Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ducis olimpiešu gaida pārējos

Līdz jūnija beigām vairākiem desmitiem Latvijas sportistu izšķiras iespēja doties uz Tokiju.

"Savlaicīga kvalificēšanās ļauj mierīgāk un plānveidīgāk gatavoties olimpiskajam startam, tāpēc svarīgi bija ceļazīmi uz Tokijas spēlēm iegūt pēc iespējas agrāk," gandarīta par otrās vietas izcīnīšanu jau pirmajā no šopavasar paredzētajiem diviem kvalifikācijas turnīriem no Budapeštas atgriezās Latvijas vadošā cīkstone Anastasija Grigorjeva. Trīs mēnešus pirms kvalifikācijas noslēguma bez viņas pie olimpiskās ceļazīmes tikuši vēl vienpadsmit mūsu sportistu, bet vēl ap četriem desmitiem atlētu ar dažāda līmeņa izredzēm to cer paveikt līdz jūlija sākumam, kad Tokijas delegācijai vajadzētu būt zināmai.

Jau pagājušajā gadā pirms Tokijas XXXII olimpiādes spēļu pārcelšanas kvalifikācijas normatīvu bija izpildījušas vieglatlētes Laura Ikauniece, Līna Mūze un Laura Igaune, konkūrists Kristaps Neretnieks, kā arī divi pludmales volejbola dueti un divi šosejas riteņbraucēji. Pēdējos divos sporta veidos kvotas piešķir valstij. Pludmales volejbolā, visticamāk, tās tiks piešķirtas to izcīnījušajām komandām – Mārtiņam Pļaviņam/Edgaram Točam un Anastasijai Kravčenokai/Tīnai Graudiņai, bet riteņbraukšanā var izvērsties itin spraiga iekšējā konkurence. "Ir trīs nopietni kandidāti, un visi zina spēles noteikumus. Pirmo kvotu iegūs labākais pēc UCI (Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības – aut.) reitinga Latvijas čempionāta laikā 20. jūnijā, bet otro noteiks Latvijas izlases treneris Toms Flaksis, vērtējot viņu izredzes sasniegt rezultātu kalnainā apvidū un trasē," skaidro Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss. No Pasaules tūres komandu pārstāvjiem kalnos lielākas izredzes varētu būt Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam, bet sprinta speciālists Emīls Liepiņš ir gatavs aizstāt kādu no viņiem, ja kaut kādu iemeslu dēļ tie nebūs labākajā gatavībā.

Cīkstone Grigorjeva 2019. gadā drīz pēc bērna laišanas pasaulē startēja sev neierastā svara kategorijā un pasaules čempionātā olimpiskajām spēlēm nekvalificējās, bet šopavasar to paveica pirmajā kvalifikācijas turnīrā Budapeštā, kur izšķirošajās ceturtdaļfināla un pusfināla cīņās atspēlējās, lai sasniegtu nepieciešamo vismaz otro vietu. "Es pati jutos ļoti droša un pārliecināta par to, ka licenci izcīnīsim jau šajās sacensībās. Diemžēl neizdevās parādīt visu sagatavošanās posmā paveikto, jo zinu, un arī mans treneris zina, ka varam cīnīties vēl daudz labāk," sportiste saspringto cīņu gaitu skaidroja ar atbildības slogu. "Atšķirībā no ikdienas sacensībām, kur gandarījumu varēja iegūt arī par bronzas godalgu, šeit trešās vietas ieguvējs nekvalificējās olimpiskajām spēlēm. Tas nozīmē, ka kļūdīties nedrīkstēja un bija jāuzvar visās cīņās līdz pat finālam. Tas varbūt mazliet sasaistīja."

Tuvāk un tālāk no robežas

Lielākajā daļā sporta veidu olimpiskās ceļazīmes sadala pēc snieguma nozīmīgākajās sacensībās un pēc vietām pasaules rangā. Ja olimpiskā kvalifikācija noslēgtos šobrīd, uz Tokiju varētu posties arī abas mūsu vadošās tenisistes Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko, džudists Jevgeņijs Borodavko, pludmales volejbola duets Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs, kā arī vēl astoņi vieglatlēti. Tuvu šai robežai ir arī BMX riteņbraucēja Vineta Pētersone, karatists Kalvis Kalniņš, modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs, kā arī svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Ritvars Suharevs. Viņiem visiem gan savas pozīcijas jānostiprina līdz olimpiskā ranga noslēguma termiņam, kas sporta veidiem pārsvarā ir jūnija beigās.

"Pētersone šobrīd ir individuālā ranga līdere starp tām sportistēm, kuras BMX riteņbraukšanai nav kvalificējušās pēc Nāciju ranga. Liela nozīme būs sasniegtajam rezultātam līdz vasarai paredzētajos četros Pasaules kausa posmos. Štutgartē paredzētie gan tika atcelti un tiem tiek meklēta cita norises vieta, bet skaidrs, ka daudz izšķirsies maija beigās Bogotā. Tieši tādēļ komandas līderi treniņnometni un vairākas sacensības aizvadīja tieši tur," situāciju Latvijai olimpiskās divas zelta godalgas atnesušajā BMX riteņbraukšanā ieskicē Markss. Visticamāk, vienu kvotu Latvijai vajadzētu izcīnīt arī vīriešu sacensībās pēc Nāciju ranga, kur pirms paplašināšanas bijām uzreiz aiz robežas, bet šobrīd – tieši virs tās. Par ceļazīmi gaidāma spraiga cīņa komandas iekšienē starp Kristenu Krīgeru, Helviju Babri un Miku Strazdiņu.

Līdzīga situācija var izvērsties peldēšanā, kur, ja nevienam no sportistiem Eiropas čempionātā neizdosies sasniegt A normatīvu, valstij pienāksies pa vienai kvotai vīriešu un sieviešu konkurencē starp B normatīvu izpildījušajiem peldētājiem.

Savdabīga ir karatista Kalvja Kalniņa situācija, jo 2019. gada Eiropas spēles, kurās viņš izcīnīja zelta godalgu, ir starp galvenajām olimpiskās kvalifikācijas sacensībām. Tiesa, Tokijā kumite grupā nav paredzēta Latvijas sportista pārstāvētā svara kategorija līdz 60 kilogramiem un, apvienojot svara kategorijas, joprojām nav skaidri ceļazīmju ieguvēji. Tos Starptautiskā Karatē federācija sola publiskot tuvākajā laikā, bet vēl pēdējā iespēja karatistiem kvalificēties Tokijai būs jūnija vidū Parīzē paredzētajās atlases sacensībās.

Francijas galvaspilsētā jūnija sākumā paredzēts pabeigt arī pērn Londonā sacensību vidū pārtraukto olimpisko kvalifikācijas turnīru boksā, kur cīņas priekšvakarā mājup bija jādodas Amandai Millerei. Sacensību rīkotāji solījuši palikt pie iepriekšējās izlozes, kas Millerei bija pateicīga, lai pacīnītos par olimpisko debiju. Diemžēl cits Latvijas bokseris Nikolajs Grišuņins paguva piedzīvot zaudējumu Londonā pirms turnīra pārtraukšanas.

Vieglatlētikā bez trim normatīvu izpildījušām sportistēm vēl astoņi sportisti pēc pašreizējā rezultāta iekļaujas olimpiešu pulkā, tomēr tuvākajos mēnešos, kad iekarsīs sporta karalienes sezona, rangā var veidoties nopietnas izmaiņas. Bez starptautiskām sacensībām, kurās tiekties pēc normatīviem, pašmāju atlētiem sarūpēta laba iespēja ielēkt olimpisko spēļu pēdējā vagonā īsi pirms kvalifikācijas noslēguma Jelgavā paredzētajā Latvijas čempionātā.

Olimpiāde. Ceļazīmi izcīnījušie Latvijas sportisti

Vieglatlētika: Laura Ikauniece (septiņcīņa), Līna Mūze (šķēpa mešana), Laura Igaune (vesera mešana)

Velosports: divas kvotas šosejas riteņbraukšanas grupas braucienā

Jāšana: Kristaps Neretnieks

Pludmales volejbols: viena kvota vīriešu turnīrā, viena kvota sieviešu turnīrā

Cīņa: Anastasija Grigorjeva Šaušana: Agate Rašmane

Nozīmīgākās Latvijas atlētu sacensības, lai kvalificētos Tokijai

  • 3.–11.IV Maskava: Eiropas čempionāts svarcelšanā
  • 5.–7.IV Varēze: OS Eiropas kvalifikācijas regate airēšanā
  • 21.–25.IV Bāzele: Eiropas čempionāts sporta vingrošanā
  • 30.IV–1.V Rīga: Latvijas jauniešu un junioru čempionāts peldēšanā (OS kvalifikācijas sacensības)
  • 6.–9.V Sofija: OS kvalifikācijas turnīrs cīņā
  • 7.–9.V Sofija: OS Eiropas kvalifikācija taekvondo
  • 10.–23.V Budapešta: Eiropas čempionāts peldēšanā
  • 12.–13.V Segedā: OS Eiropas kvalifikācija kanoe un smaiļošanā
  • 16.–18.V Lucerna: OS kvalifikācija airēšanā
  • 23.V–6.VI Osijeka: Eiropas čempionāts šaušanā
  • 26.–30.V Grāca: OS kvalifikācijas turnīrs 3 x 3 basketbolā
  • 29.–30.V Bogota: Pasaules kausa posmi BMX riteņbraukšanā
  • 4.–6.VI Debrecena: OS papildus kvalifikācija 3 x 3 basketbolā
  • 4.–8.VI Parīze: OS Eiropas kvalifikācija boksā
  • 7.–13.VI Kaira: Pasaules čempionāts modernajā pieccīņā
  • 11.–13.VI Parīze: OS kvalifikācijas turnīrs karatē
  • 21.–27.VI: Kontinentālā kausa finālturnīrs pludmales volejbolā
  • 26.VI Jelgava: Latvijas čempionāts vieglatlētikā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi