Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpj ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils, hidrologi prognozē plūdus

Pēdējā diennaktī Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par vairāk nekā metru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Otrdien plkst.12 ūdens līmenis Jēkabpilī bija 5,94 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Plūdi pilsētā iespējami, ūdens līmenim pārsniedzot septiņu metru robežu.

Pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis saglabājas augsts, tomēr pēdējā diennaktī tas nedaudz pazeminājies. Pie Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības, bet upes augštecē situācija ir mierīga.

Hidrologi skaidro, ka pēc atkušņa uznākušais sals veicināja vižņu veidošanos un iešanu gandrīz visā Daugavas garumā. Brīvdienās ledus masas intensīvi blīvējās pie Pļaviņām, pakāpeniski aizpildot ūdenskrātuvi ar ledu un vižņiem. Turpinoties vižņu pieplūdei, sablīvējums kļuva garāks, un patlaban ledus sablīvējuma gals ir lejpus Jēkabpils, turpina nākt jauni vižņi, tādēļ ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils paaugstinās.

Gaidāms, ka pie Jēkabpils tiks pārsniegta ūdens līmeņa atzīme, kas atbilst ļoti augstam līmenim jeb oranžajam brīdinājumam. Līdz ar to Jēkabpils apkārtnē applūdīs plašākas teritorijas.

Savukārt Ogres upes lejtecē ūdens līmenis pēdējā diennaktī nav būtiski mainījies. Lielā daļā upju ūdens līmenis krītas, dažos posmos tas kāpj ledus sablīvējumu dēļ.

Jau ziņots, ka visā valstī joprojām spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums.

Hidrologu vērtējumā sarežģītākā situācija ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur lielu ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi. Tuvākajās dienās gaidāms atkusnis, kusīs sniegs un ledus. No jauna izveidojusies ledus sega nav stipra, tādēļ upju straujākajos posmos sāksies ledus iešana, veidosies jauni sablīvējumi un ūdens līmenis atkal paaugstināsies.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas