Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Olimpisko spēļu priekšvakarā jauns dopinga skandāls satricina slēpošanas sabiedrību

Vairāk nekā 50 distanču slēpotājiem, kas piedalīsies Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, vismaz reizi karjerā bijušas aizdomīgas asins analīzes.

Lielbritānijas izdevuma The Sunday Times un Vācijas televīzijas ARD kopējā pētījumā teikts, ka žurnālisti ieguvuši datu bāzi ar 2000 slēpotāju aptuveni 10 000 asins testiem, kas veikti laikā starp 2001. un 2010.gadu pirms bioloģisko pasu ieviešanas. Secināts, ka 290 no šiem testiem uzrādījuši neparasti augstus rezultātus.

"Datu bāze nopludināta, jo ir nopietnas bažas par olimpisko spēļu godīgumu," vēsta The Sunday Times. "Divi antidopinga eksperti, analizējot datus, secināja, ka daudzi slēpotāji izmantojuši līdzīgas dopinga tehnikas kā apkaunotais riteņbraucējs Lenss Ārmstrongs."

Cilvēkam "anormāli" rezultāti fiksēti arī vairāk nekā 50 slēpotājiem, kuri kvalificējušies Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, kas tiks atklātas nākamnedēļ.

"313 medaļas jeb 46% no tām, kas pasniegtas pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs laikā starp 2001. un 2017.gadu, ieguvuši sportisti, kuru analīzes vienu vai vairākas reizes uzrādījušas anomālijas," pauda ARD.

Kaut netiek nosaukti sportistu vārdi, ARD atklāj, ka lielākā daļa sportistu ar aizdomīgajiem rezultātiem ir no Krievijas. Tomēr testos ir arī tādu slēpošanas lielvalstu kā Norvēģijas, Zviedrijas, Austrijas un Vācijas pārstāvji.

Eksperti norādījuši, ka anormāli rezultāti asins analīzēs ir izteikta pazīme dopinga lietošanai.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

TrollisJT
T
ir nopietnas bažas par olimpisko spēļu godīgumu - šo var atkārtot ik pēc stundas.
melnais humors
m
Manuprāt, vispareizākais būtu pārtraukt Olimpisko spēļu rīkošanu uz nākamajiem 300-500 gadiem. Kubertēns, atjaunojot Olimpiskās spēles, izkropļoja to pamatideju - Olimpiskajās spēlēs sacenšas sportisti. Tā vietā par savu prestižu sacenšas valstis un ideoloģijas, un tad jau jebkādi - pat visnegodīgākie - līdzekļi ir labi.
Neslāvs
N
krieviju vajag vienkārši atstādināt no jebkādām sporta sacensībām. Tas par iebrukumu Grūzijā, Moldovā, Baltkrievijā un Ukrainā. Līdzīgi kā D. Āfrikas republiku par aparteīdu. Tad nevienam, nekas un nekur vairs nebūs jāpierāda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bronzas kodols saglabāts

Latvijas hokeja valstsvienībā būs pārbaudītas vērtības un septiņi jaunpienācēji.

Šilovs: Nevarēju pievilt komandas biedrus

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs, aizvadot ceturto spēli Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņā, centies parādīt savu labāko sniegumu, lai nepieviltu komandas biedrus, sarunā ar Zie...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi