Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Eiduka, Bendika un vēl divas latvietes startē PČ 10 km sprintā

Pēc vienas brīvdienas otrdien Vācijas slēpošanas centrā Oberstdorfā pasaules čempionāts distanču slēpošanā turpināsies ar sieviešu sacensībām 10 km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu, kur piedalīsies arī četras Latvijas pārstāves – Patrīcija Eiduka, Baiba Bendika, Kitija Auziņa un Samanta Krampe. Pirmo reizi būs tik plaša pārstāvniecība pasaules čempionātā sieviešu konkurencē distancē, informē slēpotāju pārstāvis Ivars Bācis.

Eiduka pasaules čempionātā aizvadījusi jau divus startus, sprintā klasikā iegūstot 43.vietu, bet 15 km skiatlonā iekļūstot četrdesmitniekā – 38.vieta. Jau iepriekš tika ziņots, ka pēc daudz intensīvākiem startiem pasaules kausa posmos nekā iepriekš, kas atnesa jaunus sasniegumus Latvijas slēpošanā, 21 gadus vecajai Patrīcijai ir uzkrājies pamatīgs nogurums un smagums organismā. Tāpēc tagad februāra mēnesī viņai diemžēl turpinās formas lejupslīde, par ko varēja pārliecināties zaudētā laika ziņā skiatlonā. Jau pašā sākumā Patrīcija jutusi, ka neiet, bet ar milzīgu piepūli pirmajos 4 km līderēm zaudēja salīdzinoši maz – 30 sekundes, atrodoties 30.vietā. Smagais sākums atstāja sekas, un turpinājumā nāca straujš “lūziens”, ka pat ienākušas domas par izstāšanos. Tobrīd palika cerības, ka slidsoļa daļā būs labāk, taču tā nenotika. Slēpojot ar pārguruma sajūtu, noslēdzošajā daļā temps ar katru kilometru turpināja kristies, tāpēc sanāca zaudēt arvien vairāk un vairāk. Kaut arī iegūtā 38.vieta nebūt nav slikta, beigu beigās izdevās parādīt labi ja 50% no iepriekš sezonā redzētā, zaudējot Terēzei Juhaugai skiatlonā pusotru minūti vairāk nekā pagājušā gadā turpat Oberstdorfā.

Nekādu uzlabojumu šādā situācijā nav iespējams sagaidīt, jo, lai organisms atjaunotos, ir jāpaiet ilgākam laikam. Līdz ar to pie šāda saguruma un formas krituma ir grūti kaut ko prognozēt 10km distancē. Skaidrs, ka ir jārēķinās ar to, ka vieglāk kā skiatlonā neies. Ar tādu formu vai līdzīgu, kāda bija decembra vidū Davosā (8.vieta PK posmā) un janvārī Tour de ski (visos posmos tika trīsdesmitniekā un pēdējā posmā pret kalnu slēpošanas trasi izcīnīja 10.vietu) jautājums par to, vai Patrīcija iekļūtu trīsdesmitniekā, nekādas šaubas neradītu. Tad varētu reāli cīnīties pat par divdesmitnieku. Lai arī šobrīd nebūt nav tas vieglākais laiks, Patrīcija negrib padoties un mēģinās cīnīties, cenšoties parādīt maksimālo, kas pie šāda pārguruma stāvokļa ir iespējams. Vienīgi ļoti jācer, ka neatkārtosies U23 čempionāta scenārijs, kad, pēdējos kilometrus noslēpojot autopilotā, finišā nācās nokrist bezsamaņā.

Baiba Bendika iepriekš ļoti labi startēja pasaules čempionātā biatlonā, iegūstot daudzajos startos ne tikai augstas vietas, bet arī uzrādot ātrus slēpojuma laikus, esot Top20 starp biatlonistēm slēpošanas ziņā. Tā kā biatlonisti pēdējos gados reti startē slēpošanas sacensībās, tad ir grūti pateikt, kādi ir viņu spēku samēri ar slēpotājiem. Selīna Gasparina 2019.gada decembra beigās pasaules kausa posmā 10 km ar masu startu bija 36.vietā (+1:48), bet Martēns Furkāds 2015.gada novembrī, esot tolaik ātrākajam biatlonistam, 10km ar intervāla startu ieņēma 22.vietu (+43 sek.).

Baiba pagājušo trešdien bija pārliecinoši ātrākā kvalifikācijas slēpojumā, lai iegūtu tiesības startēt pasaules čempionātā. Par 24 sekundēm 5 km viņa apsteidza otrās vietas ieguvēju no Taizemes, kas startējusi vairākos čempionātos un pasaules kausa posmos, iegūstot pat dažus rezultātus 100 līdz 160 FIS punktu robežās, tā ka par eksotisku slēpotāju viņu nekādi nenosauksi. Taizemiete decembra vidū Davosā, kur Eiduka izcīnīja 8.vietu, 10km ierindojās 45.vietā, gandrīz 4 minūtes aiz Patrīcijas. Trešo laiku uzrādījusī serbiete, kas Baibai zaudēja 1:06, pirms mēneša Falunā 10km ierindojās 68.vietā, zaudējot Terēzai Juhaugai 5:11. Tikpat daudz viņa zaudēja norvēģietei arī pirms gada Estersundā. Ceturto laiku (+1:08) uzrādījusī 45 gadus vecā brazīliete Žaklīna Maurao pasaules kausa pēdējos gados nav piedalījusies, bet 2018.gada Olimpiskajās spēlēs ieņēma 74.vietu (+5:49).

 

Tomēr šis kvalifikācijas slēpojums deva pavisam nelielu priekšstatu. Pirmkārt, kā atzina pati Baiba, tad viņa nav slēpojusi uz simts procentiem, jo grūti parādīt maksimumu, kad apkārt ir vāja līmeņa slēpotājas. Turklāt nebija arī nepieciešamības pie tāda sastāva ieslēgties tuvu maksimumam, jo tiesības tikt uz pamatsacensībām ieguva desmit slēpotājas. Otrkārt, distance bija uz pusi īsāka nekā pamatsacensībās, tā kā 10km kvalifikācijas slēpojumā būtu vēl lielāks pārsvars. Arī pašai Baibai Bendikai ir grūti pateikt, ko varētu sasniegt 10km distancē, bet viņa cer uz Top30, kas esot reāls. Šeit esošā smagā trase ar garajiem kāpumiem 10km varētu būt viņai parocīga. Šobrīd nogurums ir jūtams, jo biatlona čempionātā aizvadīti daudzi starti, bet viņa cer, ka netraucēs labi nostartēt 10 km distancē, jo 29 gadus vecā latviete ir pieradusi startēt daudz un pēc labiem treniņu periodiem kondīciju augstā līmenī var noturēt pietiekami ilgi. Baiba apliecina, ka Pokļukā bija sasniegusi savu labāko sezonas formu un cer, ka tā ir saglabājusies arī Obersdorfā.

 

No pasaules ātrākajām biatlonistēm pasaules čempionātos pēdējo reizi startēja Kaisa Mekerainena, kura 2013.gadā Valdifiemmi ieguva 14.vietu, Juhaugai zaudējot 1:10. Somiete tajās sezonās bija ātrākā uz slēpēm biatlonistu vidū vai vismaz Top3. Mekerainena nebija vienīgā biatloniste, kas to toreiz startēja Valdifiemmi, jo šī sporta veida pārstāvniecību papildināja vēl dažas dalībnieces – šveiciete Selīna Gasparina finišēja 31.vietā (+1:57), lietuviete Diāna Rasimovičiute pēc uzvaras kvalifikācijas slēpojumā vēlāk pamatsacensībās ierindojās 45.vietā (+2:19), bet Natālija Kočergina ieņēma 54.vietu (+3:09). Tolaik vēl tikai slēpošanā startējusī Denīza Hermane bija trešā labākā vāciete ar 24.vietu (+1:32).

 

Pirmo reizi pamatsacensībās distancē startēs 24 gadus vecā madoniete Kitija Auziņa un 17 gadus vecā rīdziniece Samanta Krampe, kuras kvalifikācijas slēpojumā bija attiecīgi 7. un 9.vietā, par 37 sekundēm ātrākai esot Auziņai. Abas savam līmenim labi nostartēja komandu sprintā. Šodien viņas mēģinās apsteigt kādas konkurentes, bet augstāk par Top5 no beigām būs grūti tikt.

 

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izcīnītas papildu vietas

Latvijas Biatlona federācijas ģenerālsekretārs Juris Pīpkalējs: "Komandas sastāvs nākamsezon, visticamāk, nemainīsies."

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi