Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kārsavā nošautajam robežsargam lode trāpījusi mugurā

«Ja tas tiešām ir nelaimes gadījums, kā viņi saka, tad es nemaz negribētu, lai šāvējs nonāk cietumā Oskara dēļ. Bet, ja ir tā, kā no malas runā, tad jau viss ir Dieva ziņā,» saka Regīna Vilciņa - septembra sākumā no kolēģa lodes kritušā robežsarga Oskara Vilciņa māte. Negadījums notika, robežsargiem vajājot cigarešu kontrabandistus.

O. Vilciņš aktīvi darbojies Kārsavas amatierteātrī, un draugi par viņu saka - bieži vien bija izrādes nagla. Līdz varētu doties izdienas pensijā, Oskaram bija palikuši tikai četri mēneši.

«Es nezinu, kāds viņš bija citiem, man viņš bija ļoti labs. Viņš man vienmēr teica - mammu, es tevi ļoti mīlu. Tāpat kā jūs visi savai mammai,» klusa un apjukusi ir R. Vilciņa. Runājot par dēlu, viņai ik brīdi nākas noslaucīt acīs sariesušās asaras. Par valsts solīto 50 000 latu kompensāciju tikai atmet - ar naudu cilvēku neaizstāsi.

Tādi paši Latgales puiši

Oskars visus dienesta gadus pavadījis Ludzas pārvaldē. Pēdējā dienesta vieta bija Krivandas robežapsardzības nodaļa. «Viņš ar visu sirdi bija patriots - arī barikādēs piedalījās. Mani puikas bija vēl maziņi, trīcēja un drebēja, kad atgriezās, bet Oskars gāja ar tādu lepnumu - es biju barikādēs,» uzsvaram paceldama balsi, stāsta I. Rasima.

E. Puksts savukārt piebilst - viņam sirdī ļoti ieķēries VRS priekšnieka Normunda Garbara sēru runā teiktais: «Stāv Latgales puiši un meitenes uz robežas, pildot pienākumus. Satiek viņi tieši tādus pašus Latgales puišus un meitas. Pat pazīstamus - padomājiet par to!»

Ne tajā maiņā

Liktenīgajā piektdienā robežsarga mamma R. Vilciņa sākumā saņēma ziņas, ka viņas dēls ir sašauts, bet jau stundu vēlāk - Oskars ir miris. «Tas ir drausmīgs trieciens. Es gaidu, ka viņš atbrauks no darba, un tad jau ir skaidrs, ka nekad vairs neatbrauks.» Mammai par notikušo skaidrots, ka tas ir nelaimes gadījums. Tomēr robežsardzes oficiālo pārstāvju nerunības dēļ Kārsavā izplatījušās ļoti dažādas versijas par to, kā viss patiesībā noticis.

Piemēram, kontrabandisti jau esot gaidīti, no Rīgas pat atbraukusi specvienība, un nomaldījušos lodi raidījis esot tieši specvienības robežsargs. Turklāt kontrabandisti speciāli ģērbjoties robežsargu formām līdzīgos apģērbos, lai būtu mežā grūtāk pamanāmi un vieglāk sajaucami ar robežsargiem, tādā veidā mēģina nodrošināties pret lodēm. Dīvaini gan esot tas, ka parasti šaušana notiek vai nu gaisā, lai brīdinātu, vai pa kājām, lai apturētu, bet Oskaram trāpīts mugurā.

Jāpiebilst, ka cigarešu kontrabanda Austrumlatvijā ir liela problēma, jo turpat aiz robežas tās pavisam lēti nopērkamas legāli. Likumsargi ik nedēļas ziņo par kārtējo aizturēto kontrabandas kravu, bet Latgalē nelegālās cigaretes tāpat atrodamas bez piepūles.

«Protams, ir visādi varianti, versijas, bet nezinu, vai Oskars būtu tas, kas kādam traucējis,» prāto I. Rasima. Janvārī O. Vilciņš būtu varējis doties izdienas pensijā. «Oskaru pazinu jau vairāk nekā 20 gadu un pazinu viņu tā, ka būtu jutusi, ja viņš būtu satraukts. Tieši tajā dienā viņam zvanīju, viņš bija ļoti mierīgs. Citreiz arī bija teicis, ka liels satraukums, ka robežsardze sacelta kājās. Šoreiz tā nebija,» atceras I. Rasima. Viņa arī zina stāstīt, ka Oskaram todien uz robežas nemaz nebija jābūt - viņa maiņa bija beigusies, bet viņš piekritis nostrādāt vēl vienu, lai pēc tam dabūtu vairāk brīvdienu.

VRS pārstāve Jevgēnija Pozņaka tomēr Dienai atteicās apstiprināt versiju par specvienības klātbūtni, uzsvērdama, ka viņas rīcībā nav šādas informācijas. VRS ir ļoti nerunīga arī par citiem notikušā apstākļiem - neatklāj, kāds bija aizturēto kontrabandas cigarešu daudzums, kāds drošības līdzeklis piemērots aizturētajiem. Papildu informācija tikšot sniegta tikai, kad būs noslēgusies izmeklēšana.

(Vairāk lasiet 17.septembra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas