Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piepildīt olimpisko sapni

Daiļslidotāja Angelina Kučvaļska: patlaban esmu apmēram 40 procentu no labākās kondīcijas.

Pandēmijas laikā atceltas teju visas daiļslidošanas sacensības. Latvijas vadošā daiļslidotāja Angelina Kučvaļska saglabā motivāciju un cer kvalificēties 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm (OS), kas ir viņas lielākais mērķis neskaidrībām pilnajā laikā.

Šobrīd daiļslidotāja trenējas Latvijā divas trīs reizes dienā. Katra treniņa ilgums ir apmēram stunda. Divreiz dienā viņa dodas uz ledus, bet dažreiz jāaizvada arī sausie treniņi. Tādā režīmā viņa strādā sešas dienas nedēļā, kamēr atpūtai domātas vienīgi svētdienas. Vienīgajā brīvdienā viņa atpūšas, dodas pastaigās svaigā gaisā un satiekas ar draugiem. Covid-19 laikā, kad ledus halles bija slēgtas, daiļslidotāja uzturēja sevi formā. Viņa skrēja mežā un aizvadīja sausos treniņus mājās kopā ar treneri, savienojoties caur populāro video tiešsaistes platformu Zoom. Uz ledus Kučvaļska pandēmijas laikā neuzkāpa apmēram divus mēnešus. Kad atkal varēja doties uz ledus, sajūtas bija neierastas. "Bija dīvaina sajūta. Formu atgūt bija ļoti grūti, un joprojām neiet viegli ar dažādu elementu izpildi," grūtības atgriezties labākajā tehniskajā un fiziskajā formā atklāj Kučvaļska. Pēc ilgākas pauzes pie ledus bija jāpierod, un, nomainot vecās slidas pret jaunām, atkal radās grūtības. "Mainot slidas, atkal radās grūtības pierast. Es tās mainu katru gadu. Kad slidas pēc aizšņorēšanas 15 minūšu laikā kļūst vaļīgas, tad tās ir nepieciešams nomainīt pret jaunām."

Pēdējās nopietnās sacensības, kur pēdējoreiz startēts, daiļslidotājai nenācās viegli atcerēties, jo tas bija pagājušosezon pirms Covid-19 pandēmijas sākuma. "Pagājušosezon man bija labs sākums, bet, kad sākās 2020. gads, Eiropas čempionātā (EČ) veicās grūti (30. vieta – aut.). Pasaules čempionāts (PČ) tika atcelts, un pirms tā man bija ļoti laba gatavība, ko es nevarēju parādīt plašākai publikai. Katrā intervijā saku, ka neceru uz kādu konkrētu vietu, jo galvenais ir noslidot savā līmenī un izdarīt visu, kas manos spēkos," teic Kučvaļska.

Šosezon nevienās sacensībās viņa nav startējusi, ja vien neskaita iekšējās kluba cīņas. Uz ārzemēs notiekošajiem mačiem Kučvaļska nav devusies, jo tad nepieciešams veikt daudz testu un sēdēt pašizolācijā, kas krietni apgrūtina ceļošanu. Daiļslidošanā šobrīd teju visi mači ir atcelti, pat EČ šosezon nenotiks. Vienīgi vēl PČ Stokholmā martā nav atcelts.

Jau pēc nedaudz vairāk kā gada norisināsies Pekinas ziemas OS – protams, ja neiejauksies pandēmija. Lai kvalificētos četrgades lielajiem mačiem, nepieciešams sevi ļoti labi parādīt 2021. gada PČ, kur valstīm tiks sadalītas 24 kvotas, ja pandēmijas dēļ kaut kas netiks mainīts. Lai tiktu pie OS kvotas, Kučvaļska prognozē, ka jāiekļūst labāko divdesmitniekā. Kopumā Pekinai kvalificēsies 30 daiļslidotāji individuālajās sacensībās gan dāmām, gan vīriem. Uz 2018. gada Phjončhanas olimpiādi 24 kvotas tika izcīnītas tieši PČ, kamēr pārējās sešas – Nebelhorn Trophy sacensībās Vācijā.

Tāpat kā citos sporta veidos, arī daiļslidošanā traumas par sevi liek manīt. "Šobrīd jūtos gandrīz labi, mazliet ir problēmas ar kāju, bet tas nav nekas kritisks. Varu trenēties un izpildīt treneres prasīto," veselības stāvokli atklāj Kučvaļska. Šobrīd 22 gadus vecā sportiste studē uzņēmējdarbību augstskolā RISEBA. Studijas notiek neklātienē un tās ir vieglāk apvienot ar sportošanu, tomēr tik un tā daļa lekciju pārklājas ar treniņu grafiku. "Man nav pārāk grūti apvienot daiļslidošanu ar studijām, tomēr dažreiz nākas prasīt palīdzību kursa biedriem. Viņi saprot, ar ko es nodarbojos, un palīdz, ja esmu kaut ko palaidusi garām." Uzņēmējdarbību viņa studē, lai nākotnē varētu pārņemt mammas biznesu. "Uzskatu, ka 22 gadi daiļslidošanā nav liels vecums. Šobrīd labākajām pasaulē vidējais vecums ir ap 16–17 gadiem, tomēr arī mana gadagājuma un vecāki daiļslidotāji spēj parādīt labus rezultātus. Galvenais mērķis ir tikt uz olimpiskajām spēlēm. Šobrīd svarīgi ir turēt sevi formā un gatavoties sacensībām, un ceru, ka tās šosezon notiks. Tagad esmu apmēram 40 procentu no savas labākās kondīcijas. Centīšos strādāt, lai uz pasaules čempionātu būtu 100 procentu gatavība. Pēc Pekinas pagaidām tālāk neko neplānoju."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi