Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Likums neaizliedz mājās turēt lapsu

Vai iegādāties un turēt lapsu savās mājās ir legāli, jautā Diena.lv lasītājs, kurš portālā ss.lv pamanīja sludinājumu, ka lapsu mazuļi tiek tirgoti kā mājdzīvni.

"Iesaku lapsu tiem, kurus vilina savvaļas dzīvnieka pirmatnējais skaistums," teikts sludinājumā. "Pirmajos dzīves mēnešos līdz pusgada vecumam lapsā ir jāiegulda liels pieradināšanas darbs, lai tā nekļūtu mežonīga, nikna vai bailīga. Svarīgi socializēt ar citiem dzīvniekiem, cilvēkiem un dažādās situācijās. Svarīgi agri uzlikt kakla siksnu un pieradināt pie pavadas. Tad ar lapsu var pat iet pastaigāties un ņemt viņu šur tur līdzi.
Ja lapsa ir pareizi socializēta, viņa ir brīnišķīgs mājdzīvnieks - ārkārtīgi interesants. Lapsas tiešām ir ārkārtīgi viltīgas, spītīgas, lepnas, gudras, ļoti mīļas un rotaļīgas, ja jūtas labi pie sava saimnieka. Lapsa var būt arī ļoti runīga, viņa rej līdzīgi kā suns, pīkst, klakšķina, pukšķina un spalgi kliedz aiz skopuma, ja kāds mēģina atņemt tās iemīļotās lietas vai ēdienu. Lapsas skopums un alkatība arī ir lapsai neatņemama rakstura daļa, kas padara dzīvnieku ārkārtīgi amizantu. "

Lapsu andele

Zvanu andelētājai, kura tik tiešām apstiprina, ka lapsu varu iegādāties un, ja gribu, varu arī aizbraukt un dzīvnieku pirms pirkšanas novērtēt, bet tikai ne tagad, jo lapsas viņai pašlaik nav. Tā būs vēlāk – kā arī ziņots sludinājumā. Tā esot ekskluzīva iespēja pirkt tagad, jo lapsu mazuļi nākot no zemnieku saimniecības Stirnas. Nospriežu, ka runāju ar uzpircēju, labāk taču runāt pa tiešo ar kūmiņu saimniekiem - zemnieku saimniecību Stirnas. Zvanu! Stirnās atbild Jeļena un tik tiešām saka, ka lapsu pie viņiem var nopirkt, tikai ne dzīvu, bet kažokādu, jo šī saimniecība specializējas kažokzvēru audzēšanā. Dzīvus lapsu mazuļus tur nopirkt man  neizdodas.

Pārtikas un Veterinārā Dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta starptautiskās tirdzniecības daļas vadītājs Armands Dauburs stāsta, ka šo zvēriņu iegādāties tik tiešām ir pavisam likumīgi, ja tas nāk no zvēraudzētavas. Lai pārliecinātos par to vai zvēraudzētava ir tiesīga tirgot dzīvniekus, tai jābūt reģistrētai PVD reģistrā. Šī informācija ir publiski pieejama, tāpēc pircējam pirms pirkt lapsu ieteicams pārliecināties vai šī zvēraudzētava ir reģistrēta.

Kā pirkt lapsu?

Pērkot lapsu, pirmkārt, PVD pārstāvis Armands Dauburs iesaka pievērst uzmanību, lai dzīvnieks ir vesels. Otrkārt, šim dzīvniekam jābūt saņemtai potei pret trakumsērgu. Treškārt, saimniekam jābūt informētam par to, kā šie dzīvnieki tiek turēti un kopti. "Lielu postu pieradināta lapsa no kucēnu vecuma nenodarīs, bet droši vien, ka dabiskās vajadzības kārtos, kur viņai šķitīs, ka ir vispiemērotākā vieta," stāsta Dauburs. Tāpat jāuzzina vai vietējai pašvaldībai nav ierobežojumi uz dzīvnieku turēšanu, jo kaimiņi, redzot, ka kādas mājas pagalmā skraida lapsa, var rakstīt sūdzību. Kad lapsa iegādāta, jāgriežas PVD un dzīvnieks jāreģistrē Savvaļas sugu dzīvnieku reģistrācija. Līdz šim PVD ir reģistrēti četri šādi gadījumi.

Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas nodaļas vadītājs Māris Liellkalns pirms izlemt par to vai pirkt vai nepirkt lapsu aicina aizdomāties par to, ka meža zvērs paliek meža zvērs. Viņš uz savas ādas izjutis lapsas kodumu un teic, ka "asinis tek labi". "Ja tiek ņemta viena lapsa, tad dzīvnieks jaunajiem apstākļiem adoptēsies labi, bet, ja saimnieks vēlēsies, lai pa voljēru skraida vairākas, tad visdrīzāk meža zvēri dzīvos savā banda un vairāk vadīsies pēc saviem instiknktiem. Tāpat jāņem vērā - ja kuplastīte iezīmē teritoriju, smird pamatīgi. Lapsu turēt dzīvoklī gan nebūtu ieteicams, jo tai tur par siltu"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sludinājums:

 Martā būs pieejami lapsu mazuļi no audzētavas. Tātad ir iespējams izglābt dzīvībiņu no kļūšanas par cepuri. Pieradināta lapsa var būt ārkārtīgi interesants mājdzīvnieks, bet ne katram.

Iesaku lapsu tiem, kurus vilina savvaļas dzīvnieka pirmatnējais skaistums.
Pirmajos dzīves mēnešos līdz pusgada vecumam lapsā ir jāiegulda liels pieradināšanas darbs, lai tā nekļūtu mežonīga, nikna vai bailīga. Svarīgi socializēt ar citiem dzīvniekiem, cilvēkiem un dažādās situācijās. Svarīgi agri uzlikt kakla siksnu un pieradināt pie pavadas. Tad ar lapsu var pat iet pastaigāties un ņemt viņu šur tur līdzi.
Ja lapsa ir pareizi socializēta, viņa ir brīnišķīgs mājdzīvnieks - ārkārtīgi interesants. Lapsas tiešām ir ārkārtīgi viltīgas, spītīgas, lepnas, gudras, ļoti mīļas un rotaļīgas, ja jūtas labi pie sava saimnieka. Lapsa var būt arī ļoti runīga, viņa rej līdzīgi kā suns, pīkst, klakšķina, pukšķina un spalgi kliedz aiz skopuma, ja kāds mēģina atņemt tās iemīļotās lietas vai ēdienu. Lapsas skopums un alkatība arī ir lapsai neatņemama rakstura daļa, kas padara dzīvnieku ārkārtīgi amizantu.
Ja apsveriet ņemt lapsu, vispirms iesaku izlasīt manas lapsas dzīvesstāstu, jeb manu pieredzi ar manu lapsu. Šo stāstu var izlasīt suņi forumā sadaļā citi mājdzīvnieki- lapsa kā mājdzīvnieks.
Man tā arī neizdevās pieradināt lapsu pie pavadas, tā arī var notikt, ar to jārēķinās, bet viss atkarīgs no jums paša un pieradināšanā ieliktā darba. Daudzviet citur lapsas ļoti labi iet pie pavadiņas, kā arī nokārtojas uz autiņa kā suņuki.
Lapsai vislabāk ir voljērā, taču ja salīdzina iespējamo likteni lapsai audzētavā ar lapsas likteni dzīvoklī, tad lapsa pieradīs arī pie dzīvokļa, bet tā būs drīzāk neērtība jums. Tādēļ tomēr iesaku domāt par lapsu kā mājdzīvnieku, ja jums ir iespējas to turēt ārā voljērā.
Vēl par lapsām var uzzināt ierakstot vienkāršus atslēgas vārdus googlē- fox pet. Vai rakstiet uz epastu, es jums daudz varu pastāstīt par lapsām un iedot daudz informāciju.
Lapsu cenas atkarīgas no krāsas. Vismaz 140ls par rudu vai sudraba, un apmēram 170ls par baltu ar rudu vai melnu sejas masku. Pajautājiet un es atsūtīšu jums bildes ar pieejamajām krāsām.


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko