārtas sēdes, kur koalīcijas sēdē panāktās vienošanās jāapstiprina ministriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas