Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvijas debesīs šonedēļ var novērot Pan-STARRS komētu

Šonedēļ Latvijas debesīs, tāpat kā citviet ziemeļu puslodē, iespējams novērot Pan-STARRS komētu. Tuvākajās dienās komēta būs redzama uzreiz pēc saulrieta zemu virs horizonta, rietumos, informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš. Latvijā spožas komētas pēdējo reizi tika novērotas 1996. gadā un 1997. gadā, kad neilgā laika intervālā pie debesīm bija redzama attiecīgi Hjakutakes komēta un Heila – Bopa komēta.

12. un 13. martā komēta atradīsies netālu no jaunā Mēness sirpja, pēcāk tā pārvietosies Zivju un Pegaza zvaigznājā, un aprīļa pirmajā pusē būs novērojama Andromedas zvaigznājā, stāstīja LAB pārstāvis. Spožuma ziņā šobrīd Pan-STARRS komēta ir salīdzināma ar Lielā Lāča zvaigznāja spožākajām zvaigznēm, tādēļ labvēlīgos apstākļos to var redzēt ar neapbruņotu aci – komēta izskatās kā izplūdis objekts ar ļoti izteiktu, komētai raksturīgu, asti. Komētai attālinoties no Saules, tās spožums mazināsies, tādēļ marta nogalē, iespējams, to varēs novērot vairs tikai ar binokli vai nelielu teleskopu. Precīzi komētas spožuma izmaiņas ir grūti prognozēt, norādīja M.Krastiņš.

Pan-STARRS komēta tika atklāta 2011.gada jūnijā ar Panorāmas izpētes teleskopa un ātrās reaģēšanas sistēmas pirmo teleskopu PS1, kas atrodas Havaju salās, Haleakala kalnā. Pan-STARRS sistēmā nākotnē strādās četri teleskopi, un to galvenais uzdevums būs Zemei bīstamu asteroīdu un komētu savlaicīga atklāšana un precīzu orbītu noteikšana. Pan-STARRS komēta ir viens no visplašāk zināmajiem PS1 atklātajiem objektiem. Tā nav uzskatāma par Zemei bīstamu komētu, jo 5. martā, kad komēta atradās vistuvāk Zemei, tās attālums līdz mūsu planētai bija aptuveni 161 miljons kilometru.

Komētas sastāv no ledus ar relatīvi nelielu silikātiežu un metālu piejaukumu, kas, tuvojoties Saulei, sāk kust un iztvaikot, ap komētu kodoliem veidojot putekļu un gāzu apvalkus jeb komas, kā arī komētām raksturīgās astes. Populārākā periodiskā komēta ir Haleja komēta, kas Sauli apriņķo vidēji 75 gados. Iepriekš šī komēta bija novērojama 1986.gadā.

Spožas komētas parādās vidēji ik pēc 15 līdz 20 gadiem. Zemes dienvidu puslodē relatīvi nesen, 2007.gadā, novērotājus negaidīti pārsteidza ļoti spožā Maknota komēta.

Šogad Zemes ziemeļu puslodē, iespējams, būs novērojama vēl viena ļoti spoža komēta ISON, kas Saulei maksimāli pietuvosies novembrī. Precīzāki dati par ISON komētas redzamību būs zināmi šī gada rudenī, informēja LAB pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko