Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sāk skaidrot atbildīgos par traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā

Kriminālprocesā saistībā ar traģisko ugunsgrēku nelegālajā hostelī Rīgā, Merķeļa ielā 8, kur gāja bojā astoņi cilvēki, aizturēto vēl nav, taču "izmeklētājam nāksies uzdot jautājumus telpu īpašniekam un nelegālajam komersantam", šodien žurnālistus informēja Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins.

Policija patlaban ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, taču kvalifikācija varot strauji mainīties.

Minētajā nodaļā ir norma, kas paredz atbildību par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kura ir atbildīga par šo noteikumu ievērošanu, un ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Grišins atzina, ka patlaban kriminālprocesā aizturēto nav, taču policija ar Ģenerālprokuratūru ir izrunājusi jautājums par izmeklēšanas mērķiem un versijām. Konkrētas versijas Grišins nekomentēja.

Policijas pārstāvis nekomentēja, kāda ir policijas rīcībā esošā informācija par bojāgājušo identitāti un valstspiederību. Starp mirušajiem varot būt gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotāji. Viņu identifikācijai, iespējams, nāksies izmantot ekspertu pakalpojumus, tostarp, DNS ekspertīzes. Šādā identifikācija varētu prasīt ilgāku laiku.

Ugunsgrēks notika Merķeļa ielā 8. Šī ēka ir sadalīta vairākos privātīpašumos, kuros izvietotas dažādas iestādes. Ugunsgrēks izcēlās ēkas augstākajā stāvā, kur, kā informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), bijis nelegāls hostelis. Pēc publiski pieejamās informācijas, tajā atradies hostelis Japanese Style Centrum.

Internetā atrodamā informācija liecina, ka hostelis atradies 21.dzīvoklī. Zemesgrāmatas dati liecina, ka konkrētais īpašums kopš 2019.gada pieder 1996.gadā dzimušajam juristam Andrejam Gailim. Viņam pieder arī turpat netālu Marijas ielā 1 reģistrētais Hotels & Apartments, kuram šajā adresē ir hostelis. 2018.gadā uzņēmums apgrozīja 83 900 eiro un strādāja ar 31 788 eiro peļņu. Dati par 2019. un 2020.gadu nav pieejami.

Sociālajos tīklos redzami sludinājumi ar telpu īres piedāvājumu abos šajos hosteļos no vienām no tām pašām personām. Zvanot uz telefona numuriem, kas bija norādīti pie šiem sludinājumiem, šodien neviens neatbildēja.

Rīgas pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass žurnālistus informēja, ka minētā adrese jau no šī gada marta ir vairākkārt bijusi policijas redzeslokā.

Kopumā no marta policija uz šo adresi saņēmusi 16 izsaukumus par trokšņošanu un alkohola lietošanu. Līdz šim piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas dzīves vietas un masku nenēsāšanu. Tāpat sākti pieci administratīvie procesi par masku nelietošanu.

Kopumā konkrētā adrese apsekota 19 reizes.

Par nodarbināšanu bez līgumiem RPP informējusi arī Valsts ieņēmumu dienestu. Tāpat 30.martā un vēl 27.aprīlī rakstītas vēstules dzīvokļa īpašniekam, taču īpašnieks nav reaģējis un sniedzis informāciju par dzīvokļa tiesisko statusu.

Valsts policijā arī izveidots telefona numurs un e-pasts ugunsgrēkā cietušo un bojā gājušo piederīgajiem. Piederīgie, kuriem nav izdevies sazināties ar tuviniekiem, kuri varētu būt atradušies šajā hostelī, var zvanīt uz numuru 67 829 250 vai rakstīt e-pastu: [email protected].

Šādā gadījumā jānosauc iespējamā cietušā dati un pazīmes - dzimums, vārds un uzvārds, īpašas pazīmes, iespējamais apģērbs, kā arī jānorāda sava kontaktinformācija.

Ņemot vērā, ka informāciju par cietušajām un bojā gājušajām personām ir iespējams saņemt tikai klātienē, policijas amatpersonas par to ziņos piederīgajiem individuāli, tostarp par pieteikšanos klātienē.

Jau ziņots, ka VUGD izsaukumu uz nelegālo hosteli saņēma neilgi pirms plkst.5. Ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Sociālajos tīklos atrodamās fotogrāfijas liecina, ka hostelī bija garāks gaitenis, bet tam blakus - pārsvarā nelielas istabiņas, dažas faktiski tikai gultas lielumā. Tāpat liesmas pārņēma jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

No degošās ēkas glābēji paspēja evakuēt 24 cilvēkus, taču liesmu skartajās telpās glābēji atrada astoņus bojāgājušus cilvēkus.

Slimnīcā vidēji smagā stāvoklī nogādāti seši cietušie. Daļai cietušo konstatēti apdegumi, citiem - saindēšanās ar degšanas produktiem. Vēl divas personas mediķi apskatījuši nelaimes vietā, taču viņiem hospitalizācija nebija nepieciešama.

Pievienota 9.-15.rindkopa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas