Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Īslandē atgriežas tūristu straumes

Tieši pirms gada aptuveni mēnesi pasaules medijos visbiežāk skandētais vārds bija «Eijafjadlajegidls». Tā sauc Īslandes vulkānu, kurš pēc gandrīz 200 gadu snaudas pērn aprīļa vidū sāka izvirst, radot lielākos gaisa satiksmes traucējumus kopš Otrā pasaules kara.

Eijafjadlajegidla radītais milzu vulkānisko pelnu mākonis, kas atradās virs lielas daļas vecā kontinenta, smagi iedragāja Īslandei tik ļoti būtisko tūrisma nozari, kuras nozīme vēl vairāk palielinājās pēc tam, kad 2008. gada rudenī nelielā ziemeļvalsts kļuva par vienu no pirmajām globālās ekonomiskās krīzes bezdelīgām, jo tai nācās vērsties pie starptautiskajiem aizdevējiem, lai izbēgtu no kraha. Tūrisms bija viens no avotiem, kas ieplūdināja vērā ņemamu naudu Īslandes tukšajā kasē.

Bet gadu pēc dabas stihijas Īslandes tūrisma nozares pārstāvji priekā berzē rokas, jo ārvalstu ciemiņu skaits pēdējā laikā ir strauji pieaudzis un tiek prognozēts, ka vasaras sezonā to skaits būšot lielāks nekā jebkad agrāk. Februārī tūristu skaits esot palielinājies par 5%.

Īslandes Tūrisma padomes vadītājs Haldors Arinbjarnarsons ziņu aģentūrai AFP stāsta, ka tūristi esot ziņkārīgi, viņi ar vislielāko interesi dodoties aplūkot vietu, kur pērn sākās Eiropas gaisa satiksmes haoss, kura laikā tika atcelti vairāk nekā 100 tūkstoši lidojumu un tika ietekmēti vairāk nekā 10 miljoni ceļotāju. «Ir tūroperatori, kuri Eijafjadlajegidlu izmanto kā tūrisma atrakciju,» stāsta H. Arinbjarnarsons.

Savukārt organizācijas Visit Iceland, kas nodarbojas ar tūristu piesaisti Īslandei, Ziemeļamerikas nodaļas vadītājs Sifs Gustavsons uzskata, ka vulkāna izvirdums bijis «svētīgs». «Mediju uzmanība parādīja kartē, kur atrodas Īslande, un tagad ceļotāji paši [bez tūrisma firmu starpniecības] ierodas, lai izbaudītu mūsu neskarto un vienreizējo dabu,» ar neslēptu lepnumu stāsta S. Gustavsons.

Viņš atklāj, ka 2011. gada pirmajos trijos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn par 33% palielinājušies ieņēmumi tikai no Ziemeļamerikas tūristiem vien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena