Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ronaldu divi vārti, Portugāle pēdējās minūtēs salauž Ungārijas pretestību

2016.gada Eiropas čempione futbolā Portugāle otrdien šī gada finālturnīra pirmajā spēlē Budapeštā ar rezultātu 3:0 (0:0) uzvarēja Ungāriju.

Divus vārtus Portugāles izlases labā guva Krištianu Ronaldu, bet vienreiz izcēlās Rafaels Gerreiru. Ronaldu ar 11 gūtiem vārtiem ir finālturnīru visu laiku rezultatīvākais spēlētājs.

Portugāles futbola zvaigzne Ronaldu otrdien kļuva arī par pirmo futbolistu, kurš spēlējis piecos Eiropas čempionāta finālturnīros.

Tāpat kā pirmdienas spēlē Spānija pret Zviedriju, arī Portugāle pret Ungāriju kontrolēja bumbu, taču sākumā nespēja tikt pie izteikti labām iespējām atklāt rezultātu. Portugāļiem visvairāk izdevību bija Djogu Žotam, taču veiksmīgi Ungārijas izlases vārtos darbojās Pēters Gulāši. Tuvojoties puslaika beigām, no tuvas distances bumbu pāri vārtiem sita Ronaldu.

Otrā puslaika ievadā Pepes sitienu atvairīja Gulāši, bet otrā laukuma galā Ruī Patrīsiu modrību pārbaudīja Ādams Salai. Nedaudz vēlāk gana labs sitiens uz vārtiem padevās ungāram Rolandam Šallai, bet puslaika vidū Brunu Fernāndeša tālu sitienu neitralizēja Gulāši.

Mača 80.minūtē Sabolcs Šēns ieraidīja bumbu vārtos un lika uzgavilēt Ferenca Puškāša stadionā sanākušajiem līdzjutējiem, tomēr prieki bija īsi - aizmugures situācijas dēļ rezultāts palika nemainīgs.

84.minūtē pēc rikošeta bumba nonāca pie Gerreiru, kurš ar zemu sitienu panāca 1:0 portugāļu labā. Nedaudz vēlāk par pārkāpumu soda laukumā uz Ungārijas izlases vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru 87.minūtē realizēja Ronaldu - 2:0. Kompensācijas laika otrajā minūtē Ronaldu panāca 3:0, gūdams savus 11.vārtus finālturnīros.

Jau izlozes dienā F apakšgrupa ieguva apzīmējumu "nāves grupa", jo tajā tika ielozēta Francija, Portugāle, Vācija un Ungārija. Lai gan "play-off" var sasniegt arī grupas trešā labākā komanda, tomēr nav izslēgts, ka vienam no Eiropas grandiem finālturnīrs noslēgsies pēc apakšgrupu turnīra.

Portugāles izlases neapšaubāmi spožākā zvaigzne ir viens no pasaules labākajiem futbolistiem Krištianu Ronaldu. Portugāles futbola ikona pirms pieciem gadiem finālmačā guva traumu, tomēr spēli turpināja uz rezervistu soliņa un ar savu atbalstu palīdzēja komandai izcīnīt savu pirmo titulu vēsturē. Finālmačā pret Franciju uzvaras vārtus pagarinājumā guva Eders, kurš gan šajā finālturnīrā nespēlē un izlases sastāvā nav bijis kopš 2018.gada.

Tuvu titulam portugāļi bija arī 2004.gadā, kad savās mājās notikušo meistarsacīkšu finālā ar 0:1 atzina Grieķijas izlases pārākumu. Vēl trīs finālturnīros Portugāle aizkļuvusi līdz pusfināla fāzei.

Ungāri labāko četriniekā bija divreiz pagājušajā gadsimtā savā vēsturē otrajā un ceturtajā finālturnīrā. Pēc tam līdz nākamajam finālturnīram bija jāgaida 44 gadi un 2016.gadā ungāri atgriezās ar astotdaļfināla sasniegšanu.

Ungārijas futbolisti pirms finālturnīra pārbaudes spēlēs ar 1:0 uzvarēja Kipru un spēlēja bezvārtu neizšķirti 0:0 ar Īriju. "Sausā" palika arī Portugāle, kas cīnījās neizšķirti 0:0 ar Spāniju, toties vēlāk ar 4:0 tika uzvarēta Izraēla.

Abas izlases savā starpā tikušās 14 reizes, no kurām Portugāle uzvarējusi desmit, bet četri mači noslēgušies neizšķirti. Šīs valstsvienības 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijā bija vienā grupā ar Latviju.

Ronaldu ar 106 vārtiem 176 spēlēs ir Portugāles izlases pārliecinoši rezultatīvākais futbolists, tālāk ar 16 precīziem sitieniem seko Andrē Silva. Bez viņa 100 spēļu robežu izlasē pārsnieguši arī pieredzējušie Žuāu Mutinju un Pepe.

Ungārijas izlasē 23 reizes bumbu pretinieku vārtos ieraidījis valstsvienībā 71 maču aizvadījušais Ādams Salai. Traumas dēļ ungāriem nevarēs palīdzēt pussargs Dominiks Soboslai, kurš ir starp izlases vadošajiem spēlētājiem.

Ungārijas valstsvienību kopš 2018.gada vada itālis Marko Rosi, savukārt Portugāli pēdējos septiņus gadus stūrē Fernando Santušs, kura vadībā "Selecao" 2016.gadā triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs.

Pirmās kārtas noslēdzošajā spēlē Minhenē plkst.22 būs Vācijas un Francijas pretstāve. Arī šī cīņa būs vērojama kanālā TV6.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Ungārijas izlases sastāvs: Pēters Gulāši, Atila Salai, Villi Orbāns, Endre Botka, Atila Fiola (Kevins Varga, 88.min.), Andrāšs Šāfers (Loiks Nego, 65.min.), Ādams Naģs (Rolands Varga, 90.min.), Lāslo Kleinheislers (Dāvids Sigērs, 78.min.), Gerge Lovrenčičs, Rolands Šallai (Sabolcs Šēns, 77.min.), Ādams Salai.

Portugāles izlases sastāvs: Ruī Patrīsiu, Pepe, Rafaels Gerreiru, Rubens Diašs, Nelsons Semēdu, Brunu Fernāndešs (Žuāu Mutinju, 89.min.), Viljams Karvāļu (Renātu Sanšešs, 81.min.), Danīlu Pereira, Bernārdu Silva (Rafa Silva, 71.min.), Krištianu Ronaldu, Djogu Žota (Andrē Silva, 81.min.).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi