Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Citā virzienā vairs neskatījās

Apstiprinājās optimistiskā prognoze, ka Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pārstāvji pagājušās nedēļas nogalē vizītes laikā Rīgā būtībā jau apliecināja gatavību 2021. gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanu pilnībā uzticēt Latvijai. «Es nevaru apgalvot, ka lēmums bija vienbalsīgs, bet, cik man zināms, otrdienas padomes sēdē vairs nebija diskusiju par to, ka čempionāts varētu notikt citviet,» sarunā ar Dienu atklāja Latvijas Hokeja federācijas prezidents Aigars Kalvītis.

Šā gada 18. janvārī IIHF pasaules hokeja čempionāta rīkošanas tiesības atņēma Minskai. Pēc sākotnējā plāna 2021. gada PČ bija jānotiek divās valstīs – Latvijā un Baltkrievijā. Izanalizējot politisko un epidemioloģisko situāciju Baltkrievijā, IIHF secināja, ka nav iespējams nodrošināt drošu vidi visām čempionāta norisē iesaistītajām pusēm. Kopš tā brīža arī aktualizējās jautājums par PČ sarīkošanu. Kalvītis norāda, ka tā bijusi Latvijas puses iniciatīva visu PČ sarīkot Rīgā. "Tas notika, kad Latvijas valdība iestājās pret pasaules čempionāta rīkošanu kopīgi ar baltkrieviem. Tajā brīdī šis jautājums aktualizējās, un mēs šādu piedāvājumu arī izteicām. Savas korekcijas ieviesa arī pandēmija. Mēs redzējām, ka Edmontonā "burbulī" sekmīgi tika organizēts pasaules U-20 junioru čempionāts."

Priecājoties par to, ka arī zelta medaļu dalīšana notiks uz Rīgas ledus, turpmākos mēnešus jārēķinās ar ļoti saspringtu darba ciklu. "Sarežģītākais būs sakoordinēt visus darbus, jo laika patiešām ir palicis ļoti maz," uzsver LHF viceprezidents Viesturs Koziols. "Mums ir trīs darba bloki – juridiskais, finansiālais un praktiskais. Jāņem vērā, ka mums joprojām ir spēkā esošs līgums ar IIHF un Baltkrieviju par PČ rīkošanu. Visu nosacījumu atrunāšana un jaunu līgumu parakstīšana prasa laiku. Tāpat ir jāprecizē, ko kurš finansēs." Arī Kalvītis skaidroja, ka pirmie soļi būs līgumu pārslēgšana. Esot jāparaksta finansiālās saistības, kuras pagaidām ir tikai mutiski atrunātas.

PČ izmaksas ir raisījušas bažas, vai Latvijai finansiālā nasta nebūs pārāk smaga. "Finansiālo pusi es nekomentēšu. Pirmkārt, līgumi vēl nav parakstīti, un, otrkārt, mēs neesam vienīgā iesaistītā puse, tāpēc nebūtu korekti to darīt," Kalvītis vēl neatklāj PČ izmaksas. Iesaistītās puses ir IIHF un Latvijas valdība. Koziols papildināja, ka galvenajās finanšu  vadlīnijās ar IIHF un Latvijas valdību vienošanās ir panākta. Vēl tikai jāvienojas par detaļām.

Praktiskajā lauciņā lielākais darbu apjoms paveras Olimpiskajā sporta centrā. "Trīs mēnešos viss ir jāizdara, lai varētu notestēt ledus kvalitāti Olimpiskajā centrā. Tā ir viena no prioritātēm. Tas ir gana izaicinoši un svarīgi, jo ledus kvalitātei ir jāatbilst augstākajiem standartiem," uzsver Koziols. Laika nav daudz, bet, pēc Kalvīša domām, viss ir paveicams. "Es domāju, ka to visu var izdarīt. Mēs jau arī visu laiku turpinājām strādāt, jo varbūtība bija ļoti augsta, ka viss čempionāts varētu notikt Latvijā. Pagājušajā nedēļā IIHF vizītes laikā tas vēl vairāk apstiprinājās. Lielās līnijās mums viss ir skaidrs, kas un kā jādara."

Latvijas hokeja līdzjutējus interesē, vai spēles būs iespējams skatīties klātienē. «Mēs šobrīd orientējamies uz to, lai spēles vispār varētu notikt,» uzsver Kalvītis. "Tas ir primārais. Ar vai bez skatītājiem – to uzzināsim aprīļa vidū. Katrā ziņā ne ātrāk. Optimālajā variantā tāpat spēles norisināsies ar ierobežotu skatītaju skaitu tribīnēs. Jebkurā gadījumā otrā hallē jābūvē tribīnes ar aptuveni 6000 skatītāju vietām. Vēl jau mums ir jāpabeidz treniņiem paredzētā Daugavas ledus halle, tā ka turpmākajos mēnešos celtniecības darbi būs ļoti svarīgi."

Pasaules čempionātā galvenā spēļu norises vieta būs Arēna Rīga. Tajā norisināsies B grupas spēles, divas ceturtdaļfināla spēles, pusfināli un spēles par medaļām. B grupā spēlēs Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Latvija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna. A grupā – Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija. 

PČ Rīgā jau pilnībā norisinājās 2006. gadā. Toreiz Skonto hallē tika ierīkota ledus arēna ar saliekamajām tribīnēm. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi