Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Perevoščikovs: Masveida vakcinācija pret pērtiķu bakām pagaidām netiek apsvērta

Masveida vakcinācija pret pērtiķu bakām pagaidām netiek apsvērta, portāla Delfi atzīmēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka pērtiķu bakas izplatās cieša kontakta laikā. Tā ir gaisa pilienu infekcija, turklāt līdzīgi kā ar vējbakām visi slimā cilvēka ķermeņa šķidrumi ir infekciozi, it sevišķi ādas bojājumi, kas pūslīšu veidā veidojas uz ādas.

Perevoščikovs norāda, ka neraugoties uz to, ka ir atklāti vairāk nekā 450 pērtiķu baku gadījumi, varbūtība satikties ar inficētu cilvēku ir niecīga. Turklāt, ja cilvēks ir slims, visticamāk, viņš atradīsies mājās, vai kaut kā citādākā veidā ierobežos kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Universālais pasākums ir nekontaktēties ar cilvēku, kuram ir slimības simptomi. Savukārt otrs universālais pasākums ir roku mazgāšana, norādīja speciālists.

Jau vēstīts, ka Latvijā konstatēti divi pirmie pērtiķu baku gadījumi.

SPKC sācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar otro apstiprināto pērtiķu baku gadījumu Latvijā. Abiem slimniekiem ir bijuši vienādi inficēšanās riski ārpus Latvijas.

Pēc SPKC paustā, pirmais slimnieks ir pieaugušais vecuma grupā līdz 50 gadiem ar vieglu slimības norises gaitu. Inficētais ar pērtiķu baku vīrusu inficējies ārzemēs. Pašlaik sasirgušais atrodas ārstniecības personas uzraudzībā.

Arī otrs slimnieks ir pieaugušais vecuma grupā līdz 50 gadiem, slimības gaita norit viegli, atrodas ārstniecības personas uzraudzībā. SPKC organizēja standarta pasākumus, lai novērstu infekcijas izplatīšanos. Epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, uzsver SPKC.

Patlaban SPKC veic epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar šo gadījumu, kā arī veic slimnieka aptauju un organizē nepieciešamos pasākumus.

Perevoščikovs iepriekš informēja, ka pirmais pērtiķu baku gadījums pasaulē tika konstatēts maija sākumā, un tas bija saistīts ar kāda cilvēka ceļojumu uz Nigēriju. Patlaban pasaulē jauno pērtiķu baku gadījumu skaits pārsniedz 500, no tiem vairāk neka 300 reģistrēti Eiropas Savienībā. Tikmēr neviens nāves gadījums ES nav reģistrēts.

Kā iespējamos simptomus Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenā infektoloģe Ludmila Vīksna minēja ķermeņa temperatūras paaugstināšanos līdz 38 vai 39 grādiem, stipras galvassāpes, muguras sāpes, izsitumus, kas var rasties arī uz plaukstām un pēdām, kā arī limfātisko mezglu palielināšanos - šis simptoms varot vedināt ārstu vai pacientu meklēt diagnozi pērtiķu baku virzienā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē