Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sliecas sākt Daugavpilī

U19 basketbola izlases kandidāti sākuši treniņus, Pasaules kausa izloze aprīlī.

Vairākas sekmīgi sarīkotas sacensības pandēmijas apstākļos ļāva Latvijas Basketbola savienībai (LBS) iegūt tiesības vasarā rīkot prestižāko no jaunatnes valstsvienību turnīriem Pasaules kausu vecuma grupā līdz 19 gadiem, tomēr nepilnus četrus mēnešus pirms plānotā notikuma sacensības tikai pamazām iegūst konkrētas aprises. To, kas atkarīgs no pašiem, LBS pārstāvji gan paveikuši laikus – turnīra norisei izraudzītas trīs basketbola zāles Rīgā un Daugavpilī, par komandas galveno treneri nozīmēts Nikolajs Mazurs, kā arī radīta iespēja vairākas reizes nedēļā trenēties valstsvienības kandidātiem, kuriem pandēmijas laikā tas bijis ierobežots.  

Sākotnēji U19 Pasaules kausu bija plānots rīkot Kanādā, tomēr epidemioloģiskā situācija pasaulē likusi mainīt plānus. Strauji uz notiekošo reaģēja Latvijas pārstāvji, un Starptautiskā Basketbola savienība (FIBA) piekrita piedāvājumam pārcelt sacensības uz Baltijas jūras krastiem. LBS tādējādi nodrošināja iespēju apliecināt sevi augstākajā līmenī perspektīvajai 2002. gadā dzimušo spēlētāju paaudzei, kas pirms trim gadiem izcīnīja 8. vietu Eiropas U16 čempionātā, bet pērn pandēmijas dēļ netika pie teikšanas U18 vecuma grupā. Tā kā pērn U18 čempionāts tika izspēlēts vien Āfrikā, Pasaules kausa dalībnieki tika noteikti pēc valstu reitinga. Neesot mājinieku statusā, Latvijas komandai nebūtu iespējas piedalīties šajā turnīrā. 

Šī gadagājuma izlašu līderi bijuši šobrīd Spānijā esošie Rodijs Mačoha un Toms Skuja, kā arī Krišs Helmanis. Tiks vērtēta iespēja piesaistīt arī kādu no vadošajiem 2003. gadā dzimušajiem basketbolistiem. 

Uz Rīgu un Daugavpili pošas 15 pasaules spēcīgāko nāciju jaunie talanti. Grupu turnīra izloze paredzēta aprīlī, turklāt latvieši kā laukuma saimnieki būs nomināli spēcīgākajā grozā. Sākotnēji bija iecerēts, ka komanda grupu turnīru aizvadīs Rīgā, tomēr treneris Mazurs sliecoties uz turnīra iesākšanu Daugavpilī, ja tur būs iespēja sarīkot kvalitatīvu gatavošanās posmu. Jebkurā gadījumā izšķirošās spēles turnīrā notiks galvaspilsētā – Arēnā Rīga un Olimpiskajā sporta centrā

Kandidātu lokā iekļauti 29 spēlētāji, jo pašmāju jaunatnes turnīru atcelšanas dēļ ir daudz neskaidrību par potenciālo izlases spēlētāju pašreizējo gatavību. "Protams, ir mums vadošie spēlētāji, kuri trenējas Spānijā vai vadošajos Latvijas – Igaunijas līgas klubos, taču pārējiem jau ilgstoši nav bijis pietiekami kvalitatīva treniņprocesa. Grūti pateikt, kā viņi attīstījušies pēdējo divu trīs gadu laikā," LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss sarunā ar basket.lv pārstāvjiem norādīja, ka nesen sāktajos jaunatnes izlašu kandidātu koptreniņos svarīgākais ir saprast spēlētāju gatavību. Tāpat raizes sagādā spēļu prakses trūkums, turklāt pašreizējos apstākļos ir apgrūtinātas iespējas aizvadīt arī pārbaudes spēles. 

FIBA pārstāvji jau bijuši Latvijā, lai novērtētu spēļu norises vietas un komandu izmitināšanas iespējas. Līdz mēneša beigām LBS cer saņemt noteikumus par epidemioloģiskajiem jautājumiem, lai novērtētu, kā efektīvāk veidot sacensību "burbuli". Turnīru paredzēts izspēlēt no 3. līdz 11. jūlijam.

Basketbols. Pasaules kausa (U19) dalībnieki

Āfrika: Mali, Senegāla.

Amerika: Argentīna, ASV, Kanāda, Puertoriko.

Āzija/Okeānija: Austrālija, Dienvidkoreja, Japāna, Ķīna.

Eiropa: Francija, Latvija, Lietuva, Serbija, Spānija, Turcija

Latvija U19 Pasaules kausā

1999. gads: 9. vieta (bilance 6-2), treneris Valdis Valters

2011. gads: 10. vieta (bilance 3-5), treneris Ziedonis Jansons

2019. gads: 12. vieta (bilance 1-6), treneris Artūrs Visockis-Rubenis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi