Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Prūsis par Soču trasi: Lejā var tikt gandrīz jebkurš iesācējs

Kopš marta sākuma olimpiskajā Soču ledus trasē Krievijā darbojas bobslejisti, kamaniņu braucēji un skeletonisti, palīdzot trases pilnveidošanā un drošības uzlabošanā. Starp viņiem arī mūsu valsts sportisti. Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis laikrakstam Diena stāsta, ka trase ir viegli izbraucama, bet ar saviem knifiem: „Līdz lejai var tikt gandrīz jebkurš iesācējs, toties, lai uzrādītu labu rezultātu, vajadzēs «atkost» sarežģītākās trases vietas, kuru ir pietiekami daudz.”

Februāra beigās jaunuzceltajā Soču trasē pirmo reizi uzlēja ledu. Šonedēļ notiek izmēģinājuma braucieni, lai noskaidrotu, kas vēl būtu uzlabojams. Tajos piedalās arī Latvijas pilots Edgars Maskalāns, nīderlandietis Ivo de Bruins un vācietis Dāvids Ludvigs. Pilotu atlase notika pēc iepriekš izstrādātiem atlases kritērijiem, ņemot vērā sportistu vietas Eiropas kausa izcīņas kopvērtējumā. Trases pilnveidošanā ar padomu piedalās arī Prūsis, kurš kopā ar četriem Latvijas bobslejistiem Maskalānu, Daumantu Dreiškenu, Intaru Dambi un Raivi Broku no pasaules čempionāta mājvietas Leikplesidas ASV lidoja uz Krievijas dienvidiem Sočiem.

Prūsis ir pārliecināts, ka trase tiks nodota ekspluatācijā bez aizķeršanās un to atzīs par starptautiskām sacensībām derīgu. „Trases ledus ir ļoti labi sagatavots. To atzīst visi sportisti, jo tik maigas braukšanas neesot nevienā pasaules trasē. Ledus sagatavošanā bija pieaicināti arī speciālisti no Vācijas. Es esmu iekļauts triju cilvēku grupā, kurā darbojas arī Leikplesidas trases direktors un inženieris no Kortīnas. Mūsu pienākums ir norādīt, kurās vietās, domājot par sportistu drošību, vajadzētu uzlikt papildu apmales, kur būtu jāpielabo ledus profils, palīdzam ar padomu arī tehnisku jautājumu risināšanā. Mēs jau neesam vienīgie. Savus ieteikumus dod arī kamaniņnieki un skeletonisti, kuri arī izmēģina jauno trasi,’’ atzīst Prūsis. Treneris arī piebilst, ka Edgaram Maskalānam te braukt esot gandrīz vai garlaicīgi: „Trase tiešām nav pārāk sarežģīta. Tik viegla kā Īglsa Austrijā gan nav, toties kritieni te būs reta parādība.”

Divkārtējais pasaules čempions skeletonā Martins Dukurs nav starp tiem skeletonistiem, kuri palīdz trases sagatavošanā, tomēr par dažām niansēm jau ir informēts: „Mums nākamajā sezonā tur paredzēts posms, tad varēšu pateikt ko vairāk. Cik zināms, trase ir ātra, bobs tajā sasniedz pat 140 km/h lielu ātrumu. Vairākās vietās trase iet pret kalnu – tas nozīmē, ka ir svarīgi tās vietas izbraukt pareizi, jo kļūdas gadījumā tas būs dubultzaudējums. Trasei ir ātra augšējā daļa – gan  2002.gadā Soltleiksitijā, gan 2010.gadā Vistlerā bija tāpat. Sočos ir divas līkās taisnes, parasti trasēm tāda ir tikai viena. Esot interesanta – tāda kombinācija starp Turīnas un Soltleiksitijas trasēm. Man stāstīja, ka ar bobu problēmu nobraukt neesot, problēma ir uzrādīt labu laiku.”

Plašāku sarunu ar Sandi Prūsi lasiet piektdienas laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi