Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Konsultē vetārsts: Dzīvā pļaujmašīna dārzā un meklēšanās laiks

Saimnieks noraizējies: suns dārzā ēd jebkādus zaļumus – pienenes, mārpuķītes, ābeļu ziedlapiņas, kļavu ziediņus un principā visu, kas pagadās. Sak, zāles pļāvēju drīz varēs pārdot... Vai tas ir normāli?

Jāteic – izklausās pēc labradora! Bet ir daudzi suņi, kam patīk spēlēties ar augiem – noraut ziedus, purināt stublājus. Ir arī dzirdēti stāsti par suņu aplasītiem ogu krūmiem un zemeņu dobēm. Kamēr suns uzņem vitamīnus un šķiedrvielas ar ogām, viss ir labi, bet dārzā ēst visu pēc kārtas noteikti nav vēlams, jo ir vairāki parasti dārza augi, kas suņiem ir kaitīgi. Biežāk sastopamie: tomātu stādi (zaļie augi) – var radīt gremošanas problēmas, nelabumu; efeja (vīteņaugs) – izraisīt vemšanu, caureju, siekalošanos, sāpes vēderā; gladiolas (ziedi un stublājs) – siekalošanos, vemšanu, caureju, nomākumu; narcises – pazemina asinsspiedienu, rada siekalošanos, drebuļus, vemšanu, caureju, aritmijas; ģipsenes (mazi balti ziediņi, ar ko bieži papildina ziedu pušķus) – rada vemšanu un caureju; rīcina augs (nereti sastopams apstādījumos) īpaši indīgs suņiem, jo apēšanai var būt pat letālas sekas, rada muskuļu spazmas, krampjus, komu; rododendri – arī ļoti indīgs augs suņiem, var radīt smagas gremošanas trakta problēmas; tulpes – izraisīt gremošanas traucējumus un centrālās nervu sistēmas nomākumu; krizantēmas – var radīt vemšanu, caureju, izsitumus uz ādas, siekalošanos.

Visbiežāk nekādu ļaunu seku nebūs, ja suns spēlējoties noraus krizantēmas ziedu un tūlīt to nometīs, bet to nevar teikt par rīcina augu – pat neliela saskare ar to var būt ar ļoti smagām sekām. Ja suns dārzā uzvedas kā pļaujmašīna, ieteicams to neatstātdārzā vienu, lai pasargātu abus – gan suni, gan dārzu.

Cik bieži un cik garš kucītēm ir meklēšanās laiks, un kā vispār noteikt dienu, kad tas sākas?

Pirmā meklēšanās parasti ir ap sešu mēnešu vecumu (lielo šķirņu kucēm vēlāk – pat tikai divu gadu vecumā). Meklēšanās laiks kucēm ir individuāls, parasti 2–4 nedēļas garš. Parasti meklēšanās sākuma posmā kuce nelaiž klāt suni (bet ir kuces, kas ir gatavas pāroties visu meklēšanās laiku). Par meklēšanās laiku liecina vulvas pietūkums un asiņaini izdalījumi, bieža urinēšana. Mazo šķirņu kucēm asiņu var būt tik maz, ka tās var pat nepamanīt. Visauglīgākais periods ir 14.–19. meklēšanās diena, bet kuce var palikt grūsna visā meklēšanās perioda laikā. Meklēšanās cikls atkārtojas visu kuces dzīves laiku aptuveni ik pēc sešiem mēnešiem. Mazo šķirņu kucēm meklēšanās var būt pat trīs reizes gadā, lielo šķirņu – tikai ik pēc 12–18 mēnešiem. Nav pamatots uzskats, ka kucei vienreiz jāļauj meklēties vai vēl trakāk – vienreiz jābūt dzemdējušai kucēnus. Ja kuci nav paredzēts pārot šķirnes turpināšanai, ieteicams veikt sterilizāciju pirms pirmās meklēšanās, lai samazinātu audzēju risku vēlākajos gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko