Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lai suns mājās negarlaikotos

Ievērojamu daļu ikdienas suns pavada, gaidot saimnieka pārrašanos mājās. Daudzi mīluļi saimnieka prombūtni uztver mierīgi, taču dažiem tā sagādā raizes.

Galvenie iemesli, kādēļ suns, paliekot mājās viens, sastrādā "nedarbus", ir augsts enerģijas līmenis un garlaicība, norāda Rimi mājdzīvniekiem suņu dzīves eksperte, kinoloģe Monta Priede. "Bet vai mēs varam viņus par to vainot? Iedomājieties sevi suņa vietā – katru dienu ilgstoši palikt mājās vienam bez mērķa un uzdevuma. Dažreiz suņi uzdevumus sev izdomā paši, bet ne vienmēr saimniekam tie ir pa prātam, tomēr par šādām izdarībām suni sodīt nedrīkst. Šāda mīluļa uzvedība ir signāls, ka saimniekam jārīkojas. Var sākt ar garām un aktīvām pastaigām, kuru laikā sunim tiek ļauts kārtīgi izostīt apkārtni un nokārtoties tik reižu, cik vien viņš vēlas."

Arī vienatnē pavadītais laiks sunim var būt interesants, ja saimnieks parūpējies par interesantām nodarbēm. Piemēram, sarūpējiet sunim vairākas rotaļlietas, lai, sākot garlaikoties, mīlulim ir iespēja nomainīt mantu. Piedāvājiet arī gardumu rotaļlietas, kurās var ievietot suņu našķus, – ar to palīdzību sunim iespējams nodrošināt vismaz stundu garu mentālā treniņa stimulāciju. Nodarbiniet suni ar "prāta spēlēm", rotaļu paklājā paslēpjot kārumus, kuri, izmantojot ožu, sunim ir jāatrod. 

Tāpat suņiem ļoti patīk vērot apkārt notiekošo, tādēļ padomājiet, vai pie loga ir iespējams iekārtot sunim paredzētu vietiņu.

M. Priede uzsver, ka suņa ktivitātes un rotaļlietas ik pa laikam vajadzētu mainīt: "Pamēģiniet ieviest rotaļlietu un aktivitāšu rotāciju ik pa 2–3 dienām. Savu prombūtnes laiku varat dažādot, algojot sunim pastaigu "aukli". Tomēr visvairāk suns priecāsies par iespēju doties uz darbu kopā ar saimnieku vismaz vienu vai divas dienas nedēļā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko