Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Plus 8 vai plus 9 kā basketbola darba stila spogulis

Basketbola valstsvienības galvenais treneris Ķēstutis Kemzūra komentāros pēc Eiropas čempionāta apbēdinājis sensāciju cienītājus. Proti, nevis atklājis šokējošus faktus no komandas virtuves, bet gan runājis par dažādām niansēm un "sīkumiem", kas summējoties nav ļāvuši sasniegt cerēto rezultātu.

Treneris vērsis uzmanību uz spēlētāju 100% koncentrācijas trūkumu, pārāk īso darba laiku utt. Taču vēl vienu "sīkumu" sagādāja neskaidrība ar komandas uzdevumu mačā ar Vāciju: "Vajadzēja plus 8 vai plus 9?"

Situācija nebija vienkārša. Loģiskākais risinājums — FIBA noteikumu izlasīšana — skaidru atrisinājumu nedeva, jo vairāki to punkti pieļauj dažādas interepretācijas. Uz lūgumu izskaidrot situāciju FIBA komisārs Ainars Poga Dienai atbildēja, ka, viņaprāt, ja trīs komandu savstarpējās spēlēs divām bijusi pilnīgi vienāda bilance (kā tas būtu bijis Latvijai un Vācijai, ja spēle būtu beigusies ar plus 8), tiek salīdzināta punktu attiecība visās spēlēs (noteikumu punkts D.1.5.), kas Vācijai bija labāka.

Taču punktā D.1.6. minēts, ka gadījumos, ja, izvērtējot papildu kritērijus triju komandu konkurencē, kādā brīdī tie jāsalīdzina tikai divām komandām, procedūra jāsāk no sākuma, proti, savstarpējās spēles rezultāta, kas Latvijai būtu bijis pozitīvs. Šāda traktējuma pareizību netieši apstiprina gan mača oficiālajā priekšvārdā minētais, ka vācieši var atļauties zaudēt ar 7 punktiem, gan vāciešu rīcība pēdējās sekundēs, cenšoties panākt mazāk par -8. Savukārt A.Poga norāda, ka punkts 1.6. būtu lietojams, ja iepriekšējie neļautu izšķirt strīdu, taču pats piebilst: nepretendēju uz 100% taisnību, jo šāda gadījuma manā praksē nav bijis...

Toties 100% uzticamai informācijai vajadzēja nākt no FIBA pārstāvjiem Gdaņskā, ko Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps uzrunāja pusstundu pirms spēles. Atbilde likusi saprast, ka plus 8 būs Latvijas labā, taču radies pārpratums ar papildu koeficientu (patiesībā neesot bijusi starpība starp 68:60 un, piemēram, 98:90). Lai nejauktu galvu, komanda laukumā pavadīta ar norādi par plus 9, ko galotnes stresā koriģēt vairs nebija iespējams. Sekas bija sods pret Jaglu pie 68:60, un mēģinājums mest trīspunktnieku pie 68:62...

Uz jautājumu, kāpēc šis jautājums oficiālā līmenī uzdots tik vēlu, izlases menedžeris Edgars Buļs atbildēja, ka E.Šneps kā delegācijas vadītājs uzņēmies iniciatīvu, savukārt E.Šneps solīja uzklausīt E.Buļa paskaidrojumu. Turpinājums sekos, bet vieglāk nekļūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi