Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dāmu pirkstiņi vasaras desertiem

Sākoties vasarai, populāri kļūst deserti ar ogām, putukrējumu un dažādiem cepumiem. Vieni no tiem ir dāmu pirkstiņi.

Diez vai dāmas būtu ļoti priecīgas, ja viņu pirksti izskatītos kā šie saldie, trauslie un porainie cepumi, taču nosaukums tiem ir elegants. Kā īsti dāmu pirkstiņi ēdami, un kāda tiem saistība ar sieviešu pirkstiem?

Dāmu pirkstiņu dzimtene ir Itālija, un to oriģinālais nosaukums itāļu valodā ir savoiardi, kas nozīmē – no Savojas.

Dāmu pirkstiņu izcelsme meklējama XV gadsimta beigās Savojas grāfistē (mūsdienās Ziemeļitālija un dažas Francijas teritorijas), kur tie pirmo reizi tika izgatavoti par godu Francijas karaļa vizītei šajā grāfistē. Drīz pēc tam šie cepumi kļuva par "oficiālajiem" galma cepumiem un vienmēr tika dāvināti īpašiem viesiem kā grāfistes vietējās virtuves simbols.

Mūsdienās šie cepumi ir daļa no tradicionālās virtuves tajos Itālijas reģionos, kas savulaik piedzīvojuši spēcīgu Savojas grāfistes ietekmi. Piemēram, tie ir ļoti izplatīti Sardīnijas reģionā, kur agrāk tos gatavoja mājās, dodot tiem īpašu nosaukumu pistoccus de caffè (aptuveni tulkojot – kafijas kūciņas).

Tie joprojām ir nozīmīgi tradicionālajā sardīniešu konditorejā. Kā jau ar visiem itāļu ēdieniem, katram Itālijas reģionam ir savas dāmu pirkstiņu gatavošanas un izmantošanas tradīcijas. Mūsdienās par dāmu pirkstiņu mājvietu tiek dēvēta Verona Itālijas ziemeļos.

Cepumu forma atgādina saspiestu cilindru ar noapaļotiem stūriem. Tā kā tie ir diezgan tievi un gari, angļu valodā šos cepumus dēvē par Lady fingers, un tieši no angļu valodas pārņemts šo cepumu nosaukums latviešu valodā.

Tomēr ne visās valodās šos cepumus dēvē par dāmu pirkstiņiem. Tiem ir arī citi nosaukumi, turklāt visai neparasti, piemēram, franču valodā tos sauc par karotes cepumiem (biscuits à la cuillère), portugāļu valodā – par šampanieša cepumiem (biscoitos de champanhe) un slovēņu valodā – par bērnu cepumiem (bebi piškoti).

Mūsdienās dāmu pirkstiņi tiek gatavoti galvenokārt rūpnieciski. Mājās šis process būtu pārāk darbietilpīgs un arī dārgs. Galvenās cepumu sastāvdaļas ir olas, milti un cukurs, taču ir nepieciešams ļoti daudz olu, jo cepumu gaisīgums un irdenums tiek panākts tikai ar olām. Liela daļa maisīšanas jāveic ar roku, nevis mikseri, jo ir ļoti svarīgi cepumu mīklā ielaist gaisu. Tā kā dāmu pirkstiņi ir ļoti poraini, tie nav paredzēti mērcēšanai tējā – karstajā dzērienā tie uzreiz izšķīstu. Dāmu pirkstiņus var izmantot dažādu krēmīgu desertu gatavošanā, taču galvenais ir un paliek itāļu tradicionālais deserts tiramisu.

Teju uz jebkura itāļu dāmu pirkstiņu iepakojuma atradīsiet tiramisu recepti. Deserta pamatā ir kafijā mērcēti dāmu pirkstiņi, kas tiek pārklāti ar maskarpones siera un olu dzeltenumu maisījumu, kam pa virsu pārkaisīts kakao. Var pievienot arī rumu vai mazliet Marsalas vīnu.

Dāmu pirkstiņus var izmantot arī Šarlotes kūkās, dažādos pudiņos vai arī angļu zupā (zuppa inglese) – krēmīgā tradicionālā itāļu desertā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko