Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Krāpšanās starptautiskā šaha turnīrā? Jābūt pastulbam, lai kaut ko tādu darītu

Kad šahisti ierodas Hanzas peronā uz FIDE Chess.com Grand Swiss turnīru, viņiem jāatstāj telefoni un citas viedierīces speciālos skapīšos. Pēc tam katrs iziet drošības pārbaudi, ejot cauri skeneriem gluži kā lidostā. Godīgas spēles (Fair Play) tiesnešiem ir arī speciāli papildu skeneri. Kāpēc šāda piesardzība?

Protams, būtu visai nepatīkami, ja atbildīgā spēles epizodē kādam iezvanās telefons, tomēr galvenais iemesls ir izslēgt jebkādu iespēju, ka kāds no spēlētājiem spēles laikā izmantotu datora palīdzību. Mūsdienās šaha programmas ir tik spēcīgas, ka to palīdzība izšķirtu cilvēka partijas likteni par labu tam, kuram ir pieeja datora gājieniem. Pārbaudīti tiek ne vien spēlētāji, bet arī visa turnīra teritorija, pa kuru varētu pārvietoties spēlētāji. Kā atklāj tiesnesis Endrjū Hovijs no Skotijas, tad pārbaudīti tiek pat ledusskapji, kuros atrodas šahistiem paredzētie atspirdzinošie dzērieni. Tas, kas faktiski tiek meklēts, ir noteikta spektra elektromagnētiskie signāli. Paši tiesneši ir pārliecināti, ka, ja kāda palīdzības ierīce tiks ienesta teritorijā, tā noteikti tiks atrasta.

Papildus šiem drošības pasākumiem, pēc nejaušības principa katru dienu tiek izvēlēti spēlētāji, kuriem, spēlei beidzoties, jādodas uz speciālu istabu, kur vēlreiz tiek rūpīgi pārbaudīts, vai aiz naga, padusē vai matos neatrodas neatļautas ierīces.

Kad spēlētāji jau devušies prom un visas partijas ir beigušās, izspēlētās turnīra partijas pārbauda ar īpašu datorprogrammu, kurai algoritmu izstrādājis profesors Kenets Rigans. Programma dod tiesnešiem rekomendācijas, kuriem spēlētājiem būtu jāpievērš īpaša uzmanība. Tiesnesis Hovijs gan norāda, ka Rīgas turnīrā šāda rekomendācija vēl nav dota. Viņš atzīst, ka šādā līmenī nodarboties ar krāpšanos būtu neprāts, jeb, kā saka viņa dzimtajā Skotijā: “He gotta be kind of stupid to do that”. (Jābūt pastulbam, lai kaut ko tādu darītu - angļu val.).

Hovijs slavē Rīgas turnīra organizāciju un drošību. "Organizatori sazinājās ar mani pirms turnīra un lūdza rekomendācijas - tās visas ir izpildītas, un pat vairāk. Faktiski tas, kā šeit turnīrs notiek, būtu Fair Play standarts. Viss ir vienkārši fantastiski. Esmu sajūsmā par organizatoriem, viņi izdarījuši visu, ko varēja. Mani visskaļākie aplausi viņiem!”

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi