Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Iepriekš ''nopelnīta'' vilšanās

Dramatiskā klātienes un neklātienes cīņā bez dalības Eiropas čempionāta finālturnīrā palika Latvijas basketbolistes, kuras izšķirošajā kārtā dārgi samaksāja par iepriekšējos sabraukumos piedzīvotajiem klupieniem.

Mārtiņa Gulbja vadītā komanda gan pēc labākās sirdsapziņas pildīja savu uzdevumu un sakāva Vāciju, tomēr konkurentes grieķietes izmantoja nevienlīdzīgi sastādīto spēļu kalendāru, lai pēdējā spēlē ar sev nepieciešamo pārsvaru pieveiktu Bulgāriju un par punkta tiesu atstātu latvietes aiz kvalifikācijas barjeras. Latvijas dāmu basketbola valstsvienība finālturnīram nekvalificējās pirmo reizi kopš 2003. gada.

Latvijas komanda izšķirošajā spēlē pret vācietēm agri ieguva iniciatīvu un pārsvaru, tomēr cīņas gaitā tā arī nepietuvojās nepieciešamajam +35, kas ļautu finālturnīram kvalificēties bez citu spēļu iznākuma gaidīšanas. Tā vietā izvērtās itin spraiga cīņa par minimālās programmas – 17 punktu pārsvara – nosargāšanu. Pēdējos uzbrukumos vadība tika palielināta līdz 21 punktam, taču galavārds neklātienes cīņā par pēdējo ceļazīmi uz finālturnīru palika Grieķijas komandai. Vakara pēdējā spēlē dienvidnieces Ļubļanā pēdējā uzbrukumā izrāva sev nepieciešamo 73:55 pret Bulgāriju un par punkta pārsvaru apsteidza latvietes tabulā starp grupu otro vietu ieguvējām.

''Domāju, ka (pēdējā spēlē – aut.) izdarījām tuvu maksimumam, ko varējām. Protams, pats maksimums būtu uzvara ar 36 punktu pārsvaru, taču mūsdienu basketbolā starp divām spēkos līdzīgām komandām tas ir diezgan grūti izdarāms,'' treneris Mārtiņš Gulbis preses konferencē vēl pirms konkurenšu divcīņas beigām bija gandarīts par spēlē pret Vāciju paveikto.

Viņš neslēpa, ka pilnīgu sapratni par komandā notiekošo ieguvis tikai kvalifikācijas turnīra gaitā un tas, visticamāk, patraucējis veiksmīgāk aizvadīt visu ciklu.

Jau tā pirmajā spēlē Rīgā pirms pusotra gada piedzīvotā neveiksme pret Horvātiju (65:83) pamatīgi sarežģīja Latvijas izlasei izredzes ne tikai izcīnīt pirmo vietu grupā, bet lielās rezultāta starpības dēļ – arī būt starp labākajām otro vietu ieguvējām. Šajā situācijā kvalifikācijas turnīrs bija jāturpina teju bez kļūdām, taču pagājušā gada novembrī notikušajā sabraukumā komandai itin labvēlīgā situācijā neizdevās pārspēt Vāciju un nosargāt uz brīdi iekrāto pārsvaru savstarpējo spēļu summā atbildes cīņā pret Horvātiju. Spēlējot sekmīgāk iepriekšējos sabraukumos, izšķirošajā spēlē nebūtu nepieciešami šādi varoņdarbi. 

''Komanda šodien (sestdien – aut.) pierādīja, ka ir cienīga spēlēt finālturnīrā – labs spēlētāju un treneru darbs. Diemžēl arī konkurentes paveica savu darbu,'' Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē organizācijas prezidentu Raimondu Vējoni, kurš uzsvēris: mērķis nav sasniegts, tomēr jākoncentrējas nākamajiem izaicinājumiem. ''Lai palīdzētu tos sasniegt, būs vajadzīgi arī gudri un tālredzīgi Basketbola savienības lēmumi, kurus nevar pieņemt uz emociju fona.'' Izvērtējot kvalifikācijas ciklu, vispirms galveno treneri Mārtiņu Gulbi uzklausīs Treneru komisija un LBS valde.

Kamēr divas turnīra saimnieces un vēl četrpadsmit kvalifikācijas turnīra uzvarētājas gatavojas šovasar Valensijā un Strasbūrā paredzētajam finālturnīram, Latvijas komanda var sākt lūkoties nākamā Eiropas čempionāta virzienā – tas paredzēts tikai 2023. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi