Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Treneris Samoilovs: Pļaviņš var spēlēt ne tikai Parīzē, bet arī Losandželosā

Pēc pieredzējušā Mārtiņa Pļaviņa un Edgara Toča izcīnītās ceturtās vietas Tokijas olimpiskajā pludmales volejbola turnīrā, dueta treneris Genādijs Samoilovs sarunā ar laikrakstu Diena pauda, ka pēc trim gadiem Parīzē paredzētās spēles Pļaviņam var nebūt pēdējās.

Mēdz teikt, ka sportā ceturtā vieta ir vissliktākā – tik tuvu medaļai, bet tomēr nekā!

Nē, nav tik traki. Visi sapņojām, ka varam izcīnīt trešo vietu, varbūt pat augstāku, bet tāpat nospēlējām ļoti labi. Ceturtā vieta olimpiskajās spēlēs pludmales volejbolā ir ļoti labs sasniegums. Aizmugurē palika tik daudz ļoti spēcīgu volejbolistu un komandu. 

Vai spēlē par trešo vietu uzvarai bijām tuvāk nekā pusfinālā?

Jā, bet tāpat bija jūtams sasprindzinājums. Iesākām labi, taču neizdevās ilgi nosargāt pārsvaru. Tas šoreiz bija ļoti svarīgi, taču neizdevās, un bija redzams, ka puiši pēc zaudētās vadības uz brīdi mazliet apstājās. Līdz galam neizpildījām sarunāto, jo Edgaram blokā vajadzēja stingrāk aizsargāt līniju. Mazliet pietrūka lēcienā, mazliet – meistarībā. Ir ļoti grūti spēlēt aizsardzībā, ja uzbrucējam ļaujam iet un sist no visa spēka. Blokam viņš ir jāpietur, tad aizsardzības spēlētājam rodas iespējas bumbu pacelt. Mārtiņš jau tur, aizsardzībā, ir, taču tam nav jēgas, ja uzbrucējs var sist ar visu jaudu. Pat ja izdodas bumbu atsist, tā aizlido pāri visam stadionam.

Izšķirošajās spēlēs pietrūka auguma centimetru?

Tas pludmales volejbolā nav liels noslēpums. Ja ir bloks, aizsardzībai ir iespēja pacelt bumbu. Mēs varam paņemt pasaulē vislabāko aizsardzības spēlētāju un nolikt mani blokā. Cik bumbu viņš dabūs? Diez vai vispār pieskarsies kādai. Bez laba bloka šajā līmenī ir grūti kaut ko sasniegt.

Tomēr ceturto vietu taču sasniedzāt!

Un tas ir ļoti labs sasniegums. Jā, (2012. gadā – aut.) Londonā mums bija trešā vieta, taču ne pirms, ne pēc tam olimpiskajās spēlēs tam neesam bijuši ne tuvumā. Šeit Latvijas pludmales volejbolam bija divi pusfināli. Meitenes vēl ir jaunas un nākamajās spēlēs Parīzē var spēlēt tikpat augstā līmenī. Mums... Vajag padomāt, kā līdz tam tikt.

Vecuma dēļ? Mārtiņš iepriekš itin pārliecinoši runāja par mērķi spēlēt Parīzē!

Noteikti viņš to var. Viņš ir spējīgs tikt arī vēl četrus gadus vēlāk uz Losandželosu. [Amerikānim Džeikam] Gibam šajās spēlēs bija 45 gadi. Mārtiņam Losandželosas spēļu laikā būs mazāk – tikai 43 gadi. Tomēr, lai to realizētu, ir svarīgi atrast variantus, lai viņš varētu nospēlēt. Redzam, kā dara brazīlieši, kuru vadošie dueti savā starpā ik pa laikam pamaina pāriniekus. Alisons un Brunu uzvarēja [2016. gada] Rio spēlēs, bet uzreiz pēc tam spēlēja ar citiem. Brunu pateica, ka var spēlēt tālāk tikai tad, ja paņems sev jaunu 210 centimetru garu cilvēku. Diemžēl mums daudz tādu apkārt nestaigā, bet var arī parādīties. Cieši sekoju līdzi tam, kas notiek mūsu pludmales volejbolā, bet vismaz līdz septiņpadsmit gadu vecumam pagaidām tādus talantus neredzu. Varbūt ir starp jaunākiem. 

Jaunie olimpiskie čempioni no Norvēģijas rāda, kādai jābūt modernai pludmales volejbola komandai?

Jau esmu teicis, ka mūsdienu volejbolā vienam noteikti jābūt virs diviem metriem. Otra augums nav tik nozīmīgs, taču, protams, 195 centimetri ir priekšrocība. Mums jāstrādā ar to, kas ir pieejams. Ceru, ka varēsim augstākajā līmenī spēlēt arī šādi. Man pašam būs ļoti interesanti paskatīties, kā tālāk izskatīsies Saša ar Jāni (uz Tokiju netikušie Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš – aut.), kuri paziņoja, ka turpinās spēlēt kopā līdz Parīzei. Tas nav vienkārši – diviem nebūt ne jauniem cilvēkiem tik ilgi spēlēt kopā. Ir arī tādi piemēri. Tie paši spāņi Erera un Gavira arī nešķiras, taču viņiem īsti nav jaunu spēlētāju, ar kuriem pamainīties.

Mums situācija ir labāka?

Esmu lasījis kritiku, ka mums tikai pieredzējušie spēlē, bet jādod ceļš jaunajiem. Es jau labprāt dotu to ceļu, bet kur tad viņi ir, tie jaunie? Ne jau tie, kuri grib pabraukāt pa pasauli, uzspēlēt vienu spēli kvalifikācijā un braukt tālāk. Tādi mums ir bijuši. Gribam tādus, kuri var un grib sevi parādīt visaugstākajā līmenī. Es pats viņiem palīdzēšu to sasniegt. Tā strādāju ar Aleksandru Soloveju un Rihardu Finsteru. Treniņnometnēs viņus baroju, devu iespēju bez maksas dzīvot Ēģiptē un Spānijā. Neņēmu no viņiem nevienu kapeiku cerībā, ka viņi sevi pierādīs, taču abi agri beidza spēlēt. Labi, viens [Finsters] kļuvis par izcilu treneri, bet otra motivācija man nav saprotama. Te grib spēlēt, te negrib.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Daugaviņš: Kluba sezonas beigas bija vilšanās

Latvijas hokeja izlases uzbrucējs Kaspars Daugaviņš pirmdien sarunā ar žurnālistiem sacīja, ka sezonas izskaņa klubā bija liela vilšanās, jo neizdevās izcīnīt čempionu titulu.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi