Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ASV daiļslidotāja Izabella Tobiasa vēlreiz lūgs Lietuvas pilsonību, cerot piedalīties Soču Olimpiādē

ASV daiļslidotāja Izabella Tobiasa, kura starptautiskajās sacensībās pāriem dejās uz ledus startē kopā ar lietuvieti Deividu Stagņūnu, joprojām nav atteikusies no cerības pārstāvēt Lietuvu gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs un gatavojas vēlreiz lūgt prezidentei Daļai Grībauskaitei Lietuvas pilsonību. 

"Lūgsim pilsonību. Viņu iespējamā vieta ir augstākā, ko Lietuvas sportisti var ieņemt olimpiskajās spēlēs," portālam "Delfi.lt" sacījusi Lietuvas Daiļslidošanas federācijas prezidente Lilija Vanagiene. "Mēs ļoti cenšamies, lai tā būtu, un pāris gados viņi panākuši lielu progresu." 

Šim pārim, kas pasaules čempionātā izcīnījis 15.vietu un ceļazīmi uz Olimpiādi, Sočos tiek prognozēta 10.-15.vieta, bet viņi nevar pārstāvēt Lietuvu, iekams Tobiasai nav piešķirta šīs valsts pilsonība. 

Pašreizējā Lietuvas likumdošana paredz, ka pilsonību var piešķirt par jau esošiem nopelniem valsts labā, bet to nevar iegūt par iespējamiem nākotnes sasniegumiem. Pilsonības pretendentam arī jābūt integrētam Lietuvas sabiedrībā. Nevienam no šiem kritērijiem Tobiasa neatbilst. 

Vanagiene pagaidām atteikusies izpaust, ar ko tiks pamatots jaunais lūgums par pilsonības piešķiršanu, bet, kā atgādina portāls, pavasarī medijos bija parādījusies informācija, ka Tobiasai esot lietuviešu saknes - viņas mātes tēvocis apgalvo, ka viņa vectēvs dzimis un audzis Alītas apkaimē. Kā vēsta "Sportas.info" Lietuvas varas iestādes saņēmušas Hjūstonā dzīvojošā tēvoča vēstuli ar minēto informāciju. 

Kā skaidrojusi prezidentes padomniece Rasa Svetikaite, lūgumus par pilsonības piešķiršanu vispirms izskata Pilsonības lietu komisija, pretendentam jāpamato savs lūgums un jāpievieno attiecīgi pierādījumi. Šī kārtība ir vispārēja un nekādi izņēmumi tajā netiek pieļauti. 

Kā ziņots, janvāra sākumā Lietuvas prezidente noraidīja pilsonības piešķiršanu Tobiasai, norādot, ka balstījusies uz Lietuvas konstitūciju, Konstitucionālās tiesas atzinumiem, Pilsonības likumu un Pilsonības lietu komisijas ieteikumiem. 

Ilgu laiku Lietuvas pilsonība ārvalstniekiem tika piešķirta diezgan brīvi, un savulaik to saņēmušas pat vairākas visai skandalozas personības. Taču situācija krasi mainījās jau 2003.gada nogalē, kad Lietuvas prezidents Rolands Pakss tika apsūdzēts Lietuvas pilsonības piešķiršanā un slepenas informācijas izpaušanā savam prezidenta vēlēšanu kampaņas galvenajam finansētājam uzņēmējam Jurijam Borisovam. 2004.gadā Seims impīčmenta ceļā atcēla Paksu no prezidenta amata, bet uz pilsonības pretendentiem Lietuva sāka raudzīties daudz stingrāk. 

Tobiasa jau kopš 2010.gada sacensībās startē pārī ar Stagņūnu. 2012.gada Eiropas meistarsacīkstēs pāris ierindojās devītajā vietā dejās uz ledus. 

Tomēr iespējams, ka Sočos daiļslidošanas sacīkstēs izskanēs vismaz viens uzvārds - lietuviete Inga Janulevičūte ir pirmā rezervistu sarakstā un traumas gadījumā vai citā neparedzētā situācijā varētu nomainīt kādu no citu valstu sportistēm, kas izcīnījušas ceļazīmi uz Olimpiādi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi