Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Sācies Latvijas šaha čempionāts

Pēdējos gados bija ierasts, ka Latvijas spēcīgākais šahists un šahiste tiek noskaidroti pirms vasaras iestāšanās, tomēr šogad Covid-19 ieviesa izmaiņas visā šaha pasaulē, šahistus novirzot no klātienes turnīriem uz internetu.

Piemēram, vienā no populārākajām vietnēm lichess.org izspēlēto partiju skaits gada laikā ir pieaudzis divas reizes, sasniedzot 70 miljonus izspēlētu partiju mēnesī. Ne visās pasaules valstīs šahs ir atgriezies pie klātienes sacīkstēm, citviet pat runā, ka turnīrus turpmāk būtu lietderīgi aizvadīt virutāli. Tomēr Latvijā šaha čempionāti notikuši pat kara laikā 1941., 1943.-1945. gados.

Pirmdien, 24. augustā Tallink Hotel Riga sākās 2020. gada Latvijas čempionāta fināls. Uzvarētājs iegūst Latvijas čempiona titulu, naudas balvu, kā arī tiesības tikt izvēlētam Latvijas šaha izlases satāvā, lai piedalītos šaha olimpiādē (kura vīrusa dēļ arī ir pārcelta uz nākošo gadu). Šaha olimpiāde ir sacīkstes, kurās valstu izlases sacenšas savā starpā.

Šogad vīriešu finālā piedalās 39 dalībnieki, kuru vidū ir gan jaunie šaha talanti, gan arī sirmi kungi. Starp turnīra favorītiem būtu jānosauc lielmeistari Toms Kantāns, Ilmārs Starostits, Zigurds Lanka un meistars Rolands Bērziņš. Sieviešu čempionātā piedalās 24 dalībnieces, kur reitinga līdere ir lielmeistare Laura Rogule. Rogule par Latvijas čempioni ir kļuvusi 9 reizes, pamazām pietuvojoties Mildas Laubertes 13 uzvarām (gūtas laikā no 1937-1960).

Čempionātā katram dalībniekam būs jāizspēlē 9 partijas. Lai izspēlētu vienu partiju, katram dalībniekam tiek dots laiks 90 minūtes, kā arī 30 sekundes par katru gājienu. Elektroniskais pulkstenis automātiski pieskaita šīs 30 sekundes pie spēlētāja laika atlikuma, tiklīdz izdarīts gājiens. Šogad čempionātā ir jaunums: dalībnieki nav tiesīgi pabeigt partiju neizšķirti ātrāk par 20. gājienu.

Latvijas jaunos čempionus šahā uzzināsim svētdien 30. augustā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi