Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

papildināta (17:13) - LOK taisnojas: Olimpiešu tērpu konkurss nav radīts konkrētam ražotājam

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) noliedz medijos izskanējušo informāciju, ka iepirkumu konkurss, uz sporta apģērbu iegādi, ir veidots vienam noteiktam ražotājam, vēsta LOK pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters. Tikmēr šis gadījums ieinteresējis arī Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisiju.Pirms iepirkuma procedūras izsludināšanas, šī gada 19.

jūlijā, LOK  laika posmā no šī gada janvāra līdz jūlijam, veica izspēti par to, kuri pasaules vadošie ziemas sporta apģērbu ražotāji būtu ieinteresēti LOK piegādāt attiecīgās kategorijas apģērbu komplektus. Tika veiktas konsultācijas ar uzņēmumiem “361” un “Adidas”. Tika izteikts piedāvājums - kompānijām kļūt par LOK partneriem un attiecīgās apģērba vienības dāvināt Latvijas Olimpiskās komandas dalībniekiem.Atbilde bija noraidoša viena apstākļa pēc. Uz Olimpisko dalībnieku tērpiem attiecas ļoti strikti Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) noteikumi. Tie paredz, ka ražotāja logotipam un nosaukumam ir jābūt attiecīgā izmērā un ne lielākam. Piemēram, pasaules vadošie ziemas sporta apģērbu ražotāji “Fischer” un “Rossignol” neatbilst šim noteikumam, jo firmu uzraksti un logotipi uz plašpatēriņa precēm, šiem uzņēmumiem ir par lielu.Ņemot vērā LOK paredzēto budžetu ekipējuma iegādei, LOK nespēj pasūtīt speciāli sportistiem paredzētu atsevišķu apģērbu līniju kā to var atļauties bagātākās valstis. Dizaina izveides un ražošanas izmaksas būtu pārāk lielas. Vienīgais variants ir attiecīgās apģērba vienības meklēt katalogos, ko ražotāji ir paredzējuši plašākai sabiedrībai.Tika pieņemts lēmums par divu krāsu – dzeltenas un brūnas izmantošanu mūsu sportistu un komandas apģērbu dizainā. Dzeltens – saule, dzintars, medus un zelts; brūna – zemes spēks, daba un koki. Jāņem vērā, ka visas apģērba vienības tiks atsūtītas bez apdrukas un dizainiskie risinājumi tiks papildināti uz vietas Latvijā.

Skices šobrīd vēl atrodas izstrādes stadijā un nav apstiprinātas, bet jau nākamajā nedēļā plānots tās atrādīt plašākai sabiedrībai, Diena.lv atklāja M.Mālmeisters.

LOK izsludinātajā iepirkumā redzamās apģērba skices ir kā paraugs ražotājiem un tas nav jāuztver kā prasība, ka apģērbam ir jāizskatās tieši tā kā attēlā norādīts. Uz LOK izsludināto konkursu varēja pieteikties jebkurš ziemas sporta apģērbu ražotājs, kurš uzskatīja, ka viņa piedāvājums atbilst konkursa nolikumam un SOK noteikumiem.

LOK izsludinātajā iepirkumu konkursā uzvarēja somu uzņēmums “Halti”. Šo apģērbu komplektu sportisti valkās ikdienā starp sacensībām un ar to nav paredzēts iesoļot Olimpiādes atklāšanas un noslēguma ceremonijās.

Ņemot vērā visai neskaidros laika apstākļus, kādi varētu būt Soču Olimpiādes laikā, Latvijas delegācijas dalībnieki tiks nodrošināti arī ar plānāku un siltākam klimatam paredzētu apģērbu. Par šo apģērbu, iepirkumu konkurss vēl tiks izsludināts.

Tāpat tiek strādāts pie tā, ka parādes formu un ikdienas apģērbu dizainiskos risinājumus izstrādās Latvijā labi pazīstamā modes māksliniece Natālija Jansone.

Iepirkuma konkursa uzvarētājs tika paziņots 17.septembrī un 10 dienu laikā, kā to nosaka Latvijas likumdošana, ir iespējams apstrīdēt konkursa rezultātus.

"Haiti OY" par 154 031 latu piegādās 18 dažādu vienību apģērbu gabalus līdz pat 200 eksemplāriem. To vidū būs vairāku veidu ziemas jakas, adītās jakas, cimdi un siltā apakšveļa, ziņo LETA.

Tāpat ažiotāžu izraisījis fakts, ka publiskajā iepirkumā norādīti praktiski identiski apģērbu paraugi kā "Halti OY" jaunajā ziemas katalogā.

"Mums ir divi speciālisti, kuri strādā pie ekipējuma. Viņu pieredze tiek ņemta no iepriekšējo spēļu pieredzēm," stāstīja LOK ģenerālsekretārs Tikmers, sakot, ka apģērbu noformējums tiek domāts turpat komisijā un šoreiz jau pirms konkursa izvēlēta dzeltenā krāsa. "Dzeltens - saule, dzintars, medus un zelts; brūna - zemes spēks, daba un koki. Diemžēl formastērpus pēc individuāla pasūtījuma veikt mēs nevaram. Paskatieties jebkura apģērba ražotāja katalogā - tur dzeltenās krāsas apģērbu būs ļoti daudz, tāpēc varbūt arī ir tāda sakritība. Arī līdzekļu mums cik ir, tik ir."

Tikmers uzskata, ka vismaz līdz šodienai LOK apģērbu izvēlē strādājusi kvalitatīvi. "Olimpiskajās spēlēs vēlamies izskatīties atbilstoši. Turpinājumā vēl tiks rīkoti konkursi par parādes apģērbiem un apaviem. Novembra otrajā pusē būs jau nokomplektēts viss komplekts un varēs redzēt, kā izskatās sportisti. Domājam iekļauties apmēram 900 latu robežās uz vienu cilvēku. Cerams, ka uz parādes tērpiem pieteiksies kāds Latvijas ražotājs."

Kā zināms, Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas laikā apmeklētājus varētu sagaidīt pat vairāk nekā desmit grādus silts laiks, tāpēc tai tiks gatavoti plānāki ietērpi un šis iepirkums uz tiem neattiecas.

"Konkursā [par biezajiem tērpiem] piedalījās tikai viens pretendents, un tas arī uzvarēja. Pēc astoņiem dienām grasāmies noslēgt līgumu," stāstīja Tikmers. "Arī pirms iepriekšējām ziemas spēlēm Vankūverā bija tikai viens pretendents konkursā."

Tikmers stāsta, ka pats "Halti OY" katalogu nav skatījies un tāpēc nezina iemeslu, kāpēc katalogā ir gandrīz identiski tērpi ar iepirkuma specifikācijā norādītajiem. "Šī firma ir piegādājusi apģērbus vairākiem augsta līmeņa sportistiem - slēpotājiem, hokejistiem."

Tikmēr Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija ceturtdien, 19.septembrī, vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ar lūgumu vērtēt LOK amatpersonu rīcību Latvijas olimpiešu tērpu iepirkumā, informē Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs.  

Publiski izskanējusī informācija dod pamatu visai ticamam pieņēmumam, ka olimpiskās komitejas iepirkuma tehniskā specifikācija tika izstrādāta, pamatojoties uz konkursā uzvarējušā Somijas uzņēmuma kataloga piedāvājumu, tādējādi nodrošinot minētajam ražotājam negodīgu uzvaru iepirkumu konkursā, norāda A.Loskutovs.

KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam adresētajā vēstulē lūgts izvērtēt LOK amatpersonu rīcību atbilstoši KNAB kompetencei un ziņot apakškomisijai par izvērtēšanas rezultātiem, savukārt vēstulē IUB vadītājai Dacei Gaile deputāti lūdz vērtēt, vai šajā publisko iepirkumu procedūrā LOK amatpersonas ir ievērojušas attiecīgos normatīvos aktus.

Pievienotas pēdējās trīs rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi