Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Video: Cosmos atkal apvienojas, lai ierakstītu strēlnieku dziesmu Izlūki

Piedzīvojot latviešu kara drāmas Dvēseļu putenis pirmizrādi, LMT Viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju Ieklausies Dvēseļu putenī, kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. Par godu raidījumam, atkal apvienojusies vokālā grupa Cosmos, lai no jauna izdziedātu emocionāli smago strēlnieku dziesmu Izlūki.

Filmas Dvēseļu putenis veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas, izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Reinis Sējāns strēlnieku dziesmai Izlūki nolēmis atkal apvienot vokālo grupu Cosmos, kuras dalībnieks pats reiz bijis, aicinot kopā sanākt bijušos grupas biedrus – Jāni Ozolu, Jāni Šipkēvicu, Juri Lisenko un Andri Sējānu. Grupai uzticētā dziesma balstīta uz patiesu notikumu par visai bīstamu izlūkgājienu, kas beidzas ar kāda sarga sodīšanu ar nāvi. Dziesmas vārdu autors ir 1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku pulka praporščiks Strēlnieks, un raidījuma skatītājiem ir iespēja vērot arī unikālus video kadrus ar autora paša stāstu par dziesmā aprakstīto notikumu.

Kara laika šausmas atklāj arī viesošanās Silenieku brāļu kapos, kur norit strēlnieku pārapbedīšana. Tālis Ešmits, meklēšanas vienības Leģenda vadītājs, skaidro, ka kritušos strēlniekus apbedīja turpat mežā lielās bedrēs, un meklēšanas darbu laikā atraktie mežu apbedījumi paver bēdīgu skatu – bojā gājušo karavīru bijis tik daudz. Pēc redzētā Cosmos dalībnieki ir vienisprātis – tādas dziesmas kā Izlūki ne vien stāstīja tā laika briesmīgos notikumus, bet arī bija kā, iespējams, vienīgais palīgs, lai saņemtos drosmi pakļaut sevi nāves briesmām – doties karā.

Raidījuma Ieklausies Dvēseļu putenī ietvaros strēlnieku dziesmas pēta arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā Carnival Youth un mūziķis Goran Gora, Jānis Aišpurs, Linda Leen, Tautumeitas, grupa Instrumenti un Musiqq.

Raidījums Ieklausies Dvēseļu putenī divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko