Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Konkursa Kas notiek? pērles: Latvija uz Ķīnu eksportē govju asaras

Laikraksta Diena zināšanu pārbaudes konkursā 9. klašu skolēniem Kas notiek? šogad uzvaru svinēs 121 skolēns. Konkurss šogad pārsteidza ar īpaši āķīgiem jautājumiem par aizvadītā gada notikumiem Latvijā un pasaulē un lika padomāt un atcerēties ne tikai pašiem devītklasniekiem, bet arī viņu audzinātājām un individuālajiem spēlētājiem.

Tomēr arī šogad ir noskaidroti zinošākie devītklasnieki, vērtējot vairāk nekā 11 000 skolēnu darbus no Latvijas skolu 586 klasēm un saņemti gan labi rezultāti, gan lieliskas "pērles". Lūk, daži jautājumi un skaistākās pērles.

Jautājums: Pēc vairāku gadu pārtraukuma Latvija ieguva iespēju piedalīties Eirovīzijas konkursa finālā, iegūstot augsto sesto vietu. Kā sauc dziedātāju, kas pārstāvēja Latviju šajā konkursā? (Pareizā atbilde - Aminata)

Pērles: Maija Vaikule, Ž. Oksana, Sergejs Pahamovs, Kunčita, Donats jeb Dons, Anita (Aminata) – Amanda, Anmarita, Labvēlīgā Tipa Fredis, Erminata, Minator, Aminator, Anna Marija, Anūnāts. 

Jautājums: Septembrī ASV tika aizvadīts pēdējais Pasaules čempionāta posms motokrosā, noslēdzot 2015. gada sezonu. Kurš Latvijas motosportists kļuva par pasaules vicečempionu MX2 klasē, tādējādi radot svarīgu notikumu Latvijas motokrosa vēsturē? (Pareizā atbilde - Pauls Jonass)

Pērles: Stupelis, Pauls Jonucs, Intars Busulis, Miks Dukurs.

Jautājums: Divi maskās tērpti, šaujamieročiem bruņoti islāmistu ekstrēmisti 7. janvārī iebruka satīriskā nedēļas izdevuma Charlie Hebdo redakcijā, nogalinot 12 cilvēku. Izdevums bija pazīstams ar provokatīvām karikatūrām, kas nesaudzēja dažādu reliģiju pārstāvjus un politiķus. Šajā valstī tas bija lielākais terora akts kopš Otrā pasaules kara. Kuras valsts galvaspilsētā notika šis uzbrukums? (Pareizā atbilde: Francija, Parīze)

Pērles: Greķe, Parižs, Gretija, Satīrija, Irāka.

Jautājums: Maijā kāda Latvijā ražota piena produkta pirmās 10 tonnas transportēja uz Ķīnu. Turklāt no šī gada to Šanhajā var iegādāties speciāli izveidotā veikalā. Kas ir šis produkts? (Pareizā atbilde - saldējums) 

Pērles: Skābēti burkāni, Govju asaras, Biezpiena plāceņi.

Jautājums: Šogad kādā Eiropas valstī tika ievēlēts pirmais "zaļais" prezidents, jo viņš pārstāvēja Zaļo partiju. Kā sauc šo valsti un šo prezidentu? (Pareizā atbilde - Raimonds Vējonis, Latvija)

Pērles: Latvija – Kārlis Ulmanis, Raimonds Vējonists, R. Freimanis, Rainis Vējonis, Guntis Briedis, Andris Bērziņš, Andrejs Vējonis, Raimonds Vējolis, Vijonis Rauls, Raimonds Dombrovskis. Nīderlandes prezidents – Bušs, Afganistāna – Muhods Alonis.

Jautājums: Kāds nosaukums ir jaunajai vidusskolai, kas tapusi, Rīgas Tehniskajai universitātei sadarbojoties ar nozares vadošajiem tehnoloģiju uzņēmumiem, un ir pirmā vispārējās vidējās izglītības mācību iestāde, ko izveidojusi universitāte? (Pareizā atbilde - Inženierzinātņu vidusskola)

Pērles: Gudrīšu skola, "Es tak nez, es no Liepājas".

Jautājums: Šis ir Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienas gads. Vairākos Latvijas teātros iestudētas izrādes par šiem dzejniekiem, bet tikai vienā teātrī šogad iestudēta Raiņa luga. Kas šī ir par lugu, un kurā teātrī tā iestudēta? (Pareizā atbilde - Nacionālais teātris Uguns un nakts)

Pērles: Luga - Pastāvēs, kas pārvērtīsies, Uguns un acs, Trīs cūkas, Raiņa skapis, Puika vārdā Rainis, Ugunskura nakts, Mēness un nakts, Pepija Garzeķe, Saules meita.

Teātris - Rīgas Nacionālais teātris, Rīgas Nacionālais Dailes teātris, Raiņa teātris, Nacionālais Raiņa teātris.

Jautājums: Šogad Rīgas Zooloģiskajā dārzā sāka dzīvot divi četrpirkstu tamandu. Kā šos dzīvniekus dēvē tautas valodā? (Pareizā atbilde - skudrulāči)

Pērles: Skudrēdis, Skudruāpsis, Pirkstdzīvnieki, Varde ar četriem pirkstiem, Spalvainīši, Zaļais pūķis, Sūkļvarde, Četrpirkstu zirgs, Skudru zilonis, Skudru plāzis, Pīļveidīgs krupis, Garpirkstis, Četrpirkstu sliņķis, Surikāts, Tasmānijas velns.

Jautājums: Viens no pašreizējiem Latvijas valdības ministriem kā svarcēlājs supersmagsvaru kategorijā piedalījies trijās olimpiskajās spēlēs 1992., 1996. un 2000. gadā. Kā sauc šo ministru, un kādu jomu viņš pārstāv? (Pareizā atbilde - Raimonds Bergmanis, aizsardzības ministrs)

Pērles: Žirinovskis, Raimonds Bezgaumis, A. Švarcnegers, Zatļers, Bermeus, Štrombergs, Raimonds Pezmanis, Raimonds Bērgamīņš, Bērgainis, Andrejs, Raivis Vidzis, Jānis Bergmanis,  Raimonds Celmanis, Rainis Bergmanis, Raimonds Dambrovskis, Raimonds Daugaviņš, Agris Bergmanis.

Joma, kuru pārstāv - izglītības ministrs, sporta ministrs, zemkopības ministrs, apsardzes ministrs, ārlietu ministrs.

Jautājums: Šogad 45 gadu jubileju svinēja kāds pazīstams bērnu vokālais ansamblis, kura zināmākie dziesmu ieraksti tapuši sadarbībā ar komponistu Raimondu Paulu. Kā sauc šo ansambli? (Pareizā atbilde - Dzeguzīte)

Pērles: Zaķīši, Cīruļi, Vālodži, Pūces, Raimonda Paula bērni, Rūķīši, Raimonda Paula ansamblis, Kuko kuko, Mazie ķipari, Dzintariņš, Mēnestiņš, Kukušņecka.

Jautājums: Populāra Latvijas popgrupa šogad sniedza četrus koncertus dažādās Latvijas pilsētās, kopumā koncertus apmeklēja ap 100 tūkstošiem klausītāju. Kā sauc šo grupu un koncertturneju? (Pareizā atbilde - Prāta vētra - 7 soļi svaiga gaisa)

Pērles:  Prāta Vētra - 7 soļi svarīgā gaisa, 7 soļi soļoja gaisā, 7 soļi svēta gaisa, 7 soļi maigā gaisā, 7 soļi svētbirzē, 5 soļi svaiga gaisa, Pilni soļi svaiga gaisa, Svaigs gaiss.

Dzelzs Vilks, Bermudu Divstūris - 7 stundas staigā gaisā, Septītajās debesīs.

Jautājums: Lai uzlabotu jauniešu zināšanas un konkurētspēju darba tirgū nākotnē, no šā gada 1. un 2. klasē sāk mācīt kādu mācību priekšmetu. Kas ir šis mācību priekšmets? (Pareizā atbilde - svešvaloda)

Pērles: Uzņēmējdarbība, Augstākā matemātika, Spēles stunda – Lai uzlabotu loģisko domāšanu, Robotika, Galda spēles, Glītrakstīšana, Nemocīt bērnus – viņi iet tikai pirmajā klasē, tāpat neatcerēsies.

Jautājums: Rīga ir ne tikai Latvijas galvaspilsēta. Nosauciet otro Rīgas titulu, kuru tā ir saglabājusi jau otro gadu! (Pareizā atbilde - WiFi galvaspilsēta)

Pērles: Rīga ir arī Baltijas galvaspilsēta, Rīgas tituls – lielākais gailis uz baznīcas torņa, Rīgas tituls – gaiļu pilsēta, ātrākā pilsēta Latvijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko