Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sudrabkaijas, čūskas, viltus diabēts un vakcīnas

Klīst baumas, ka sudrabkaijas var nomedīt mazo izmēru suņus un kaķēnus. Vai tiesa?

Kaijas vairāk savus upurus – zivis – medī ar knābi, nevis nagiem. Suni vai kaķēnu paņemt knābī noteikti nav tik vienkārši kā nagos. Arī pēc ēdienkartes suņi un kaķi noteikti nav kaiju prioritāte. Tomēr visādi var gadīties. Tādēļ savi mīļdzīvnieki, ejot pastaigās, jāpieskata. Ir dzirdēts, ka ērgļi un vanagi aiznes maza izmēra sunīšus.

Ja mežā šķiet, ka sunim iekodusi čūska, kādi ir pirmās palīdzības ieteikumi? Uzreiz jādodas pie veterinārārsta?

Pēc čūskas koduma reakcijas parādās ātri – piepamst koduma vieta, ir apsārtums, var būt nieze un sāpes. Koduma vietā ir redzamas divas brūces no zobiem. Sunim var būt nespēks, apātija. Var palielināties acu zīlītes. Ja ir iekosts galvas apvidū, tad ieteicams noņemt kakla siksnu, jo, sākoties tūskai, tā var sākt spiest. Tavegilu vai suprastīnu var dot, tas samazinās alerģiskas reakcijas. Noteikti suns ir jāvēro. Ja sākas izteiktas klīniskās pazīmes – liels pietūkums, apsārtums, smakšana, muskuļu krampji, letarģija –, tad noteikti jāmeklē veterinārā palīdzība. Ja nav redzēts, ka iekodusi čūska un pazīmes ir vieglas, tad, iespējams, tā ir bijusi bite vai kas cits, jo čūsku kodumi ir diezgan reti.

Vai sunim var būt viltus diabēts, kad pazīmes par to it kā liecina, bet analīzes perfektas?

Pie parasta diabēta suņa organisms pārāk maz ražo insulīnu, kā rezultātā asinīs paaugstinās glikozes daudzums, kas nenonāk šūnās. Klīniskās pazīmes ir liela dzeršana un bieža čurāšana. Par viltus diabētu sauc slimību, kam arī klīniski ir liela dzeršana un bieža čurāšana, bet tas nav saistīts ar cukura līmeni asinīs. Šajā gadījumā cēlonis ir hipofīzes disfunkcija, kas nespēj kontrolēt ūdens uzņemšanu un izvadi. Suns nespēj koncentrēt urīnu, un var rasties dehidratācija. Šajā gadījumā noteikti būs izmaiņas urīna blīvumā. Ja asins analīzes ir labas, bet sunim ir problēmas ar urināciju, noteikti jāveic urīna analīze. Bieža dzeršana un urinēšana var būt arī pie citām slimībām, piemēram, kušinga sindroma, nieru mazspējas vai aknu problēmām.

Vai no obligātās kompleksās vakcīnas suņiem un kaķiem var rasties alerģiskas reakcijas?

Katram vakcīnas ražotājam ir noteiktas iespējamās blakusparādības. Ļoti bieži tiek minēts, ka injekcijas vietā var parādīties pietūkums, kas var būt arī silts un apsārtis. Retos gadījumos var novērot arī anafilaktiskā šoka pazīmes dzīvniekiem. Tas viss ir jāņem vērā, dodoties vakcinēt dzīvnieku. Tādēļ tiek vakcinēti klīniski veseli dzīvnieki, lai samazinātu riskus. Tomēr pilnībā tos izslēgt nevar, jo katrs organisms ir citādāks un uz zālēm reaģē atšķirīgi. Ja dzīvnieka īpašnieks pēc vakcinācijas novēro kādas pazīmes, tad noteikti jāsazinās ar klīniku, kur veikta vakcinācija, lai būtu informēti par šādu gadījumu, kā arī ieteiktu, kā attiecīgajā gadījumā rīkoties dzīvnieka īpašniekam. Trakumsērgas vakcīna suņiem, kaķiem un mājas seskiem Latvijā ir obligāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko