Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LOK neesot bijis jāgādā arī par paraolimpiešu tērpiem

Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) nebija pienākuma gādāt par Latvijas paraolimpiešu tērpiem gaidāmajām Vasaras paraolimpiskajām spēlēm, sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Severs skaidroja, ka Latvijā LOK un Latvijas Paralimpiskā komiteja darbojas atsevišķi, rūpējoties katra par savu nozari. Severs norādīja, ka abas organizācijas darbojas ar saviem budžeta līdzekļiem, turklāt tajos ir ne tikai valsts budžeta, bet arī sadarbības partneru un sponsoru piesaistīti līdzekļi.

Šogad Latvijas Paralimpiskajai komitejai tika piešķirts nepilns pusmiljons eiro - šajā summā ir gan valsts budžeta līdzekļi, gan arī, piemēram, VAS Latvijas Valsts meži ziedojums. Līdz ar to, kā sacīja Severs, par komitejai piešķirtajiem līdzekļiem, kā arī piesaistot papildu līdzekļus no citiem avotiem, bija jāspēj pašiem nodrošināt savu sportistu darbību gaidāmajās Paraolimpiskajās spēlēs.

Severs atgādināja, ka Nacionālajā sporta padomē tika panākta vienošanās komitejai piešķirt vēl arī papildu līdzekļus aptuveni 7500 eiro apmērā, bet par to vēl tuvākajā laikā lems valdība.

Tikmēr LOK pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters norāda, ka 2015.gadā pēc iepirkuma procedūras veikšanas komiteja noslēdza sadarbības līgumu ar Polijas sporta apģērbu zīmolu 4F, kas paredz nodrošināt mūsu sportistiem tērpus līdz 2020.gadam, uzsākot sadarbību ar Latvijas Olimpisko komandu RIO 2016. Apģērbu kolekcija ir speciāli veidota Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm, un katrā apģērba vienībā ir iekļauta jaunā komandas vizuālās identitātes sastāvdaļa – logotips, kas sastāv no Brīvības pieminekļa trīs zvaigznēm, uzrakstu Latvija, kas veidots par pamatu ņemot Latvijas valsts karoga krāsu proporcijas (2:1:2), kā arī ietverot Olimpiskos apļus. Saskaņā ar Olimpisko hartu, paralimpiskajām komandām nav tiesību izmantot Olimpiskos apļus. Tas attiecas arī uz Latvijas Paralimpisko komiteju, tāpēc LOK nevar piedāvāt LPK savu apģērbu kolekciju.

Salīdzinot abu organizāciju sadarbību 2012.gada Londonas Olimpisko spēļu laikā, LOK apģērbu saņēma dāvinājumā no Ķīnas sporta apģērbu zīmola 361, un tad bija iespējams tērpus piedāvāt arī LPK sportistiem. Savukārt šogad LOK tērpus iegādājas no 4F, un tas ir komercdarījums, kam LOK budžetā ir atvēlēti finanšu līdzekļi. Arī LPK budžetā ir atvēlēti finanšu līdzekļi, lai nodrošinātu savu sportistu apģērbšanu Riodežaneiro Paralimpiskajām spēlēm, norāda LOK.

LPK prezidente Daiga Dadzīte tikai 9. maijā ir vērsusies pie LOK prezidenta Aldoņa Vrubļevska ar jautājumu par vienoto izskatu Olimpiešiem un paralimpiešiem, teikts komitejas paziņojumā.

Respektējot radušos situāciju, LOK partneris 4F gatavo speciālu piedāvājuma vēstuli LPK, ko LPK varēs izvērtēt un pozitīva lēmuma gadījumā, arī paralimpiskās komandas sportisti tiks apģērbti 4F veidotos tērpos, taču tā jau ir atsevišķa vienošanās starp LPK un 4F. 

Kā ziņoja Neatkarīgā, kamēr Beļģijā, Vācijā, Kanādā un vairākās citās valstīs olimpisko un paraolimpisko vienību sportistiem tiek pašūti vienota dizaina tērpi, Latvijas gadījumā pie tērpiem tikuši tikai olimpiskie sportisti, bet paraolimpieši palikuši bešā.

Vasaras paraolimpiskās spēles Riodežaneiro notiks trīs nedēļas vēlāk nekā olimpiskās spēles. Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte NRA ar nožēlu atzina, ka mūsu paraolimpieši, tostarp vairākkārtējs paraolimpiskais čempions Aigars Apinis un paraolimpiskās ratiņpaukošanas pasaules ranga līdere Poļina Rožkova, uz Riodežaneiro dosies bez Latviju simbolizējošiem un vienotiem komandas tērpiem, jo tādi nav bijuši nedz pasūtīti, nedz pašūti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi