Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Psiholoģe: Dzīvē piepūlei jāmijas ar prieku

Vieniem skolēniem maijs atnāk ar drudžainu saraušanu mācībās, jo ir pēdējais brīdis izspiest no sekmēm kaut ko labāku nekā līdz šim, savukārt citi cīnās ar pavasarīgu izklaidību un cenšas atrast sevī motivāciju mācīties, lai gan uz to prāts nenesas nu nemaz.

Un tomēr - kā saņemties? Psiholoģe Ilze Pastare no Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra Līva teic: motivācija mācīties pēkšņi un kā pēc burvju mājiena nerodas, un universālas receptes, kā to atrast, īsti nav. Tomēr motivāciju var sevī pakāpeniski audzēt. Spēja izpildīt sarežģītu uzdevumu, pareizi atbildēt, galu galā arī pārvarēt sevi un saņemties mācībām rada iespēju izaugt pašam savās acīs. Ikvienam taču nepieciešama pašcieņa un pašrealizācija.

Motivēt, sevišķi vidusskolā, var arī mērķu apzināšanās - ko es vēlos sasniegt nākotnē, un kā man tajā palīdzēs mācības. Savukārt neatlikt saņemšanos uz pēdējo brīdi palīdz darbu plānošana - sastādi sarakstu, kas un kad jāpaveic, lai iekļautos termiņos, un ķeries pie plāna īstenošanas! «Kalnā kāpt ir grūti, bet uzkāpjot paveras skaists skats, kas atsver šīs grūtības. Galvenais ir iesākt, kas parasti ir vissmagāk. Bet ikviens ceļš sākas ar pirmo soli,» saka I. Pastare un piebilst, ka vislabāk motivē prieks par mācīšanos. Tiesa, ja jāmācās kontroldarbu dēļ, - kāds tur prieks?! Tādā gadījumā prieku var rast, izdarot to, kas jāizdara, un pēc tam sevi par to apbalvojot - darot to, kas patīk. «Dzīvē piepūlei jāmijas ar prieku,» saka psiholoģe. Viņa arī uzsver, ka svarīgi nesēdēt pie mācībām visu dienu, bet plānot laiku tā, lai mācības mītos ar atpūtu, pastaigām, veselīgām ēdienreizēm, fiziskām aktivitātēm, miegu. Tieši dienas režīms palīdz uzturēt koncentrēšanās spējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi