Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Apgalvojumus par LOK saņemtu valsts mantu Vrubļevskis nodēvē par nonsensu un blefu

Apgalvojumus par 17 miljonu latu vērtas valsts mantas nonākšanu Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) īpašumā līdz ar Rīgas Olimpiskā centra piebūvju pārņemšanu LOK prezidents Aldons Vrubļevskis sarunā ar aģentūru BNS nodēvēja par nonsensu un blefu.

Pašlaik esot redzami politiski motivēti mēģinājumi ar pompu pasniegt, ka Aigara Kalvīša valdība nelikumīgi uzdāvināja LOK 17 miljonus vērtu valsts mantu, taču patiesībā viss notika atbilstoši tolaik spēkā bijušajiem likumiem, neko nepārkāpjot, skaidroja Vrubļevskis. Patiesībai neatbilstot ne minētā 17 miljonu latu summa, nedz arī apgalvojums, ka tā bija valsts manta.

"Apgalvot, ka Kalvīša valdība nelikumīgi LOK uzdāvināja 17 miljonus vērtu valsts mantu, ir juridisks nonsenss un blefs," pavēstīja LOK prezidents, nosaucot šādus paziņojumus par mēģinājumu radīt sensāciju ar vienu konkrētu gadījumu, ka 2007. gadā valdība pēc NATO samita atteicās no prasījuma tiesībām par ieguldījumu Rīgas Olimpiskajā sporta centrā.

Civillikums noteic, ka nomnieks, kas šajā gadījumā uz NATO samita rīkošanas laiku bija valsts, var veikt ar īpašnieku saskaņotus ieguldījumus objektā un aizejot saņemt par to atlīdzību, taču ieguldījumu veikšana nerada īpašuma tiesības, klāstīja Vrubļevskis. Atlīdzības tiesības valsts neizmantoja, līdz ar to LOK kļuvusi par jaunradīto ēku īpašnieku bez papildu parādsaistībām. Taču Olimpiskais centrs joprojām ir ieķīlāts par labu valstij līdz kredīta dzēšanai.

"Var jau teikt, ka LOK būtu iespējams šo ēku pārdot, taču pastāv ierobežojumi, ko nosaka gan LOK statūti un izpildinstitūcijas darbības nolikums, gan ķīlas līgums, kas neļauj objektu pārdot bez valsts piekrišanas. Nekur tas [olimpiskais centrs] nevar pazust," teica Vrubļevskis un piebilda, ka dāvinājums faktiski bija valsts atteikšanās no prasījuma tiesībām par ieguldījuma atmaksu. Vrubļevskis atgādināja, ka vienā no pārņemtajām piebūvēm ir izveidots tagad ļoti aktīvi izmantots 50 metru peldbaseins, kura noslogojums sasniedz 95 procentus.

Olimpiskā centra atrašanos LOK īpašumā Vrubļevskis skaidroja kā juridiski ļoti vienkāršu - ja valsts galvotu kredītu no bankas ņem LOK un LOK ir būves pasūtītājs, tad arī ēkas īpašnieks ir LOK. "Grozies kā gribi. Neraugoties uz to, kas kredītu galvojis," paskaidroja LOK prezidents. Rīgas Olimpiskā centra gadījumā LOK ir arī vienīgais apsaimniekotājs, jo Iekšlietu ministrija no projekta izstājās jau pirms centra uzcelšanas.

Par ļoti ticamu Vrubļevskis uzskata pieņēmumu, ka tagadējās diskusijas par LOK izraisījusi politiska savstarpēja rēķinu kārtošana. Strīdi par LOK un sporta organizāciju amatpersonu statusu ilgstot jau kopš 2003. gada, kad bija pirmās pārbaudes no Valsts ieņēmumu dienesta un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB). "Visas šīs pārbaudes beigušās ar neko. Tiek izteiktas aizdomas, ka kaut kas nenotiek likumīgi, bet pārbaudes to neapstiprina," klāstīja LOK prezidents.

Izmantojot situāciju, šoreiz vienā katlā ir samesti kopā gan nepatiesi apgalvojumi par LOK darbību, gan racionāli apsvērumi par, iespējams, vajadzīgiem precizējumiem likumos, lai valsts būtu droša, ka tās dotācija vai nesaņemtā nodokļu nauda tiek izmantota likumīgi un paredzētajiem mērķiem, uzskata Vrubļevskis.

Jau ziņots, ka premjers pagājušās nedēļas beigās LOK finansēm veltījis pat četras rezolūcijas. Ģenerālprokuroram lūgts izvērtēt informāciju, finanšu ministram - ziņot par veikto uzraudzību, KNAB - vai pieņemti kādi lēmumi par nelikumībām, bet izglītības un zinātnes ministre aicināta sniegt priekšlikumus par izmaiņām LOK statusā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vītoliņš: Šī bija mūsu labākā spēle turnīrā

Pret Slovākijas izlasi parādītais sniegums bijis labākais, kādu šajā turnīrā Latvijas hokejisti ir demonstrējuši, pēc uzvaras pasaules čempionāta mačā sarunā ar žurnālistiem sacīja valstsvienīb...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi