Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ogres muzeja direktore nolēmusi atstāt amatu

Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Evija Smiltniece pirmdien informējusi darbiniekus par nodomu atstāt amatu, aģentūru LETA informēja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Zvirbule, kura pati amatu atstās 31.martā. Darbinieku aiziešana seko konfliktam starp muzeja un Ogres pašvaldības vadību.

Ogres novada pašvaldības preses sekretāre Baiba Trumekalne savukārt atzīmēja, ka līdz otrdienas plkst.13 Ogres novada pašvaldībā nebija saņemts neviens Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieka iesniegums par darba uzteikumu.

Zvirbule skaidroja, ka muzeja darbiniekiem ir aizdomas, ka muzeja reorganizācijas aizsegā pašvaldības vadība izrēķinās ar muzeja darbiniekiem, kuri iebilda pret novada mēra Egila Helmaņa (NA) ieceri Ogres muzejā februārī atklāt izstādi no Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena privātkolekcijas.

Muzeja darbinieku ieskatā, pašvaldības vadītāja 17.februārī izdotais rīkojums par pienākumu jebkuru tekstu saskaņot pašvaldībā ir uzskatāma par cenzūru. "Pat trīs teikumus izstādes reklāmai mēs neesam tiesīgi publiskot, ja tie nav saskaņoti ar pašvaldību," situāciju raksturoja Zvirbule.

Muzejs piedāvājis konfliktsituācijas risināšanai piesaistīt profesionālu mediatoru, taču Helmanis šo ieceri noraidījis. "Mums neuzticas kā savas jomas profesionāļiem, neskatoties uz to, ka visiem ir gan atbilstoša izglītība, gan darba pieredze," pauda Zvirbule, kura pēc darba attiecību pārtraukšanas esot gatava cīnīties par izmaiņām likumdošanā, lai pasargātu kolēģus no līdzīgām represijām.

Muzeja pārstāve piebilda, ka otrdien pašvaldība muzejā sākusi finanšu auditu.

Kā informē pašvaldības preses sekretāre Trumekalne, šā gada sākumā sāktās muzeju reorganizācijas gaitā Ogres muzeja darbībā konstatēti vairāki pārkāpumi, tai skaitā muzeja darbinieku patvaļīga rīcība, neievērojot ārējos un iekšējos normatīvos aktus, iekšējās kārtības noteikumus un izdotos rīkojumus.

Ņemot vērā konstatēto, pašvaldība muzeja darbiniekiem ir lūgusi sniegt paskaidrojumus par konstatētajiem pārkāpumiem.

Muzeja darbinieku, kuru rīcībā konstatēti pārkāpumi, nodoms pārtraukt darba tiesiskās attiecības pašvaldībai ir saprotams solis. Pašvaldībai nav pieņemams, ka darbinieki savā darbībā pārkāpj iekšējos un ārējos normatīvos aktus, pauž pašvaldības pārstāve.

Trumekalne atgādina, ka pašvaldības mērķis ir nodrošināt pašvaldības iestāžu, tai skaitā Ogres Vēstures un mākslas muzeja, tiesisku darbību, kas īsteno iestādei noteiktās funkcijas, nevis savas intereses. Pašvaldība apņēmusies darbā muzejā pieņemt darbiniekus, kuri ir kvalificēti un īsteno pašvaldības muzeja funkcijas.

Kā vēstīts, februārī izveidojās konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Biedrība, iesniedzot jaunu pieteikumu, norādīja uz to, ka pašvaldības preses konferencē domes vadība paziņoja, ka tā aizliedz Ogres Vēstures un mākslas muzejam komunicēt ar sabiedrību. Jebkura sabiedrībai paredzētā informācija turpmāk muzejam būs jāsaskaņo ar pašvaldības komunikācijas nodaļu. "Šādā aizliegumā ir saskatāms mēģinājums ieviest cenzūru, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā," teikts biedrības pieteikumā.

Tiesībsargs, vērtējot pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas