Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeimas Ārlietu komisija paziņojumā pauž atbalstu PČ hokejā rīkošanai Rīgā

Saeimas Ārlietu komisija šodien pieņēma paziņojumu par šī gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem norisi, neatbalstot tā rīkošanu Baltkrievijā un paužot atbalstu Latvijas gatavībai to organizēt Rīgā, par komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola (NA) pausto aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

"Latvija noraida jebkādu iespēju rīkot hokeja čempionātu kopā ar Baltkrieviju, jo esošajos apstākļos, kamēr Baltkrievijā tiek izvērstas vardarbīgas represijas, rīkot šāda mēroga sporta pasākumu Minskā ir nepieļaujami," atsaucoties uz paziņojumu, uzver Kols, piebilstot, ka Starptautiskā hokeja federācija šajās dienās lems par čempionāta rīkošanu vai tā atcelšanu.

Komisijas deputāti paziņojumā aicina Starptautisko hokeja federāciju ievērot savus principus, neleģitimizēt brutalitāti un necilvēcību, ar kādu Baltkrievijas varas iestādes un režīms vēršas pret miermīlīgiem iedzīvotājiem, un atteikties no šī gada pasaules čempionāta hokejā organizēšanas šajā valstī. Tāpat dokumentā aicināts nerīkot čempionātu valstīs, kurās sporta pasākumus nedrīkst organizēt dopinga pārkāpumu dēļ.

Paziņojumā pausts atbalsts Latvijas gatavībai sadarbībā ar Starptautisko hokeja federāciju nodrošināt 2021.gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanu rīkotāja statusā.

Baltkrievijas varas iestādes turpina ar represijām un vardarbību vērsties pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, turklāt represijas tiek vērstas arī pret šīs valsts sporta sabiedrības pārstāvjiem, tai skaitā sportistiem, uzsvērts paziņojumā.

Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka sportu vienmēr un visur raksturojuši divi principi - sportiskais gars un godīga spēle -, kurus ievērojot un godājot arī liela mēroga starptautisku sporta pasākumu norisē ir iespējams vienot valstis un sabiedrības.

Deputāti dokumentā norādījuši, ka esošā situācija Baltkrievijā radītu draudus sportistu drošībai un veselībai gan varas iestāžu piekoptās brutalitātes dēļ, gan novērotā atbildības trūkuma dēļ Covid-19 pandēmijas kontekstā.

Paziņojumā arī apliecināts nemainīgs atbalsts Baltkrievijas iedzīvotāju labklājībai un nacionālajai suverenitātei.

Latvija un Baltkrievija 2017.gadā kopīgi ieguva tiesības organizēt pasaules čempionātu hokejā. Arī Eiropas Parlaments savā rezolūcijā par situāciju Baltkrievijā mudinājis Eiropas Savienības dalībvalstu un visu citu demokrātisko valstu nacionālās hokeja federācijas aicināt Starptautisko hokeja federāciju atsaukt savu lēmumu par 2021.gada pasaules čempionāta daļēju rīkošanu Baltkrievijā līdz situācija, jo īpaši cilvēktiesību jomā, valstī būs uzlabojusies.

Ārlietu komisija lēma šo paziņojumu virzīt kā Saeimas paziņojumu un aicināt iekļaut to Saeimas ārkārtas sēdē ceturtdien, 21.janvārī, informēja Kols.

Kā ziņots, Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Padome pirmdienas pēcpusdienā lems par pasaules čempionāta hokejā atņemšanu Baltkrievijai, ziņo IIHF procesiem pietuvinātais Šveices interneta portāls "Watson.ch".

2021.gada pasaules čempionātu šogad jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Būtisks pavērsiens bija sestdien, kad čempionāta ilggadējais ģenerālsponsors "Škoda" paziņoja, ka finansiāli neatbalstīs meistarsacīkstes, ja tās tiks rīkotas Baltkrievijā. Piektdien par šādu lēmumu paziņoja "Nivea", bet svētdien tam pievienojās vēl viens Vācijas uzņēmums - motoreļļu ražotājs "Liqui Moly".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi