Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaules čempione 400 metru skriešanā Nasera saņem pagaidu dopinga diskvalifikāciju

Bahreinas sprintere Salva Aida Nasera, kura uzvarēja pagājušā gada pasaules čempionātā 400 metru distancē, ir provizoriski saņēmusi diskvalifikāciju pēc tam, kad pārkāpusi atrašanās vietas kritērijus, ceturtdien paziņoja Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU).

Nigērijā dzimusī 22 gadus vecā Nasera pasaules čempionātā Dohā apli veica 48,14 sekundēs, kļūstot par trešo visu laiku ātrāko skrējēju šajā distancē aiz VDR sprinteres Maritas Kohas, kura 1985.gadā distanci veica 47,60 sekundēs, un Čehoslovākijas skrējējas Jarmilas Kratohvilovas, kura divus gadus ātrāk distanci noskrēja 47,99 sekundēs.

Naseras zelta medaļa Dohā bija otrā šāda ranga medaļa sieviešu sacensībās Bahreinas vieglatlētikas vēsturē, sekojot Etiopijā dzimušās Marjamas Jusufas Džamalas pēdās, kura ieguva divus pasaules ātrākās skrējējas titulus 1500 metros (2007. un 2009.gadā) un kļuva par olimpisko čempioni 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs pēc divu pirmo vietu ieguvēju diskvalifikācijas bioloģiskās pases pārkāpumu dēļ.

Nasera pārgāja islāma ticībā un kļuva par Bahreinas pilsoni 2014.gadā 16 gadu vecumā. Togad viņa Jaunatnes olimpiskajās spēlēs Ķīnas pilsētā Naņdzjinā savai jaunajai valstij 400 metru skrējienā izcīnīja sudrabu, skrienot ar hidžābu un pilnīgi apģērba nosegtu ķermeni.

Tagad viņa sacenšas īsos šortos un sporta tērpā bez piedurknēm. Tāpat viņas ķermeni klāj pieci pīrsinga elementi un deviņi tetovējumi, kā arī viņai bieži ir krāsoti mati, kas ir neparasti musulmaņu sportistēm, kuras pārstāv tādu konservatīvu Persijas līča valsti kā Bahreina.

Elites sportistiem ir jāsniedz ziņas AIU par savu atrašanās vietu 90 dienas iepriekš, lai viņiem varētu veikt dopinga pārbaudes ārpus sacensībām.

Saskaņā ar Pasaules Vieglatlētikas asociācijas (WA) noteikumiem jebkura triju neatbilstošu atrašanās vietu kombinācija, kas ietver sevī kļūdainu pieteikumu un neatrašanos vietā dopinga pārbaudes laikā 12 mēnešu laikā ir antidopinga noteikumu pārkāpums, par kuru sankcija ir divu gadu diskvalifikācija, kas var tikt samazināta līdz vismaz vienam gadam atkarībā no sportista vainas pakāpes.

Pagaidu diskvalifikācija sportistam vai citai personai nozīmē uz laiku apturētu dalība jebkurās sacensībās vai aktivitātēs vieglatlētikā pirms galīgā lēmuma pieņemšanas tiesas sēdē, kas notiek saskaņā ar WA antidopinga noteikumiem vai Integritātes uzvedības kodeksu.

AIU ir neatkarīga antidopinga organizācija vieglatlētikā, kas izveidota 2017.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi