Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Fāzels: Vizīte Baltkrievijā bija lietišķs, nevis draudzīgs pasākums

Šonedēļ notikusī Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) vizīte Baltkrievijā bija lietišķs, nevis draudzīgs pasākums, cenšoties atspēkot kritiku, pauž IIHF prezidents Renē Fāzels.

2021.gada pasaules čempionātu šogad jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlas rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem.

Sākotnēji bija plānots, ka IIHF Padome 18.novembrī lems par to, vai daļu no pasaules čempionāta rīkošanas turpināt uzticēt Minskai, taču sēdē nekādi lēmumi šajā jautājumā netika pieņemti. 

Decembrī IIHF bija plānota vizīte Baltkrievijā, taču Fāzelam tika konstatēta inficēšanās ar Covid-19, un tikšanās tika pārcelta. Fāzels atzīmē, ka IIHF parasti vismaz vienu reizi tiekas ar čempionātu rīkotājvalstīm, lai pārrunātu ar turnīru saistītos jautājumus.

"Šajos apstākļos IIHF vizīte bija ļoti nepieciešama, lai paustu bažas Baltkrievijas prezidentam ne tikai par turnīra rīkošanu, bet arī par kopējo situāciju Baltkrievijā," IIHF citē Fāzela teikto.

IIHF prezidents uzsver, ka mērķis rīkot čempionātu Minskā un Rīgā nav mainījies, taču ir vairāki blakusapstākļi, kas to var ietekmēt.

"IIHF ir ļoti nobažījusies, vai Minska varētu sarīkot turnīru epidemioloģiski drošos apstākļos. Tāpat IIHF šobrīd izmeklē Baltkrievijas Hokeja federācijas prezidenta darbības, kā arī valstī ir nemierīga situācija, kas būtiski ietekmējusi gatavošanos turnīram un radījusi pamatotas bažas citu valstu izlasēs, līdzjutējos un valsts amatpersonās," stāsta Fāzels.

IIHF vadītājs skaidro, ka šīs bažas nevar ignorēt, taču tajā pat laikā norāda, ka partneri paļaujas uz federāciju. Lai risinātu šīs problēmas, esot nepieciešams atklāts un konstruktīvs dialogs ar Baltkrievijas varu.

Fāzels arī atklāj, ka IIHF puse esot izvirzījusi noteiktas prasības, kas jāizpilda Baltkrievijas valdībai, lai Minska varētu uzņemt pasaules čempionātu.

"Starp šīm prasībām ir arī rast mierīgu risinājumu sociālpolitiskajai situācijai valstī un ļaut Baltkrievijas sportistiem atgriezties pie saviem pienākumiem un sacensties savos sporta veidos," stāsta Fāzels.

Baltkrievijas puse esot piekritusi čempionātu neizmantot politiskiem mērķiem un izmantot sportu tikai kā līdzekli, lai vienotu cilvēkus. 

"Apzināmies, ka mūsu prasības sniedza ārpus sporta un virzās politiskā virzienā, bet jutām nepieciešamību, ka šīs prasības ir vajadzīgas, lai čempionāts notiktu drošā vidē," saka Fāzels.

Tikšanās laikā Fāzels draudzīgi apskāvās ar Lukašenko un fotografējās kopā ar Baltkrievijas Hokeja federācijas (FHB) priekšsēdētāju Dmitriju Baskovu, kura darbības izmeklē IIHF. Rudenī Baltkrievijas sporta portāls "Tribuna" ziņoja, ka Baskovs bija klāt uzbrukumā, pēc kura slimnīcā mira opozīcijas aktīvists Ramans Bandarenka.

Fāzels neslēpj, ka šī tikšanās izraisījusi negatīvu iespaidu.

"Ja radījām iespaidu, ka tā bija tikai draudzīga tikšanās, tad tā nav taisnība un tāds nebija mūsu mērķis. Tikšanās bija nopietna un IIHF uzdeva specifiskus un sarežģītus jautājums. Sagaidām, ka Baltkrievijas valdība pildīs apņemšanos realizēt IIHF prasības," secina Fāzels, kurš esot gatavs runāt arī Baltkrievijas opozīcijas pārstāvjiem, ja tas kādā veidā varētu palīdzēt uzlabot situāciju valstī.

IIHF šobrīd ir fāzē, kurā apkopo informāciju, ko prezentēt IIHF Padomei, kas pieņems lēmumu par čempionātu.

"Ja Minska joprojām būs čempionāta rīkotāja, tad mums jāizveido sistēma, kurā esam droši par to, ka Baltkrievijas valdība dara visu, lai izpildītu IIHF prasības. Pretējā gadījumā drošības apstākļu dēļ nebūs iespējams Minskā rīkot pasaules čempionātu," uzsver Fāzels.

IIHF joprojām nav atteikusies no mērķa rīkota pasaules čempionātu Minskā un Rīgā. Tikšanās laikā tika pārrunāta iespēja arī čempionātu rīkot tikai Minskā, taču šāda opcija šobrīd netiekot apsvērta.

"Mūsu atbildība ir apkopot pēc iespējas vairāk informāciju, lai IIHF Padome varētu pieņemt lēmumu. Šis process ietver arī citu kandidātu izvērtēšanu. Esam saņēmuši piedāvājumu no Dānijas, tāpat ir pārrunas arī ar Slovākiju," atklāj Fāzels.

Tāpat Fāzels atklāj, ka Baltkrievijas puse esot piekritusi sadarboties ar IIHF lietā, kurā tiek izmeklēta Lukašenko pietuvinātā Baskova līdzdalība Bandarenkas slepkavībā.

"Viņi ir sapratuši šo apsūdzību nopietnību un apņēmušies apkopot visus iespējamos faktus. IIHF turpinās savu neatkarīgo pārbaudi un gaidīs no ģenerālprokuratūras pierādījumus, kas palīdzētu šajā izmeklēšanā," saka Fāzels.

Rīga un Minska 2017.gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Šobrīd plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Maijā IIHF lēma, ka Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet Minskā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska pasaules čempionātu uzņēma arī 2014.gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021.gada pasaules čempionāts ieplānots no 21.maija līdz 6.jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7.maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi