Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Elbakjans: Skeitbords un BMX freestyle olimpisko spēļu programmā – tā ir pagalma runča kastrācija

Jau kādu laiku tiek apspriests jautājums par ekstrēmo un ielu sporta veidu iekļaušanu Olimpisko spēļu programmā, jo jau 2020.gadā Tokijas Vasaras olimpisko spēļu programmā tiks iekļauti tādi sporta veidi kā BMX freestyle, skeitbords un 3 pret 3 basketbols. Starptautiskās ielu sporta un kultūras konferencē Zāles nelabvēlīgām apkaimēm (Medicines for World’s Ghettos) šis jautājums izraisīja asas diskusijas.

Pārstāvis no Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Brems Šellekens konferencē paziņoja, ka gala lēmuma pieņemšanai par urbānās vides sporta veidu iekļaušanu Olimpisko spēļu programmā nepieciešams daudz laika. “Diskusijas par šo tēmu tika aizsāktas jau ļoti sen, attiecīgi Olimpisko spēļu programmas paplašināšanu mēs redzam šādi: pašā pamatā ir klasiskie sporta veidi, kurā tiek pievienota komponente  no urbānās vides. Olimpiskā komiteja atbalsta klasiskās un tradicionālās vērtības, tomēr, lai ietu laikam līdzi,  klasisko sporta veidu izpildījumam, tiek pievienota komponente no urbānās vides, tā kā tas ir vērojams, piemēram 3 pret 3 basketbolā”, skaidro Šellekens.

Pēc ielu kultūras un sporta kustības Ghetto Games līdera Raimonda Elbakjana domām, 3 pret 3 basketbols necietīs no tā, ja tiks iekļauts oficiālajā Olimpisko spēļu programmā, jo pamatā tas ir nācis no klasiskā basketbola. Savukārt BMX freestyle un skeitborda gadījumā – tas ir kas vairāk par sportu. Tas ir pašizpausmes un protesta paušanas veids, un ja netiks ņemts vērā sabiedrības viedoklis par šiem sporta veidiem, tad pēc Elbakjana domām, BMX freestyle un skeitbords līdz ar iekļušanu Olimpiskajās spēlēs, kļūs par kastrētu kaķi.

“Manam draugam bija kaķis Barsiks – runcis, kurš staigāja pa pagalmu, kāvās, pastāvēja par savu teritoriju un mājās nāca pašapmierināts. Vienreiz draugs atbrauca pie tēta un ieraudzīja, ka Barsiks ir izmainījies – tas bija sācis murrāt, spēlējās ar rotaļu lācīti un kā beigu galā izrādījās – tas bija kastrēts. Tieši tas arī notiks ar BMX freestyle un skeitbordu - ja šīs ekstrēmo sporta veidu disciplīnas tiks iekļautas Olimpisko spēļu programmā, nesaglabājot savu oriģinālo stilu un individualitāti”, uzskata Elbakjans.

Pēc Ghetto Games līdera domām, skeitbordu un BMX nevar ielikt Olimpisko spēļu tradīciju rāmjos, pielāgot standartiem, jo tādā gadījumā tas pazaudēs savu vērtību, stilu un šī sporta veida pamata jēgu.

“Skeitbordu un BMX freestyle vienmēr ir izvēlējušies individualitātes, ambiciozi un riskēt griboši jaunieši, kuri vēlas būt nekā visi citi. Kad šis sporta veids bija izaudzējis muskuļus, kļuvis populārs, uzrodas SOK. Kur jūs bijāt ātrāk, kad šis sporta veids tikai radās, vai jūs tā attīstībā kaut ko ieguldījāt?”, stāsta Elbakjans, vienlaikus piebilstot, ka kopiena augsti novērtē SOK sadarboties, paplašinot olimpisko spēļu programmu.

Tomēr Ghetto Games līderis, komentējot par ieguvumiem ekstrēmo un ielu sporta veidu iekļaušanai Olimpisko spēļu programmā, atzīst, ka tas nodrošinās papildu finansējumu, nozīmību, ieguldījumu infrastruktūras attīstībai un turpmākai attīstībai – jo jaunieši meklēs iespēju attīstīt jaunus sporta veidus sevis pašizpausmei.

Top komentāri

M
M
Un kas ir noteikums par uzpurņu likšanu cīņas suņiem Rīgas parkos? Arī kastrācija?
jeptv...
j
jelbakjans sapīpējies kaut ko murkšķ par savu kastrāciju .
Strēlnieks
S
Kas grib palikt brīvs, lai nepiedalās OS. Sniega dēlis taču iekļāvās OS programmā. Bet Ebalkjanam iesaku katru vakaru pateikties Jahvem, ka Stradiņš viņu nenošāva. Uz ko pēdējam bija tiesības un pat pienākums- lai ierocis nenonāktu trešo personu rokās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi