Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Spēle spēlē jeb totalizators sportā. Kā tiek pelnīti miljoni?

Negodīgi ietekmējot sporta spēļu rezultātus, pasaulē ik dienu tiek pelnīti miljoni. Playboy atklāj, ka līdzīga aina vērojama arī Latvijā.

Raksta fragments. Visu materiālu par totalizatoru skandāliem sportā un iesaistītajām personām lasiet žurnāla Playboy oktobra numurā!

Sarunātas spēles sportā parasti norisinās kaut kur tur ārā. It kā visu acu priekšā, taču patiesībā tālu prom no sabiedrības acīm, kura īsti nemaz nesaprot, kur tad bija noziegums. Mačs taču notika, gadījās kļūdas, kāds uzvarēja, kāds zaudēja. Kāpēc, lai kāds tādējādi negodīgā ceļā būtu ticis pie daudziem miljoniem? Taču nauda, kas tur apgrozās, ir prātam neaptverama, un, piemēram, uz parastu Latvijas futbola Virslīgas spēli izdarītās likmes var būt mērāmas miljonos, nemaz nerunājot par gūto peļņu.

Un tā ir tikai viena spēle – mēnesī notiek aptuveni 25.
Un tā ir tikai viena līga – pasaulē ir vairāk nekā divsimt valstu ar vairākām līgām katrā.
Un tas ir tikai viens sporta veids.

Tikpat «netīrs» kā futbols pēdējā laikā sācis kļūt arī basketbols, un par Latvijas totalizatoru skandālu simbolu sportistu vidū kļuvis Latvijas izlases kandidāts, nesen kā NBA draftā izvēlētais Jānis Timma, kurš no sarunas ar Playboy kategoriski atteicās.

Kas ir kas?
Kā nojaust, ka mačs varētu būt sarunāts? Protams, labs ilustratīvais materiāls ir spēlētāju laukumā pieļautas bērnišķīgas kļūdas. Tomēr tādas gadās visiem, tāpēc par kādu nopietnu pazīmi to, protams, uzskatīt nevar.

Daudz ticamāks avots ir koeficientu svārstības totalizatoru kantoros. Tieši šie kantori ir negodīgo darboņu galvenie upuri, un viņu izdarītās prognozes sakņojas matemātiskās formulās un aprēķinos, jo galu galā tas ir viņu bizness. Normāli koeficienti var mainīties, ja, piemēram, kādas komandas spēlētājs ir savainots, diskvalificēts vai kāda cita iemesla dēļ nevarēs piedalīties mača. Tādos gadījumos likmes uz tās komandas uzvaru vai zaudējumu mainās par 0,1 līdz 0,2 punktiem. Ja trūkst vairāku nozīmīgu spēlētāju, tad, protams, izmaiņas ir lielākas. Bet, ja visi ir ierindā, tomēr likmju svārstības ir ievērojami lielākas, tas nozīmē, ka kāds uz šo spēli ir uzlicis daudz naudas, tāpēc bukmeikeri attiecīgi reaģē ar likmes samazināšanu. Bet arī tas vēl nenozīmē, ka spēle ir aizdomīga. Iespējams, vienkārši kāds azartisks multimiljonārs no Apvienotajiem Arābu Emirātiem izlēmis noriskēt ar pāris miljonu lielu likmīti, kas «norauj jumtu» visam tirgum. Tāpat ir gadījumi, kad paši bukmeikeri izliek lamatas, bez kāda pamata samazinot koeficientu kādām no spēles iznākumiem, tādējādi cenšoties parādīt likmju veicējiem, ka tā ir negodīga spēle, lai gan nekā netīra tur patiesībā nav. Šādos gadījumos uz krītošo koeficientu savas likmes liek arī liels skaits parasto lietotāju, un totalizatoru kantoru peļņa ir fantastiska. Protams, likmes var svārstīties arī citu iemeslu dēļ, turklāt, jo lielāks ir mačs, jo lielākas naudas summas varēs uzlikt nemanīti, jo mazāk svārstīsies koeficients. Tomēr visbiežāk lielas likmju svārstības ir skaidrojamas ar negodīgu spēli, kad kāds no drošiem avotiem zina vēl nenotikušas spēles rezultātu vai kādu notikumu tajā.

Svarīgi arī saprast, ka jau sen pagājuši laiki, kad masveidā vienkārši tika sarunāti rezultāti. Piemēram, ka komanda X uzvarēs komandu Y ar 2 pret 0, un tie, kas publiskajā telpā izplata šādus apgalvojumus, visbiežāk ir vienkārši nekompetenti diletanti. Protams, tas joprojām šad tad notiek, taču daudz vieglāk ir sarunāt tādas lietas kā over (piemēram, ka mačā tiks gūti vairāk nekā 2,5 vārti) vai handikapu (kad kāda komanda virtuāli sāk maču ar, pieņemsim, vienu vārtu pārsvaru). Over likmes vispār ir sarunājamas visvieglāk, turklāt reizēm tās nav pat jāsarunā. Pietiek ar to, ka divi treneri liek padotajiem spēlēt atklātu uzbrukuma futbolu, kas nozīmē, ka būs daudz gūtu vārtu, un lieta darīta pat bez spēlētāju ziņas.

 FAKTU KASTE

* Par Latvijas totalizatoru skandālu simbolu no sportistu vidus var uzskatīt basketbolistu Jāni Timmu

* Par līdzdalību spēļu sarunāšanā diskvalificēts futbola treneris no Gruzijas Tamazs Pertija, kurš vēlāk tika reabilitēts un turpina darbu. Latvijas futbola sabiedrība vienmēr bijusi vienīgā, kura par šī lietām gatava runāt vairāk vai mazāk atklāti, kamēr basketbolisti savas melnās avis piesedz

* Par korumpētākajiem sporta veidiem pasaules sportā var uzskatīt futbolu, tenisu, snūkeru un basketbolu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi