Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klīviene: Baltijas valstīs atšķirīgas inflācijas tendences

"Kā jau tika gaidīts, Lietuvas patēriņa cenas jūlijā pieauga līdz 2,8% (gads pret gadu) no 2,5% jūnijā; pret iepriekšējo mēnesi izmaiņa bijusi 0%. Savukārt Latvijā inflācija jūlijā samazinājusies no 1,9% līdz 1,7% (gads pret gadu), mēneša laikā patēriņa cenām samazinoties par 0,5%," komentē Danske Bank Baltijas tirgus vecākā analītiķe Violeta Klīviene.

Analītiķe norāda, ka Lietuvā cenas sākušas stabilizēties kopš gada sākuma, tomēr Lietuva joprojām lielā mērā ir atkarīga no Krievijas gāzes piegādēm, un gandrīz katru gadu ir pieredzējusi energoresursu cenu šoku. Prognozējams, ka Lietuvā šā gada vidējā inflācija būs 3% līmenī.

"Inflācija Latvijā pēdējā laikā samazinājusies straujāk, nekā Lietuvā. Tomēr šeit ir svarīgi pieminēt PVN likmes samazinājumu no 22% uz 21%, kas lielā mērā ietekmēja inflācijas samazinājumu jūlijā. PVN likmes samazināšana tika panākta, ņemot vērā valsts apņemšanos ieviest eiro jau 2014.gadā.

Inflācijas līmenis bija lielākais risks šajā kontekstā. Latvija veiksmīgi stabilizēja valsts finanses (valsts budžeta deficīts 2011.gadā bija 3.6%) un inflācija sagādāja lielāko risku nespējai pildīt Māstrihtas kritērijus. Šobrīd izskatās, ka inflācija Latvijā samazināsies straujāk, nekā mēs gaidījām, un mēs pārskatīsim šā gada vidējās inflācijas prognozi no 2.6% uz 2.2%. Lai arī Latvijas ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad saglabāsies samērā spēcīga, iekšējais pieprasījums neradīs spiedienu uz patēriņa cenām," skaidro V. Klīviene.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses