Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Engures novads uzņems Eiropas čempionātu rogainingā

22. augusta pusdienlaikā Atpūtas kompleksā Milzkalns pie Tukuma tiks dots starts 16. Eiropas čempionātam rogainingā, un šīm sacensībām jau šobrīd pieteikušās 350 komandas no 19 valstīm - vairāk nekā 700 dalībnieku 210 kvadrātkilometru lielā apvidū 24 stundas cīnīsies par Eiropas čempionu tituliem, vēsta rīkotāji.

Šīs sacensības, kas vienlaikus ir arī 2020. gada Latvijas čempionāts rogainingā, bija iecerētas 6. - 7. jūnijā, taču Covid-19 radīto ierobežojumu dēļ pārceltas uz 22. – 23. augustu, un, pateicoties tam, ka Latvijas veiksmīgi ierobežojusi vīrusa izplatību, Eiropas čempionāts rogainingā, ievērojot visus drošības pasākumus, var notikt pēc pilnas programmas.

“Karte ir sagatavota, pasākuma centrs ir gatavs uzņemt dalībniekus, organizatori un brīvprātīgie turpina noslēdzošos sagatavošanās darbus. Lai arī šis laiks ir radījis jaunus izaicinājumus, esam pārliecināti, ka čempionāts notiks vienlīdz veiksmīgi un droši gan dalībniekiem, gan organizatoriem,” vēsta Eiropas čempionāta rogainingā direktore Evita Freimane.

Rogainings ir viens no orientēšanās sporta sacensību veidiem, kas radies 1976. gadā Austrālijā, kad Viktorijas štatā norisinājās pirmās sacensības, un tā nosaukums cēlies no triju šī sporta veida izgudrotāju vārdu pirmajiem burtiem – RO(d), GAI(l) un NE(il). Rogainings ir komandu sporta veids, kur dalībniekiem noteiktā kontrollaikā ir jāapmeklē kartē atzīmētie kontrolpunkti ar mērķi savākt pēc iespējas lielāku ieskaites punktu summu. Kontrolpunkti ir izvietoti plašā apvidū, un tiem ir dažādas vērtības, tāpēc pirms starta krietnu brīdi aizņem komandas stratēģijas izstrāde – vai doties uz vieglākajiem, bet ne tik vērtīgajiem, vai tieši otrādi – apmeklēt vērtīgākos, bet grūtāk sasniedzamos punktus.

Klasiskie čempionāti parasti ir ar 24 stundu kontrollaiku, un arī Eiropas čempioni Milzkalnā tiks noskaidroti 24 stundu rogainingā. Sacensības notiks 210 (!) kvadrātkilometru lielā apvidū Engures un Tukuma novados, starp Rīgas jūras līci, Ķemeru Nacionālo parku un šoseju Rīga–Ventspils. 20 procenti no izvēlētās sacensību teritorijas nekad nav izmantota rogaininga un orientēšanās sacensību rīkošanā, daļa teritorijas atrodas Ķemeru Nacionālajā parkā, daļā no teritorijas dominē Ziemeļkursas augstienes pakalni, starp kuriem ir ielejas ar purviem un ezeriņiem.

Līdz ar to Eiropas čempionāta rīkotāji piedāvā patiešām aizraujošas sacensības, kurās spēcīgākie un labākie rogaineri cīņā par medaļām pieveiks vairāk nekā 100 kilometru garu distanci, bet tiem piedzīvojumu meklētājiem, kuri vēl šaubās par saviem spēkiem tikt galā ar 24 stundu rogainingu un cīnīties par Eiropas un Latvijas čempionu tituliem, ir iespēja startēt 6 stundu satelīta sacensībās, piedaloties Milzu kalna rogainingā.

Latvija jau divas reizes ir bijusi Eiropas čempionāta rīkotājvalsts. 2007. gada jūlijā Smiltenes apkārtnē notika 4. Eiropas čempionāts rogainingā, kurā piedalījās 162 komandas (350 dalībnieki), bet 2011. gadā jūlijā Raunas apkārtnē 8. Eiropas čempionātā piedalījās 282 komandas.

Vai arī šogad Tukuma pusē Latvijas rogaineri varēs lepoties ar Eiropas čempionu tituliem? It sevišķi, atceroties, ka 2017. gadā Latvija pirmo reizi uzņēma pasaules čempionātu rogainingā, un tad Rāznas ezera apkārtnē absolūtajā vērtējumā latvieši aizņēma visu goda pjedestālu – par pasaules čempioniem kļuva Jānis Krūmiņš un Andris Ansabergs, otrajā vietā Zigmunds Bībers un Andris Ronimoiss, bet trešajā – Jānis Ansabergs un Kristaps Jaudzems.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nebaidīties izaicinājuma

Sesks: "Pašreizējā situācijā būtu neprātīgi izvirzīt mērķus rezultātu ziņā".

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi