Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Labākie pasaulē

Latvijas basketbola izlase šobrīd ir "karstākā" pasaulē, nesen paziņoja Starptautiskā Basketbola federācija. Galvenā trenera Lukas Banki vadībā mūsējie uzvarējuši 23 no 26 aizvadītajām oficiālajām spēlēm, zaudējumus piedzīvodami vienīgi pret trim pagājušā gada Pasaules kausa medaļniecēm – par viena metiena tiesu Serbijai un Vācijai, kā arī zvaigžņotajai Kanādai, šajā duelī izredzes uz pozitīvu iznākumu saglabājot vēl noslēdzošajā ceturtdaļā.

Marta Sporta Avīzes numurā tikāmies ar šo panākumu galveno autoru. Luka Banki iepriekš atzinis, ka bija pārsteigts, kad, strādājot ASV, no sava kādreizējā audzēkņa Kaspara Ciprusa saņēma uzaicinājumu kļūt par Latvijas izlases galveno treneri. Pēc pārdomu perioda itāliešu speciālists piekrita, un tagad esam pārliecinājušies, ka abas puses ir kā cimdiņš ar rociņu – pagājušajā vasarā, pat esot bez vairākiem potenciālajiem līderiem, Banki Latvijas izlasi aizveda līdz piektajai vietai Pasaules kausā. Uz šādu rezultātu cerēja vien vislielāke optimisti. Februāra izskaņā Latvija aizvadīja savas pirmās spēles pēc Pasaules kausa un turpināja demonstrēt pārliecinošu sniegumu, uzvarot spēcīgo Spāniju un Slovākiju. Intervijā Lukam Banki jautājām, kā spēlētājos un treneros saglabāt izsalkuma sajūtu pēc panākumiem, ko pēc Pasaules kausa viņš izvirzīja kā ļoti nozīmīgu faktoru.

"Vienmēr katrā mūsu rīcībā var pievienot mazliet garšvielu un asuma. Šī ir valstsvienība. Nevienam tajā nav jājūtas pārāk droši. Esot šeit, dodam iespēju par kaut ko priecāties, justies pacilātam, vienkārši izbaudīt būšanu izlasē, bet vienlaikus nepieciešams radīt vidi, kurā tev katru dienu jāapliecina, ka šādu iespēju esi pelnījis," uzsvēra Banki. "Uzvelkot valstsvienības kreklu, ne mirkli nedrīkst aizmirst savu vissvarīgāko misiju: šo kreklu novelkot, atstāt komandu labākā situācijā. Tas ir grūts ikdienas darbs. Mans uzdevums ir radīt apstākļus, motivēt spēlētājus, likt viņiem būt izsalkušiem pēc jauniem panākumiem, ambicioziem. Saglabāt ambīcijas arī tad, kad kaut kas ticis sasniegts. Neviens nedrīkst noticēt, ka esam savu iespēju virsotnē vai realizējuši visu potenciālu."

Trenerim taisnība. "Pasaules karstākā izlase" nedrīkst ieslīgt pašapmierinātībā, jo nākamās spēles tai atkal būs svarīgākās vēsturē. Jūlija sākumā mūsējie Rīgā aizvadīs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Vispirms apakšgrupā pretim stāsies Gruzija un Filipīnas, bet pēc tam vajadzēs gūt uzvaras arī sešu izlašu miniturnīra pusfinālā un finālā, lai sasniegtu mūslaiku vēsturē vēl nebijušus panākumus un jau dažas nedēļas vēlāk brauktu uz Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Basketbola pēdās cer sekot futbols, arī nacionālās izlases galvenā trenera amatā apstiprinot itāliešu speciālistu – Paolo Nikolato, kurš pēdējā laikā strādājis ar Itālijas jaunatnes izlasēm. "Teicu, ka viņam ir paveicies nokļūt nelielā valstī, kurā iespējams aizsniegt katru nostūri. Mūsu darbā viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir dalīties savā pieredzē ar citiem. Šeit cilvēki ir ārkārtīgi izsalkuši un izslāpuši pēc izaugsmes un attīstības. Tik pieredzējis treneris – un, ticiet man, vēl pirms trenera viņš ir lielisks skolotājs – var ļoti daudz palīdzēt Latvijas futbolam," Banki saka par pirmajiem padomiem, kurus sniedzis, satiekot Nikolato.

Par svarīgu figūru Nikolato zīmējumā vajadzēs kļūt pagājušā gada Latvijas labākajam futbolistam Jānim Ikauniekam. Arī ar viņu sarunājāmies šajā Sporta Avīzes numurā. Kaut arī sabiedrībā ir populāri pasmieties par kājbumbas izlases sekmēm, sakot, ka viņi taču neko neprot, viens no izlases līderiem pārliecināts par pretējo. "Arī iepriekšējā ciklā, kad braucām uz pirmo spēli Velsā, es tiešām ticēju, ka varam cīnīties par augstākajām vietām. Protams, tas ir grūti. Apzināmies, ka neesam favorīti, taču zinu, ka arī citi uz to spēli gāja ar domu, ka mēs varam uzvarēt Velsu. Pirms spēles pret Turciju, lai cik miljoni tiktu maksāti par viņu talantiem, lai kādos klubos – pat Madrides Real! – tie džekiņi spēlētu, mēs zinām, ka viņus var apspēlēt. Mēs taču paši to iepriekš bijām paveikuši. Šoreiz nesanāca, bet nebija arī bezspēcības sajūtas," spēlētājs saka par Latvijas spējām.

Pirmās spēles Nikolato vadībā Latvijas izlase aizvadīs jau šomēnes, pārbaudes dueļos tiekoties ar Kipru un Lihtenšteinu. Lai Paolo Nikolato izdodas sekot sava tautieša Lukas Banki piemēram un kļūt par lielisku Latvijas izlases skolotāju!


Šī ir žurnāla Sporta Avīze marta numura redakcijas sleja! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā