Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Baltkrievijas pilsonis mēģinājis Latvijā ievest lielu naudas summu, kas paslēpta personīgajās mantās

Veicot kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa kāda robežas šķērsotāja mēģinājumu nedeklarējot ievest Latvijā skaidru naudu 35 213 eiro apmērā. Nedeklarētā skaidrā nauda bija paslēpta transportlīdzekļa vadītāja personīgajās mantās, un to palīdzēja atrast muitas darba suns.

2022. gada 29. augustā Silenes muitas kontroles punktā no Baltkrievijas iebrauca transportlīdzeklis, ko vadīja Baltkrievijas Republikas pilsonis. Kontrolē piedalījās muitas kinologs ar skaidras naudas meklēšanas suni. Pirms kontroles uzsākšanas kinologs personai vaicāja, vai tā pārvieto naudas līdzekļus, kas jādeklarē. Automašīnas vadītājs uz jautājumu atbildēja noliedzoši. Tomēr, veicot pārbaudi ar darba suni, muitas kinologs atklāja, ka robežas šķērsotāja somā atrodas nedeklarēta, no muitas kontroles slēpta skaidra nauda.

Transportlīdzeklis tika novirzīts padziļinātās kontroles veikšanai. Tās laikā muitas amatpersonas konstatēja, ka somā starp personīgajām mantām noslēpts liels daudzums eiro banknošu un dažas ASV dolāru un Baltkrievijas rubļu banknotes. Pārrēķinot eiro, kopējā nedeklarētās skaidras naudas summa ir 35 213 eiro. Nedeklarētā nauda tika izņemta.

Par minēto faktu VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta otrās daļas pret vienu personu par liela apmēra skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts ārējo robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, nedeklarēšanu.

2022. gada pirmajos septiņos mēnešos VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā atklāti 9 skaidras naudas nedeklarēšanas gadījumi, bet 6 gadījumos konstatēts, ka skaidra nauda deklarēta nepatiesi. Kopējā nedeklarētās un nepatiesi deklarētās naudas summa ir 541 589 eiro. 

VID atgādina ka, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, jebkurai personai ir pienākums deklarēt skaidru naudu, kuras summa ir 10 000 eiro vai vairāk. Fiziskajai personai rakstveidā jāaizpilda skaidras naudas deklarācijas veidlapa, tajā sniegto ziņu patiesumu apliecinot ar parakstu un, šķērsojot valsts ārējo robežu, tā jāiesniedz muitas amatpersonai.

Par normatīvajos aktos noteiktā skaidras naudas, ko, šķērsojot valsts robežu, ieved Latvijas Republikā vai izved no tās, deklarēšanas pienākuma neizpildīšanu piemēro naudas sodu divdesmit procentu apmērā no summas, kuru ir pienākums deklarēt.

Plašāka informācija par skaidras naudas deklarēšanu pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Skaidras naudas deklarēšana ceļojot”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas