Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vasiļjevs: laiku līdz olimpiskajām spēlēm uztveru kā vienu garu sezonu

Kaut Latvijas labākais daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs vēlētos, ka mainās cilvēku uztvere un sportā tik liels uzsvars vairs neliek uz sasniegto rezultātu, viņš saprot, ka lielākā daļa cilvēku to sagaida, tāpēc pats laiku līdz 2026. gada olimpiskajām spēlēm uztver kā vienu garu sezonu, 2022. gada Latvijas labākais sportists pastāstīja intervijā žurnālam Sporta Avīze.

Vasiļjevs allaž bijis ļoti inteliģents sportists. Kaut jau kopš jaunām dienām trenējies ārpus Latvijas, daugavpilietis cenšas saglabāt saikni ar dzimteni un arī dzimto pilsētu. Viņš trenējies pie dažādiem treneriem un stāsta, ka par tur piedzīvoto varētu runāt ļoti ilgi.

“Sāku ar ļoti lielu disciplīnu, ko uzlika krievu sistēma. Vēlāk izbaudīju un vienlaikus sevi lauzu ar brīvību, kas iedvesmo mani būt pašam. Pēc tam, jau strādājot ar Urmanova kungu, kaut kā to sabalansēju. Un tagad es veidoju pats sevi, izvēloties, kā augt un attīstīties. Esmu ļoti pateicīgs trenerei Ingridai Snieskienei – viņa ir cilvēks, kurš palīdzēja man šajā daiļslidošanas ceļā izdzīvot. Bez viņas manis kā daiļslidotāja nebūtu – viņa palīdzēja ne tikai kā trenere, bet daudz man iemācīja arī kā māte,” intervijā uzsver Vasiļjevs.

Tagad viņš jau vairākus gadus trenējas Šveicē pie pazīstamā Stefana Lambjela, kurš pats savas karjeras laikā tika uzskatīts par interpretācijas un piruešu karali. Zīmīgi, ka tieši Lambjela slidojums savulaik ļoti paticis Denisa mammai.

“Mūs abus vieno tas, ka mums ļoti patīk daiļslidošana. Mēs redzam ne tikai tehnisko pusi, bet visu to arī kā mākslu. Es esmu Deniss Vasiļjevs. Viņš palīdz man saprast pašam savu ķermeni, kā arī iedvesmo to pētīt. Kad trenējos Parīzē, tas bija kā brīvībā, jo pirms tam piedzīvotā krievu ietekme man ļoti nepatika – tev jādara tas, ko liek, tev pašam nav nekādu iniciatīvas iespēju. No manis it kā tiek pagatavots galds. Viņiem Krievijā ļoti patīk izveidot labus "galdus". Bet es sevi redzu kā koku, kas visu laiku augs un mainīsies. Šādi redzu arī Latviju – kā ļoti skaistu ozolu,” stāsta Vasiļjevs.

“Man liekas, daudz atkarīgs no treniņiem. Tajos strādāju godīgi un ļoti daudz. Kad esi pietiekami apguvis nepieciešamo, tev ir vieglāk to paveikt jebkādos apstākļos. Kāpēc šo sezonu sāku pilnīgi nesagatavots, bet [Latvijas čempionātā] Rīgā jau parādīju diezgan labu programmu? Tāpēc, ka savu «bankas kontu» sāku veidot no labi izpildītām pārejām no lēciena uz lēcienu. Tagad ir paveikts vairāk darba, un tas palīdz. To gatavo visu karjeru. Tāpēc šogad savu programmu ļoti izmainīju ar skatu tālāk nākotnē, kad tajā tiks iekļauti visi četru apgriezienu lēcieni, kurus gribu. Dažus lēcienus tagad izpildu vēlāk, piemēram, īsajā programmā trīs apgriezienu akselu veicu otrajā daļā, kad tas ir vissarežģītāk. Arī izvēles programmas otro pusi sāku ar to pašu trīskāršo akselu, kas varbūt nav nepieciešams, bet es jau redzu, kas gaidāms nākotnē. Kas ir izmainījies? Laiku līdz olimpiskajām spēlēm uztveru kā vienu garu sezonu. Mans plāns ir lielāks, un tā ir mana lielākā vērtība,” garā sarunā atklāj Vasiļjevs, bet paralēli piebilst, ka viņam nepatīk, ka sportā tik liela uzmanība tiek pievērsta sportiskajiem rezultātiem.

“Tā, manuprāt, ir problēma. Ja tu skaties uz labāko, vienmēr būsi negatīvs pret sevi. Es redzu to, ko pats daru un vai šodien esmu bijis labāks nekā vakar. Tas sniedz iedvesmu, tas ir kā benzīns, lai turpinātu iet uz priekšu, neizdegu no negativitātes. Progresēju soli pa solim un tāpēc neuzskatu, ka vienīgais, kas nepieciešams sportā, ir uzvara. Man ir nepieciešams piepildīt sevi, jo to daru tāpēc, ka man tas patīk. Es pilnībā atdodos tam, ko mīlu, un tas man dod iespējas izaicināt pašam sevi. Citādi var sanākt, ka, ja es neuzvaru, viss, ko pēdējos vairāk nekā 20 gadus esmu paveicis, kļūst bezjēdzīgs. Daiļslidošana ir mani izaudzinājusi, mainījusi manus uzskatus par pasauli, sniegusi brīnišķīgu dzīvesstilu, kas īstenībā ir veselīgāks, nekā daudzi uzskata. Esmu pateicīgs par to. Esmu pateicīgs par ceļu, kas jau veikts, un ceļu, kas man vēl atrodas priekšā,” stāsta sportists.

Ļoti svarīgs starts Denisam Vasiļjevam gaidāms šonedēļ, jo trešdien un piektdien viņš netālajā Kauņā piedalīsies Eiropas čempionātā. Paredzams, ka uz to dosies arī liels skaits līdzjutēju no Latvijas, bet pārējie sacensības varēs vērot LTV7 tiešraidēs. “Esmu pārliecināts, ka līdzjutēji atbrauks. Manuprāt, viena no visinteresantākajām lietām gan līdzjutējiem, gan sportistiem ir ceļojums un iespēja iepazīt jaunas vietas. Tas, ko redzam televīzijā, ir tikai neliela daļa no tā, ko nozīmē sekot līdzi sportam. Jo vairāk cilvēku izbaudīs pasauli ārpus savas valsts, jo plašāka kļūs viņu uztvere.”

Visu interviju ar Denisu Vasiļjevu lasiet žurnāla Sporta Avīze janvāra numurā. Tā drukāto versiju meklējiet labākajās preses tirdzniecības vietās, bet žurnāls digitāli pieejams mājaslapā ekiosks.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi