Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vēstnieks: Situācija Gazas joslā Ēģiptei nozīmē būtisku izaicinājumu nacionālajai drošībai

Situācija Gazas joslā Ēģiptei nozīmē būtisku izaicinājumu nacionālajai drošībai, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāmā pauda Latvijas vēstnieks Ēģiptē Andris Razāns.

Uz situāciju Gazas sektorā raugoties no Ēģiptes skatupunkta, jāsaka, ka cilvēki seko konfliktam un valdība ļoti aktīvi mēģina ienest kādas izmaiņas, lai stabilizētu situāciju, skaidroja Razāns. Viņš norādīja, ka Ēģipte ir arābu pasaules grands ar milzīgu iedzīvotāju skaitu, spēcīgiem bruņotajiem spēkiem, bet vienlaikus Ēģipte vienmēr mēģinājusi spēlēt politiski stabilizējoša partnera lomu reģionā.

Patlaban Ēģipte politiskā un drošības ziņā atrodas ļoti trauslā reģionā. Raugoties uz Ēģiptes dienvidiem, redzamas problēmas Sudānā, rietumos - Lībijā, ziemeļos - Gazas joslā. Tās ir drošības problēmas, ar ko Ēģipte rēķinās un ko mēģina mazināt. Pēdējos vismaz desmit gados Ēģipte jau saskārusies ar reģionālā terorisma problēmām, vienlaikus cīņa pret terorismu bijusi Ēģiptes viena no absolūtajām prioritātēm, skaidroja vēstnieks.

Tāpat Ēģiptes ekonomiskā situācija patlaban ir smagu izvēļu priekšā - valsts noslēgusi sadarbības vienošanos ar Pasaules monetāro fondu, un Ēģiptei jāizdara nozīmīgas strukturālas izmaiņas, jāatver ekonomika investoriem. Tās ir ļoti komplicētas problēmas, ko kontekstā ar notiekošo reģionā Ēģiptes valdība mēģina aktīvi risināt. "Notiekošais Gazā ir būtisks izaicinājums," atzina vēstnieks.

Razāns skaidroja, ka ikdiena Ēģiptē būtiski nav mainījusies, izņemot to, ka sabiedrība ļoti aktīvi seko tam, kas notiek Gazā, kas nozīmē, ka sabiedrībā pieaugusi sabiedriskās domas izpausme - protesti, turklāt Gazas konflikts Ēģiptē tiek skatīts daudz ilgākā periodā.

Humānās palīdzības ieplūšana Gazā no Ēģiptes ir sākusies, un jau ir bijuši trīs konvoji, pastāstīja Razāns, Ir vairāki faktori, kas ietekmē humānās palīdzības ienākšanu reģionā - situācija Gazā ir ļoti saspringta gan militāri, gan arī politiski, tāpēc kravas neiet tik ātri, cik kāds vēlētos. Ēģipte šim procesam pieiet ļoti atbildīgi. Ēģiptei Gazas joslā notiekošais ir nacionālās drošības jautājums, un valsts uzskata, ka situāciju Gazā ilgstošam mieram nevar atrisināt tikai ar militāru spēku - visa pamatā ir palestīniešu tiesības uz pašnoteikšanos un savu valsti.

Razāns pastāstīja, ka Ēģiptē varētu dzīvot ap 50 Latvijas valstspiederīgajiem, kuri te ir vai nu izveidojuši ģimenes, vai arī nodarbojas ar uzņēmējdarbību. Šos cilvēkus satrauc Gazā notiekošais, taču neviens nav lūdzis palīdzību.

Kā ziņots, Gazas joslā sestdien no Ēģiptes caur Rafāhas robežas šķērsošanas punktu iebrauci otrais konvojs ar palīdzības sūtījumiem, vēsta Ēģiptes mediji.

Palīdzība ietver medikamentus un pārtikas preces. Ēģiptes televīzija ziņoja, ka Gazas joslā iebraukušas 17 kravas mašīnas.

Jau ziņots, ka sestdien Gazas joslā no Ēģiptes iebrauca 20 kravas automašīnas, vedot pirmās humānās palīdzības kravas kopš Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamās" kara sākuma.

Taču ANO Humanitāro jautājumu koordinācijas birojs (OCHA) šodien norādīja, ka būtu nepieciešamas vismaz 100 kravas mašīnas dienā. ANO brīdināja, ka Gazas joslā gandrīz vairs nav pārtikas un droša dzeramā ūdens, un situācija ir ļoti smaga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē